פריחת הבינה המלאכותית: WEKA הישראלית גייסה 140 מיליון דולר לפי 1.6 מיליארד ד'
פריחת הבינה המלאכותית: WEKA הישראלית גייסה 140 מיליון דולר לפי 1.6 מיליארד ד'
בגיוס הקודם הוערכה החברה המפתחת מערכת אחסון מהירה לאפליקציות בינה מלאכותית ב-750 מיליון דולר. לירן צביבל, מייסד שותף ומנכ"ל WEKA: "השוק שאנחנו מוכרים אליו מתפוצץ בשנים האחרונות. הכפלנו כל שנה את ההכנסות שלנו". WEKA מעסיקה כיום כ-400 עובדים, מתוכם מעל 120 בישראל
ההתפוצצות סביב חברות הבינה המלאכותית ובעיקר חברות התשתית בתחום נמשכת ולאחר הרכישות שעשתה אנבידיה בתחום מגיע תורה של חברת WEKA, המפתחת מערכת אחסון מהירה לאפליקציות בינה מלאכותית, שגייסה 140 מיליון דולר בסבב גיוס חמישי (E) . הסבב כלל עסקה משולבת ראשית ומשנית (Primary and Secondary) בהובלת Valor Equity Partners, משקיעה ותיקה בחברה.
הסבב מעלה את שווי WEKA לאחר הגיוס ל-1.6 מיליארד דולר לעומת הגיוס הקודם ב-2022 אז הוערכה החברה ב-750 מיליון דולר. חלק מהכספים יתווספו לקופת החברה וחלק מהגיוס יאפשר לעובדי החברה למכור מניות במחיר מניה זהה לעסקה הראשית (Primary). חלקם של העובדים בגיוס הוא כ-40 מיליון דולר ולחברה ייכנסו כ-100 מיליון דולר. עד כה גייסה החברה כ-375 מיליון דולר כולל הסבב הנוכחי.
החברה מעסיקה כ-400 עובדים. מעל 120 בישראל והשאר בארה"ב. היא הוקמה ב-2013 על ידי עומרי פלמון, מאור בן דיין והמנכ"ל לירן צביבל - יוצאי XIV שנמכרה ל-IBM. במסגרת תנאי העסקה, אנטוניו גרסיאס, מייסד, מנכ"ל וסמנכ"ל ההשקעות הראשי ב-Valor, יצטרף לדירקטוריון של WEKA.
בשיחה עם כלכליסט אמר צביבל, מייסד שותף ומנכ"ל WEKA, "למרות ששוק התוכנה העולמי חווה קשיים, השוק שאנחנו מוכרים אליו מתפוצץ בשנים האחרונות. הכפלנו כל שנה את ההכנסות שלנו. הבורד לא האמין לי שנכפיל וכעת נגיע לפי שלושה על כל השנה".
לדבריו, "אנחנו מרגישים מאוד בנוח עם השווי ומספיק בנוח כי קרו שני דברים חריגים - הסיבוב כולו הוא פנימי בלבד כי אף אחד מהמשקיעים לא רצה לאבד אחזקות בחברה וכולם היו מספיק חזקים להשקיע. לא חסר להם יכולת לממן והם לא רוצים לחלוק הצלחה עם שחקן נוסף. מסיבוב של 140 מיליון - 100 הולך לחברה ו- 40 סקנדרי לעובדים ותיקים. לקחנו את השווי הזה כי חשנו בסדר לתת להם שווי טוב ולעובדים יכולת להיפגש עם כסף ואנחנו עדיין חושבים שיש הרבה צמיחה לפנינו.
"יש לנו הכנסות של תשע ספרות ב-ARR ב-2024 אני משער שנעשה פי שלוש על הכנסות השוק, זה פשוט מטורף. לפני שנתיים כחברה הכרזנו שמכרנו שתי אקסה בייט של אחסון. ברבעון הנוכחי יש לנו מספר עסקאות שכל לקוח קונה אקסה בייט בעצמו, זה עסקאות של שמונה ספרות לשנה ורובן הם חוזים ארוכי טווח".
מודלי AI מודרניים, ובפרט מודלים של בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI), מבוססים על טריליוני נקודות מידע, וכל שאילתה אליהם דורשת מיליוני חישובים בשנייה כדי לספק מענה. על מנת לאפשר את המערך המהיר הזה, דאטה סנטרים צריכים למקסם את היכולות של שלושה רכיבים מרכזיים: המעבדים שמבצעים את החישובים, רשת התקשורת שמחברת בין המעבדים לבין עצמם ובין הרכיבים השונים במערכת, ופלטפורמת האחסון ששומרת את המידע ושאליה ניגשים המעבדים לצורך קריאתו ועיבודו.
במשולש הזה, יש מספר חברות שמספקות את קודקוד המעבד (אנבידיה היא המוכרת והחזקה שהן), ואת קודקוד התקשורת (שוב אנבידיה נחשבת למובילה, בזכות פעילות מרכז המו"פ הישראלי שמבוסס על רכישת מלאנוקס). הפתרון של ווקה משלים את המשולש עם קודקוד האחסון. "בחמש השנים האחרונות, ובאופן קיצוני במיוחד בשנתיים האחרונות, יש מעבר חזק מאוד למחשוב מבוסס מעבדים גרפיים (GPU, כל שבבי ה-AI המודרניים הם מעבדים גרפיים, ע"כ), שעובדים חמישה או שישה סדרי גודל יותר מהר ממעבדים רגילים, והתקשורת גם יותר מהירה", אמר צביבל. "אם המחשוב יותר מהיר, והתקשורת יותר מהירה, צריך יכולת לספק מידע הרבה יותר מהר. זה מה שאנחנו עושים".
הפתרון של ווקה הוא פלטפורמת תוכנה שעובדת על רכיבי החומרה (מעבדים, רשת תקשורת והתקני אחסון) סטנדרטיים, וניתנת לשימוש או בשירותי ענן שהוא רוכש מחברות כמו אמזון או בדאטה-סנטר המקומי שלו. "כל המתחרים משתמשים בכלים שהיו רלוונטים לפני עשורים, כשהכל היה הרבה יותר אטי, ואנחנו הגענו עם דרך חדשנית לנהל מידע ולשלוח אותו לשרתים גם במהירות הרבה יותר גבוהה וגם בקנה מידה הרבה יותר גדול. הן ברמת המידע שאנחנו מחזיקים – אנחנו מוכרים כבר מערכות של אקסה-בייט (= מיליון טרה-בייט) שיודעות לנהל טריליוני קבצים.
"אם מסתכלים על רכב אוטונומי. יש 8 מצלמות שמצלמות ב-60 פריימים לשנייה, וזה מייצר 100 אלף קבצים תוך חצי שעה. כשיש המון מכוניות כאלו, אתה רוצה לשמור מיליארדי קבצים בספרייה וזה חלק ממה שאנחנו מאפשרים – לשמור כמות אדירה של מידע שמורכב מהמון קבצים קטנים, ויכולים להגניש אותו לשרתים ביבצועים גבוהים יותר מכל אחד אחר, ומאפשרים גם להריץ את המערכת הן בענן והן בדאטה-סנטר מקומי באתר הלקוח.
"כל המתחרים משתמשים במערכות שבהן המידע הקיים מחולק בין בקרים שונים. כל בקר אחראי על חלק מהמידע, והמעבד יודע לאיזה בקר לגשת לו", הסביר צביבל. "היסטורית זה עבד מצוין, כי הרשת היתה הרבה יותר אטית מהתקשורת בתוך המחשב עצמו. אבל עכשיו הרשת הרבה יותר מהירה, ונוצר מצב שחלקים שונים רוצים לגשת למידע על בקר אחד, מה שמייצר עומסים וצווארי בקבוק. בווקה במקום לתת אחריות לכל בקר, אנחנו מייצרים איזון עומסים מושלם באמצעות בחינה מתמדת של כל משאבי האחסון והמחשוב, וכל שנייה מייצרים מערכת אחסון שמותאת בצורה הטובה ביותר לעומס הבקשות שמגיע באותה שנייה. את זה אף אחד אחר לא יודע לעשות. כמעט כל מערכת אחרת היא סטטית מרגע שהגדירו אותה ועד ששינו ידינית את ההגדרות".
צביבל סיפר שההבדל ניכר בצורה משמעותית בביצועים של לקוחות החברה: "יש חברת פארמה גדולה שעובדת עם המערכת שלנו, וגילתה שהחישובים שלה נגמרים פי 5 יותר מהר. כש-Stability AI (אחת מחברות ה-GenAI המובילות בעולם, ע"כ) החלו להשתמש בפתרון שלנו, העלנו את הניצולת של ה-GPU שלהם, הזמן שבו המעבדים מבצעים חישובים לעומת הזמן שבו הם ממתינים לקבלת מידע, מ-30% ל-84%. הם קיבלו פי 3 יותר ניצולת של השבבים שלהם, פי 3 יותר תוצאות. יש לנו לקוח גדול שעושה נהיגה אוטונומית. הורדנו את הזמן לסבב למידה של האלגוריתם (EPOCH) מ-14 ימים ל-4 שעות. שבוע עם ווקה נותן להם את אותה כמות תוצאות כמו שנה עם המתחרים שלנו".
בכל הנוגע לתשתיות שמשמשות לפיתוח, אימון והרצת מודלי AI, מהירות היא שם המשחק וכל חברה שמסוגלת לשפר ביצועים, ובפרט לעשות זאת על בסיס החומרה הקיימת, מסוגלת להביא ערך משמעותי לשוק ובהתאם מייצרת התעניינות רבה. החשיבות של פיתוחים אלו גדלה במיוחד לאור המחסור המתמשך במעבדי AI מתקדמים, מה שדוחף חברות לסחוט יותר מהמעבדים הקיימים שלהם. ואולם, גם השלמת המחסור לא תפגע בחשיבות פיתוחים אלו, שכן המודלים המודרניים הולכים ונעשים מורכבים יותר ותובעניים יותר בקצב אקספוננציאלי, ושיפורים במהירות ובביצועים של כלל רכיבים המערכת ימשכו תמיד השקעות ורכישות משמעותיות.
במקרה של ווקה, הדבר התבטא בסבב הגיוס המשמעותי ובהערכת השווי הגדולה. אבל היא לא הישראלית היחידה שנהנת מכך. ממש החודש השלימה אנבידיה רכישה של שתי חברות ישראליות – Run:ai ב-700 מיליון דולר ו-Deci ב-300 מיליון דולר. הפתרונות של שתי החברות עוסקים גם הם בשיפור הפעילות של מערכי בינה מלאכותית: Run:ai בנתה מערכת הפעלה עבור מעבדי AI שמשדרגת את פעילותם באמצעות איגוד משאבי המחשוב והקצאה דינמית אוטומטית של משאבים לכל המשימות הרצות במקביל, בהתאם לצורך ולתעדופים הארגוניים; Deci פיתחה פלטפורמה שמאפשרת למפתחים ומדעני נתונים לשפר את הדיוק ואת מהירות העיבוד של אלגוריתמי AI.
לווקה יש כ-300 לקוחות המריצים את פרוייקטי הבינה המלאכותית וחישוב מבוסס GPU מהגדולים והמרשימים בעולם, ההשקעה הגדולה מגיעה בתקופה של צמיחה עסקית בקצב חסר תקדים וחריג, החברה מתרחבת על מנת לתת מענה לגידול המשמעותי בביקוש העולמי למידע בסדר גודל עצום ובמהירות הנדרשת שווקה יכולה לספק עבור פרוייקטי Generative AI ופרוייקטים אחרים המבוססי GPU (מעבדים גרפיים המהווים את הבסיס לבינה מלאכותית יצרנית).
סבב הגיוס החמישי של WEKA ייחודי בכך שגויס במלואו ממשקיעים קיימים, כמו Valor, שביקשו להגדיל את האחזקות שלהם בחברה. חברות נוספות ובהן Generation Investment Management, NVIDIA Atreides Management, 10D, Hitachi Ventures, Ibex Investors, Key1 Capital, Lumir Ventures, MoreTech Venture ו-Qualcomm Ventures הצטרפו ל-Valor והשתתפו בסבב הגיוס.