$
טכנולוגיה וחדשנות

רובוטים בניתוחי סרטן: דיוק מרבי, פחות כאבים ותקופת החלמה מקוצרת

השימוש בטכנולוגיה המשלבת רובוטים בניתוחי סרטן מורכבים נמצא בתאוצה. בין היתרונות שמציע הטיפול החדשני: שיעורי ריפוי גבוהים יותר והפחתת הסיכון להישנות המחלה

שירלי שני 10:0029.06.18

בשיתוף בית חולים בילינסון

 

בראשית שנות האלפיים אישר ארגון המזון והתרופות בארצות הברית (FDA) את השימוש במערכת רובוטית ראשונה. מאז, השימוש ברובוטים ברפואה הולך ומתרחב, כששילוב רובוטים בניתוחי סרטן מורכבים, נמצא בשנים האחרונות בתאוצה אדירה.

 

בטווח הקצר, מדובר אמנם בהשקעה לא מבוטלת של כמיליון דולר למערכת רובוטית – אולם כאשר מסתכלים על הטווח הארוך מדובר בחיסכון משמעותי בעלות הכוללת של ימי אשפוז, כמו גם בהפחתת הסיכון לסיבוכים, לאשפוזים חוזרים ולניתוחים חוזרים.

 

אפליקציית ניווט בתוך חלל הבטן

ד"ר ערן שדות, רופא בכיר במערך לכירורגיה בבית החולים בילינסון, מומחה בניתוחים של מערכת העיכול, כבד, דרכי מרה ולבלב, מסביר כי "בדומה לטלפונים חכמים, גם המערכות הרובוטיות בתחום הכירורגיה, מהוות פלטפורמה, עליה מותקנות אפליקציות רבות כגון אפליקציה המסייעת לנו לנווט בתוך חלל הבטן. בעזרת מצלמת תלת ממד בהגדלה של עד פי 10 ובאיכות HD, אנו יכולים לראות את רקמות האיבר המנותח טוב יותר וכך לכרות את הגידול ברמת דיוק גבוהה יותר. בהתאם לכך גם תוצאות הניתוח טובות יותר. בנוסף, הרובוט מאפשר טווח תנועה מלא, כאשר תנועות כף ידו של המנתח על הקונסולה של הרובוט, מתורגמות בזמן אמת לתנועה מדויקת של המכשור הניתוחי המחובר לזרועות רובוטיות".

 

עוד מוסיף ד"ר שדות: "מערכת רובוטית בניתוחים אונקולוגיים, מסייעת לנו להגיע לרמות דיוק גבוהות יותר בהסרת הגידול כולל השארת שוליים נקיים מתאים סרטניים – מה שמביא לכך ששיעורי הריפוי גבוהים יותר, הסיכון להישנות הגידול הסרטני נמוך יותר והסיכוי לאשפוזים ולניתוחים חוזרים יורד.

כמו כן ניתוח בשיטה הרובוטית מונע התפתחות בקע (הרניה) – מצב שכיח לאחר ניתוחים להוצאת גידולים מהבטן בשיטה הפתוחה, המחייב לבצע ניתוח נוסף".

 

ד"ר ערן שדות לצד המערכת הרובוטית ד"ר ערן שדות לצד המערכת הרובוטית צילום: באדיבות ד"ר ערן שדות

 

ד"ר שדות התמחה במרכז הסרטן בבית החולים Memorial Sloan Kettering בניו יורק, ומציין שגם בישראל אימצו בשנים האחרונות בתי החולים הגדולים את הטכנולוגיה המשתמשת ברובוטים במגוון ניתוחים, "בין השאר מדובר בניתוחים מורכבים לכריתת גידולים סרטניים בריאות, כליות, ושט, ניתוחים גניקולוגיים וניתוחי בטן כדוגמת כבד, לבלב, מעי דק ומעי גס".

 

מחקרים קליניים שנעשו בארצות הברית גורסים כי השילוב של רובוטיקה בכירורגיה עם גישת ההחלמה המהירה, הוא הטיפול האופטימלי להפחתת סיבוכים ולקיצור משך האשפוז. "גישת ההחלמה המהירה מבוססת על שלושה היבטים הקשורים לטיפול הקדם ניתוחי ולאחר הניתוח", מרחיב ד"ר שדות, "הכוונה היא למודל משופר לשיכוך כאבים שנועד להפחית מינונים ותופעות לוואי הקשורות במשככי כאבים, שיפור מצבו התזונתי של המנותח לפני ואחרי הניתוח וכן ניוד מהיר של המנותח לאחר שההרדמה פגה".

 

מחקר השוואתי שנערך בשמונה מרכזים רפואיים בארצות הברית ותוצאותיו פורסמו במגזין Annals of Surgery מוכיח כי גם בביצוע אחד מניתוחי הסרטן המורכבים יותר – הוצאת גידול סרטני מראש הלבלב – יש יתרונות לשימוש במערכת רובוטית. המחקר כלל 1,028 מנותחים שעברו הוצאת גידול מראש הלבלב ומתוצאותיו עולה כי על אף שהקבוצה שנותחה בסיוע רובוט כללה חולים שמועדים לפתח סיבוכים רבים יותר, הצליחו המנתחים בקבוצה זו להגיע לכ־95% של שוליים נקיים מתאי סרטן מסביב לגידול שהוסר, להפחתה באיבוד דם ולהפחתה בשיעור הסיבוכים הניתוחיים.

 

מחקר נוסף שנערך במרכז רפואי בקליפורניה ופורסם ב־2017 בעיתון המקצועי HepatoBiliary Surgery & Nutrition בחן את השפעת השימוש במערכת רובוטית בניתוחים לכריתת גידול מהכבד כולל כריתה נרחבת של הכבד. מתוצאות המחקר עולה כי שני שלישים מתוך 97 המנותחים, אושפזו בבית החולים לפרק זמן של לא יותר משלושה ימים, כולל שלושה מטופלים שעברו כריתה משמעותית של הכבד. המנתחים סיפרו כי 14 מנותחים שוחררו כבר ביום הניתוח, כלומר ללא אשפוז כלל.

 

קיצור תקופת האשפוז

"המחקרים האחרונים מוכיחים שבניתוחי סרטן מורכבים הכוללים כריתה נרחבת המערבת מספר איברים בבטן, השילוב של ניתוח בעזרת רובוט עם גישת ההחלמה המהירה, הוא שילוב מיטבי הן להצלחת התוצאות האונקולוגיות והן לקיצור משך האשפוז", אומר ד"ר שדות, "בראשית השנה, פורסמו ב־Annals of Surgery תוצאות מחקר חדש שבדק את ההשפעה של גישת ההחלמה המהירה בגישה הפתוחה ובגישה הרובוטית, ואת ההשלכות על החיסכון הכספי הכולל בעלויות האשפוז. מתוך 252 ניתוחי סרטן מורכבים בלבלב, 62% בוצעו בשיטה הרובוטית בעוד 38% בשיטה הפתוחה. המחקר הוכיח כי בקבוצת המטופלים שטופלו לפני ואחרי הניתוח בגישת ההחלמה המהירה, התקצר משך האשפוז משמונה לשישה ימים, כשעלות הטיפול הכוללת לכל מנותח היתה נמוכה מ־4,000 דולר".

 

ד"ר שדות מדגיש כי "מניסיוננו בבילינסון, השימוש במערכת רובוטית בניתוחים מורכבים להסרת גידולים סרטניים באיברי הבטן, טומן בחובו יתרונות רבים לחולה. מאחר ומדובר בניתוח זעיר פולשני המבוצע דרך ארבע פתחים זעירים בדופן הבטן, הפגיעה ברקמות שסביב לאזור הניתוחי היא מינימלית, ההחלמה מהירה יותר, וכרוכה בפחות כאב. גם התוצאות האסתטיות טובות יותר מכיוון שהחתכים קטנים מאוד ובסך הכל המנותחים מביעים שביעות רצון גבוהה מתוצאות הניתוח. ניתן בהחלט לומר כי השימוש בבינה המלאכותית בטכנולוגיות הרפואיות המתקדמות כגון מערכות רובוטיות, מאפשר למקסם את היכולות האנושיות ואף להתעלות עליהן. לדוגמה, אמצעי הדמיה המאפשרים לזהות רקמה סרטנית לפני שהעין האנושית מצליחה לזהות או נטרול כל סטייה הנגרמת בשל רעד של ידי המנתח".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x