$
פנאי

איפה קונים אוכל בבני ברק

גם כלכליסט מתגעגע בחגים לטעם של פעם, ולכן יצא למעוזי מסורת האוכל של בני ברק וחזר עם המלצות על אלופי הגפילטע, אשפי החלות ואבירי הקוגל

גלי וולוצקי 09:1307.10.08

בתקופת החגים בני ברק רוחשת חיים אפילו יותר מהרגיל. המסעדות והמעדניות עמוסות בלקוחות - אלה קונים קרפיונים לגפילטע פיש, ואלה קונים את הקציצות מוכנות. "אני אמנם מכינה הכל לבד", הצהירה בפנינו גברת שפגשנו במאפיית ויז'ניץ, "אבל יש נשים שעובדות בחוץ ולא מספיקות, וברוך השם יש איפה לקנות אוכל מצוין כאן בבני ברק".

 

ובאמת, העיר מלאה מסעדות. בהן גדולות כאולמי שמחות, וגם קטנטנות - לפעמים לא יותר ממטבחון זעיר שלצדו שולחן או שניים. בחלק מהמעדניות ניתן למצוא את תפארת המטבח האשכנזי: קוגלים שחומים, קציצות רכות של גפילטע פיש וערימות זהובות־חומות של לטקעס. תושבי המקום מסבירים פנים גם למבקרים חילונים, כל עוד הם מקפידים על לבוש צנוע, ושמחים להסביר, להמליץ ולספר איפה לדעתם תמצאו את הצימעס הכי טוב. אם רוצים לא לחזור הביתה בידיים ריקות, תמיד עדיף להזמין מראש בטלפון.

 

ציפורי: משנת תשי"ד

 

במסעדת ציפורי, הפעילה כבר מ־1954 (או, בשפת המקום, תשי"ד), אנחנו פוגשים סועד שנזכר בימים שבהם נהג כילד קטן לאכול פה עם אביו: "האוכל אז היה פחות תעשייתי, אבל גם היום טעים", הוא מאבחן. כמוהו, לפחות מחצית מהסועדים במקום חילונים. בעל המקום מספר על לקוחות שמגיעים במיוחד מהצפון, ומתפאר ב־500 ראשי דגים ו־2,000 קציצות דג - הזמנות שקיבל לראש השנה.

 

המבחר מונח על מגשים ענקיים: שוקי עוף במילוי אורז וצימוקים, צלי בקר, גפילטע פיש ועוד. ארוחה עסקית של מנה עיקרית ושתי תוספות עולה 25 שקל, וגם מחירי האוכל הביתה הגיוניים ביותר - לביבת תפוחי אדמה: 7 שקלים; בלינצ'ס תפוחי אדמה: 8 שקלים ליחידה; מרקים: 30–40 שקל לק"ג; קניידעלך: 60 שקל לק"ג. פרטים: ז'בוטינסקי 16, טל': 03-6185238.

צלחת בציפורי צלחת בציפורי צילום: עמית שעל

 

בית הקרפיון: הרב קובע

 

התור בבית הקרפיון משתרך עד לרחוב. נשים חבושות שביסים ממתינות בסבלנות, בעוד הגברים שלפניהן מנסים להסביר למוכרת את בקשות האשה שנותרה בבית. "היא רוצה ראש עם בשר, בגודל שתי פרוסות, ואת השאר לטחון", מתפתל הבעל. קרפיונים (23.90 שקל), נסיכת הנילוס (40 שקל), סלמון טרי (52 שקל) וגם סלמון קפוא, מושטים, דניסים ובורי נמכרים פה, אבל לא לוקוס ודגי ים אחרים. "רק מה שהרב לנדא מאשר", מסבירים את חוקי ההיצע של המקום. פרטים: רבי עקיבא 19, טל': 03-6161817.

 

המסעדה היהודית: מסורת ופיוז'ן

 

המסעדה היהודית, שלה שני סניפים בבני ברק, היא מוסד ידוע בעיר. גם כאן כולל התפריט מנות אשכנזיות קלאסיות לצד פיוז'ן פולני־סיני, וגם הפתעות נוספות: אמפנדס עם נתחי עוף או עם ירקות ופטריות ועוגת סופלה שוקולד. המקום פופולרי להזמנת אוכל הביתה בתקופת החגים. סלטים ב־35–45 שקל לליטר, כבד קצוץ ב־49 שקל לחצי ק"ג ותבשילי בשר במחירים שנעים מ־78 שקל, למשל לסטייק עוף בדבש, ועד 118 שקל, ללשון ברוטב פטריות -

לאריזה ובה חמש מנות. פרטים: ז'בוטינסקי 9, טל': 03-5789999; שמשון הגיבור 5, שלוחה 2 באותו מספר טלפון.

המסעדה היהודית המסעדה היהודית צילום: עמית שעל

 

מוכן ומזומן: טשולנט במחיר מצחיק

 

מוכן ומזומן, המכונה בלשון תושבי המקום קורניק, הוא מקום זעיר ובו רק דלפק ושני שולחנות קטנים, וקומה עליונה שממנה מגיח מדי כמה דקות עובד נושא מגשים עמוסי כל טוב. ממולאים, קציצות ענקיות עשויות בשר עוף (ולא מעט פירורי לחם), צימעס מתוק־מתוק והמנה שכולנו גדלנו עליה: דג פילה מטוגן (מסול או מבקלה). מחיר מנה עיקרית ושתי תוספות 32 שקל. בימי חמישי ושישי מכינים טשולנט, שנמכר במחירים מצחיקים: 9 שקלים לצלחת בינונית של חמין עוף, 14 שקל לצלחת בינונית חמין בקר. פרטים: חזון איש 17, טל': 03-6188526.

 

שטיסל: קיבוץ גלויות במקרר

 

בחדר האחורי של מעדניית שטיסל עומד מנחם, מנהל המסעדה, ואורז את ההזמנות: קציצות דג, רולדות שלמות של גפילטע פיש ("יש כאלה שמעדיפים לקחת רולדה שלמה ולחתוך לבד"), ערימות של לביבות תפוחי אדמה, תבניות של צלי בקר ברוטב אדמדם. במקררים שוכנים זה לצד זה סלט גזר מרוקאי, סלט וולדורף ולפתן פולני - קיבוץ גלויות של ממש. מנה עם שתי תוספות עולה 27-33 שקל, והתפריט כולל עוף אפוי (18 שקל ליחידה), לטקעס (5 שקלים ליחידה), רגל קרושה מצוינת (14 שקל ליחידה) ודג כבוש (14 שקל ל־250 גרם), אבל גם הפתעות כמו עוף סיני מוקפץ (70 שקל לק"ג), סלט סלמון (7 שקלים ל־150 גרם) ועוף צ'ילי (18 שקל ליחידה). מקום נכבד בתפריט מוקדש לכל סוגי הקוגלים: קוגל תפוחי אדמה, קוגל תפוחי עץ, קוגל קינמון, קוגל אטריות מתוק, קוגל ירקות ואפילו קוגל ירושלמי - הטעים ביותר. כולם במחיר 25 שקל לק"ג. פרטים: הרב בר יוחאי 4, טל': 03-6777990.

מטעמי שטיסל מטעמי שטיסל צילום: עמית שעל

 

ויז'ניץ: חלות לוהטות

 

מאפיית ויז'ניץ הומה קונים ועמוסה במגשים לוהטים של חלות גדולות, חלות קטנות ולחמניות ביס. אלה יוצאות מהתנורים, והקונים ניגשים וממלאים שקיות נייר חומות בכל טוב. בערבי חג יש חלות ענק עגולות במחיר 80 שקל. חלות רגילות קלועות עולות 10 שקלים, וחצי חלה קטנה ומתוקה (ועליה בול שעליו כתוב: "ויז'ניץ - נילוש במי פירות") עולה 5 שקלים. כולן מתוקות ונמסות בפה. פרטים: שמשון הגיבור 7, טל': 03-6772230.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x