$
פנאי

איך להיערך לגינת חורף בלי השקיה

הכנרת בנסיגה, ישראל מתייבשת ובעלי הגינות חייבים להיערך בהתאם. "כלכליסט" עוזר לכם ליישר קו עם החוק שסגר את הברז ב־1 בנובמבר

בתחילת החודש נכנס לתוקפו החוק האוסר על השקיית גינות - חוק שחל על כל גינה ציבורית או פרטית. מי שיעבור על החוק צפוי לקנסות כספיים של 250 שקל, ורשויות שיעברו עליו ייכנסו לרשימות השחורות של בזבזני המים, ועובדה זו תפורסם באמצעי התקשורת. אך למרות החוק ניתן ליהנות מגינה פורחת ומוריקה גם בעונת החורף, במיוחד אם השמים יירתמו לעזרה. אמנם זה לא בא בקלות, ויש להשקיע בעבודות סתיו כמו פיזור קומפוסט (זבל אורגני שעבר תהליך עיבוד), עיגון עצים צעירים שעלולים להיפגע מרוחות, גיזום צמחייה שגדלה דווקא בחורף ושתילת צמחים לקראת האביב, אבל ההשקעה משתלמת.

 

מדשאה

 

מי שלא יכול לוותר על דשא יכול להמיר את הדבר האמיתי - שהוא בזבזן המים הגדול ביותר - בדשא סינתטי. ואכן, רשויות מקומיות רבות כבר קיבלו פנייה מעמותת אדם, טבע ודין לבצע את השינוי. בבית הנשיא, בגנים הבהאיים, במגרשי הכדורגל של קבוצות הפועל תל אביב ובני יהודה, ברבים מבתי המלון בארץ, וגם הזכיינית קשת פרשה בבית "האח הגדול" מרבד דשא סינתטי במקום דשא טבעי.

 

דשא סינתטי עשוי מתערובת של פוליאתילן ופוליפרופילן, הנתפרת על משטח תמיכה בגובה של 8–5 ס"מ, לפי רצון הלקוח. את המשטח, שעמיד למשך 20–10 שנה, מניחים על קרקע שהוכנה מראש ונפרסה עליה יריעת בד שחורה למניעת עשבים שוטים.

 

 

מטפסים. דוגמא: בוגונוויליה. מחיר: 30-88 שקל מטפסים. דוגמא: בוגונוויליה. מחיר: 30-88 שקל צילום: shutterstock

 

יש מגוון סוגים של דשא סינתטי, וההבדל העיקרי ביניהם הוא בצפיפות. ככל שהדשא צפוף יותר הוא גם יקר יותר, אך מצריך פחות תחזוקה של מילוי חול או גומי בין המרווחים. אין, כמובן, צורך לכסח את הדשא, אלא לטאטא אותו מפעם לפעם. הדשא אינו דליק, ירוק כל השנה, ניתן להתקנה בכל מקום, לא גורם לאלרגיות, וסף השחיקה שלו גבוה פי ארבעה מזה של דשא אמיתי. מי שרוצה להדהים את השכן (זה שהדשא שלו תמיד ירוק יותר), יכול להשיג דשא סינתטי גם בגוונים של כחול, צהוב, כתום, לבן ואדום.

 

פרטים: עד 400 שקל למ"ר (לעומת 15–20 שקל למ"ר דשא רגיל), בפשוט ירוק, טל': 072-2215000, בסניפי הגרעין, בדשא עוז, טל': 1-700-702602, דשאטק, טל': 1-700-709909, פרפקט פרקט, טל': 03-6957941.

 

צמחים חסכוניים במים

 

הצמחים שיסייעו לחיסכון במים הם כאלה שלאחר שתילתם והתבססותם בקרקע הגן יידרשו להם עוד שתיים־שלוש השקיות עזר בקיץ, ומי גשמים בלבד במהלך החורף. בניגוד לדעה הרווחת, לחלק מהצמחים הללו יש פריחה מרהיבה, והם יכולים להשתלב בכל עיצוב או סגנון של גן. מומלץ להימנע מעצים ירוקי־עד, שמתרחש בהם "אפקט המטרייה": הם עוצרים את מי הגשמים מלהגיע לקרקע, ולכן יש צורך להשקותם. לחיסכון במים עדיפים, אם כן, העצים הנשירים. באגף החסכוניים מומלצים גם מטפסים כמו בוגונוויליה, עצים כמו בוהיניה קרון וברכיכיטון הסלעים, ושיחים כמו ארמופילה מוכתמת, הפורחת בחורף באדום, או לויקופילום, שפריחתו הסגולה מופיעה מהאביב ועד הסתיו. גם הבצלים ופקעות הסתיו, כמו כלנית, נרקיס מצוי, איריס ורקפת, דורשים השקיה מועטה בלבד עד בוא הגשמים.

 

פרטים: בוגונוויליה 30–88 שקל, שיחים 30–150 שקל, עצים 40–200 שקל, פקעות 10–70 שקל.

 

תחזוקת הגינה

 

שלב חשוב לפני שתילת פרחי החורף העונתיים הוא הכנת הקרקע. יש לדאוג לכך שהקרקע תהיה מנוקזת, מאווררת ומדושנת היטב. יש גם להפסיק לחלוטין את ההשקיה של עצי פרי נשירים כמו אפרסק, אגס ושזיף, לאחר שהעץ השיר את כל עליו ונכנס לתרדמת חורף. לעצי פרי ירוקי־עד, כמו אבוקדו, הדרים למיניהם וזית, יש להוריד את מינון ההשקיה עד למינימום בהתאם לרמות האידוי באזור. כדי לחסוך עוד במים יש לטפל בעשבייה ולא לאפשר לה להתרבות בגן, כי העשבים השוטים מתחרים עם צמחי הגן על המים. פעולה חשובה נוספת היא גיזום עצים לפני הרוחות והסופות. יש לגזום ולדלל ענפים כדי לאפשר לאור לחדור, ליצור מעבר לרוחות בין ענפי העץ ולמנוע סכנה בטיחותית.

 

המלצות לשתילה

בגינות שיש עליהן קרינת שמש ישירה מומלץ לשתול בין היתר דרדר כחול, חרציות למיניהן, כובע נזיר (פורח באדום, כתום, צהוב וקרם), לוע ארי, סלסלי כסף, ציפורני חתול ומרגניות. באזורים מוצלים מומלץ לשתול רקפות, פעמונית ופוקסיה. צמחי פקעת ובצל כמו נרקיסים, יקינטון, פעמוני גשם ופרזיה מתאימים הן לגינות מוצלות והן לאלה הנהנות משמש. כלנית, רקפת וכרכום יתאימו יותר לגינות מוצלות, בעוד אירוס יתאים לגינות חשופות לשמש.

 

מומלץ לקרר את בצלי הכרכום, היקינטון והצבעוני במגירת הירקות במקרר למשך כמה שבועות, כדי שיקבלו את מכת הקור הדרושה להתעוררותם. במהלך השתילה השתדלו לבצע שילובים של צמחים עונתיים עם צמח בצל ופקעת ולשתול, למשל, נוריות עם אמנון ותמר, או שילובים של פרחים עונתיים עם רב־עונתיים, כמו כרכום רב־שנתי לצד כובע הנזיר העונתי, כדי לוודא שתיהנו מפריחה לאורך השנה כולה. כמו כן כדאי לשתול את הפרחים בגושי צבע, כדי שייתנו אפקט חזק, ולשלב בין צבעים שונים.

 

סייעו בהכנת הכתבה: וואן וונדי ממשתלות וונדי, שוני ענדא, אגרונום משתלת הסוכה בית ירוק בכפר אז"ר, ומיכל הניג מ"מיכל גינון עם לב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x