$
פנאי

איפה קונים ספרים משומשים

בתוך המולת שבוע הספר החליט "כלכליסט" לבקר גם בחנויות של המשוגעים לדבר: אלה שילכו עד סוף העולם כדי לאתר את הספר שאהבנו לקרוא לפני השינה

תמר וילרפורט 10:1911.06.09

כבר שנים יש מי שמטילים ספק בהיותנו כיום עם הספר, אך מספר הכותרים החדשים המתפרסמים בישראל מדי שנה, החנויות הנפתחות - גם כאלה לספרים יד שנייה - הם עדות מסוימת לכך שהם לא לגמרי צודקים. החנויות לספרים משומשים עמוסות קוראים סקרנים ומחפשי אוצרות, והם נעזרים באנשים נדירים שניחנו בזיכרון פנומנלי. מרביתן אינן ממוחשבות, אבל הבעלים יודעים בדיוק מה מונח איפה. לטובת מי שמחפשים נוסטלגיה ספרותית ליקט "כלכליסט" את מיטב החנויות שבהן תוכלו למצוא את הספר שזכור לכם בגעגוע מילדותכם.

 

בוק סטור בירושלים בוק סטור בירושלים צילום: ענת זכאי טמיר

 

זכרון יעקב

 

ספר זיכרונות (חנות הספרים של איתמר). החנות שנפתחה במושב צרופה ב־1993 משמשת היום כמחסן, וכמוה החנות בגבעתיים. החנות בזכרון יעקב שקטה ופסטורלית, ברוח המושבה. איתמר לוי משרת כיום כ־80 לקוחות הרשומים במאגר. מה בחנות: "כל מה שאני יכול לשים עליו יד", הוא אומר. גם ספרים ביידיש, אנגלית, גרמנית, צרפתית, ספרדית, איטלקית וערבית. התמחות: איתור ספרים, גם באנגלית. לוי מוכר הרבה לחו"ל באמצעות אתר האינטרנט שלו, בעיקר בתחומים יהדות, המזרח התיכון וחגי ישראל, והוא גם משמש כהוצאה לאור, קונה זכויות ומדפיס, לדוגמה את "גן גני", "אחד עשר האלופים" ו"יהושע פרוע". קונים/מוכרים: קונה מאנשים פרטיים ומספריות, בדרך כלל תמורת זיכוי כספי לרכישה בחנות. מחירים: מ־10 שקלים. עלות ספר שאותר יכולה להגיע גם לכמה מאות שקלים. פרטים: הנדיב 23 זכרון יעקב, טל': 04-6399749.

 

חיפה

 

אלכס מרתף הספרים. חנות ענקית שמדפי הספרים בה מגיעים עד התקרה. היא נפתחה לפני כ־40 שנה ומכילה יותר מ־100 אלף ספרים. הלקוחות הם בעיקר חבר'ה צעירים, אוהבי ספר וסטודנטים. מה בחנות: הכל. ספרי זיכרון של קהילות, לצד ספרי ילדים ונוער וספרי מסעות. התמחות: אין, אם כי זאת החנות היחידה שמוכרת גם ספרי לימוד ופסיכומטרי. קונים/מוכרים: במשך השנה קונים יותר פרוזה, ולקראת תחילת שנת הלימודים בעיקר ספרי לימוד, ולכן יהודה כלפון, בעל החנות, רוכש הכל, תמורת זיכוי כספי לרכישה בחנות. מחירים: מ־10 שקלים, ומחיר ספר ממוצע כ־40 שקל. פרטים: סירקין 3 חיפה, טל': 04-8625719.

 

תל אביב

 

רובינזון. חנות שנחשבת לאורים ותומים בתחום. פתח אותה אב־סבו של מנהל החנות היום, אליסף רובינזון, ב־1889 או ב־1893, ועל כך יש ויכוח משפחתי. מה בחנות: כ־140 אלף כתבי יד שמקוטלגים במחשב, וגם כרזות עתיקות ועוד. התמחות: ספרים וכתבי יד שמאחוריהם סיפור: מהדורות ראשונות (גם באנגלית), תחריטי הצבע הראשונים בישראל, שירים שפורסמו או שלא של יונה וולך, סמילנסקי ועוד. קונים/מוכרים: לא יסרבו לספרים בני 500 שנה, אבל לא יקנו ספר שאין בו אמירה. אוהבים בעיקר כל ספר שיצא במהדורה מוגבלת, ורוכשים מעזבונות או מפרטיים, תמורת תשלום נאה. רשימת הספרים שנכנסו למלאי נשלחת בניוזלטר למי שנרשם באתר האינטרנט (www.robinson.co.il), ולדברי הבעלים הם נמכרים תוך ימים ספורים. מחירים: יקרים. פרטים: נחלת בנימין 31 תל אביב, טל': 5605461–03.

 

הנסיך הקטן. לחנות שנפתחה לפני תשע שנים כבר יש אחות, וסניף נוסף במה שהולך והופך לרשת עתיד להיפתח בקרוב בשינקין, בשם המסתורי "הטירה". לנסיך הקטן ברחוב קינג ג'ורג' נכנסים דרך מסדרון עמוס ספרים שבקצהו הקופה, תקליטים, מגזינים, ספות וכיסאות, כדי שהמתעניינים יוכלו להעמיק ב"סחורה". שתי דקות הליכה משם, בסמטה פלונית, ממוקמת החנות השנייה, שהיא גם בית קפה הנסיך הקטן. המקום מגיש ארוחות חלביות, מוקרנים בו סרטים ומתקיימים בו ערבי קריאה ותיאטרון. בשבוע הספר החצר הופכת ליריד, והספרים נמכרים ב־10 שקלים. מה בחנות: אמנות, פרוזה, היסטוריה, שואה, יהדות, "כל מה שצריך שיהיה בבית", אומר נעים כהן, הבעלים. גם פילוסופיה וגינון. קונים/מוכרים: רוכשים מפרטיים ומעזבונות תמורת תשלום כספי, ומגיעים לבתים אם יש צורך. קונים גם מסמכים ומכתבים, לאוסף פרטי. מחירים: מ־10 שקלים ומעלה. פרטים: המלך ג'ורג' 18 תל אביב, טל' 03-5253632, סמטה פלונית 3 תל אביב.

 

 

הנסיך הקטן הנסיך הקטן צילום: יובל חן

 

מ.פולק. החנות הוקמה ב־1899 כחנות לספרים עתיקים. למרות עשרות אלפי הספרים, שחלקם מונחים במגדלים גבוהים על הרצפה, בעל החנות יודע בדיוק מה יש בה. המדפים מסודרים לפי א'־ב' ונושאים. מה בחנות: ספרות מקור, ספרות מתורגמת, אמנות, תיאטרון, מסעות, ספרים עתיקים, ספרים עם הקדשות, ספרים בשפות זרות, בהן לטינית ויוונית. התמחות: ספרי אמנות עתיקים, מפות ותחריטים מהמאה ה־15 עד המאה ה־20. קונים/מוכרים: רוכשים תמורת תשלום כספי מאנשים פרטיים, מעזבונות ובמכירות פומביות, וגם "אנשים שמכירים אותי אוספים בשבילי", אומר קורנל פולק, בעל החנות. מעדיף פריטים ייחודיים, מהדורות מיוחדות או עותקים עם הקדשה. מחירים: בדוכן בחוץ הספרים מוזלים, 20–30 שקל, בתוך החנות הספרים יקרים יותר. פרטים: המלך ג'ורג' 36 תל אביב, טל' 03-5288613, המלך ג'ורג' 42 תל אביב.

 

הלפר. דווקא כשכולם נטשו את תל אביב, במלחמת המפרץ הראשונה, נפתחה החנות והציעה עשרת אלפים כותרים. לחנות יש ריח של ספרייה, וכך גם נראים המדפים, שהספרים עליהם מחולקים לפי נושאים ומחברים. מה בחנות: ספרות פופולרית וגם פילוסופיה ובלשנות. כ־60% מהספרים הם באנגלית, לפי העדפותיו של הבעלים, יוסף אלפר: היסטוריה, בעיקר אמריקאית, וכ־200–300 כותרים בנושא האסלאם. התמחות: אלבומים, ספרים חתומים (בן גוריון, ויצמן, סופרים מחו"ל ומישראל ועוד). קונים/מוכרים: עזבונות, בעיקר מאנשי אקדמיה, וגם מאנשים פרטיים המגיעים לחנות. אלפר רוכש גם מספריות שמצמצמות מלאים. התשלום הוא בזיכוי לרכישה בחנות ובשווי של שליש מהמחיר המוערך למכירה. מחירים: ספר ממוצע 10–20 שקל, ספרים נושאיים מאספנים יכולים להגיע ל־100–200 שקל. פרטים: אלנבי 87 תל אביב, טל': 03-6299710.

 

ירושלים

 

סימן קריאה. בשכונת בקעה, שבה השפה השלטת ברחוב היא אנגלית, שוכנת החנות שנפתחה ב־1994, ו־90% מהספרים בה הם באנגלית. החנות נעימה ומשפחתית, ותורמים לאווירה גם המקומון בקעהתון, שבעלת החנות, שרה לנדאו, מעורבת בו, ולוח מודעות המפרט שיעורי יוגה או חוג קרמיקה בשכונה. מה בחנות: ספרים המותאמים לקהל הלקוחות: עורכי דין, אנשי אקדמיה וגם גננות ומורות - הסיבה לריבוי ספרי ילדים ונוער. התמחות: שפות זרות, גם ספרים חדשים - נוסף על אנגלית גם גרמנית, איטלקית, יוונית ואפילו ספרים ספורים בשבדית. קונים/מוכרים: אנשים פרטיים מגיעים לחנות עם אוספים, ולקוחות קבועים שואלים מה להביא מחו"ל. התשלום הוא באמצעות זיכוי לרכישה בחנות. במקום מוצבים גם ארגזים ובהם ספרים שלחנות אין בהם עניין, ואלה מועברים לספרייה בבית שמש. מחירים: ספר קריאה משומש עולה 10–30 שקל, אך יש גם יקרים יותר. פרטים: אסתר המלכה 1 ירושלים, טל': 02-6731934

 

 

סימן קריאה סימן קריאה צילום: ענת זכאי טמיר

 

בוק סטור. החנות שנפתחה ב־1979 היא מראה ירושלמית - בליל שפות, דתיים וחילונים, ישן וחדש. קהל הלקוחות הוא קבוע, והם משתמשים בחנות כבספריית החלפה. מה בחנות: לצד רבי־מכר (שיש עליהם הנחות של כ־20%, אבל לא מבצעים גורפים כפי שנהוג ברשתות), הרבה ספרי עיון ביהדות וארץ ישראל - פוליטיקה וגם גיאוגרפיה. הספרים היקרים יותר ממוחשבים, השאר מקוטלגים בראש של הצוות. התמחות: "אין, כי ירושלים לא יכולה להחזיק חנות בהתמחות מסוימת", אומרת אביטל בלום, שמנהלת את החנות עם בעלה מוטי. קונים/מוכרים: רוכשים עזבונות וגם אוספים מאנשים פרטיים, ומשלמים בכסף - ובשיעורים גבוהים, יחסית לחנויות אחרות. מחירים: בחוץ יש מגזינים בשקל בודד, ומחירי הספרים נעים בין 10 ל־200 שקל. פרטים: בניין כלל חנות 104 ירושלים, טל': 02-6241342.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x