מגבירים יציבות
העלאת מגבלת משקל המניות בשיטה החדשה תעבוד לטובת המשקיעים במדדים
לפני כמה חודשים אישר דירקטוריון הבורסה את שינוי מתודולוגיית המדדים בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים. המהלך גובש עם חברת המדדים הבינלאומית (FTSE), ומטרתו העיקרית היא הגדלת היציבות במדדי הבורסה וצמצום ההשפעה של אירועים נקודתיים.
השפעת המהלך אמורה להתבטא בשתי דרכים: ראשית, בצמצום מספר המניות המוחלפות במועדי עדכון של הרכבי מדדים. שנית, במניעת סיטואציה שבה אין מספיק מניות שעומדות בתנאי הסף של המדד ובשל כך נכנסות למדד מניות פחות מתאימות מאלו שיצאו. כתוצאה מכך, יהיה צמצום במספר ההתאמות השוטפות למדדים וישראל תיישר קו עם הכללים הבינלאומיים המקובלים בדבר הרכב ועדכון מדדים.
העיוות בשיטה הקודמת
השינוי במתודולוגיית המדדים הוא תוצאה של עיוותים בשיטה הקודמת. ברבעון הרביעי נוצר מצב שבו מניות רבות לא עמדו בתנאי המינימום של שווי אחזקות ומניות בעלות שווי שוק גדול (יותר ממיליארד שקל) לא עמדו בתנאי הסף של הכניסה למדדים.
במצב זה נאלצה הבורסה להשאיר את שיעור אחזקות הציבור ושווי אחזקות הציבור ברף הנמוך שלהם כדי למנוע זעזועים במדדים על ידי חילופים של מניות רבות.
עיוות נוסף בשיטה הקודמת הוא שחברות כמו אי.די.בי, שלהן שווי שוק גבוה במיוחד, מצאו את עצמן במדד היתר עם מניות בעלות שווי שוק נמוך וזאת בשל שיעור אחזקות הציבור הנמוך מ־25%.
על פי השיטה החדשה, כל מדדי המניות הרציפים יתבססו על מאגר מניות שלו קריטריונים מצטברים של שיעור אחזקות ציבור, שווי אחזקות ציבור ושווי שוק. נוסף על כך יינתנו "הקלות" למניות גדולות ששיעור אחזקות הציבור שלהן נמוך מ־25% אך לא קטן מ־20%.
המניות שירכיבו את המדדים יילקחו אך ורק מתוך המאגר על פי שוויין בשוק, כשבראש הרשימה ת"א־ 25, לאחר מכן ת"א־75, וכן הלאה. כתוצאה מכך בשיטה החדשה כמעט שלא יחול שינוי בהשפעה של מניות שיעברו בין המדדים השונים. מניות המאגר יחולקו לשבע קבוצות לפי שיעור אחזקות הציבור שלהן ובכל מדרגה ייקבע שיעור אחזקות הציבור הרלבנטי. ריווח המדרגות המוצע אמור לצמצם את ההשפעה על שערי המניות במקרה של שינוי בשיעור אחזקות הציבור שלהן.
מגבלת המשקל
השינוי המהותי ביותר הוא שינוי מגבלת המשקל. אם כיום במדד ת"א־100 המשקל המקסימלי של מניה לא יכול לעבור את ה־9.5%, הרי שבשיטה החדשה משקל מניה יוכל לעלות עד 15%. פירוש הדבר הוא שמניה שנמצאת כיום במגבלת המשקל (למשל, טבע) ונמצאת במגמת עלייה, תיתן למשקיע במדד רק את שיעור עלייתה של המניה כפול 9.5%.
אם בשיטה החדשה מגבלת המשקל תהיה 15%, הרי שהמשקיע ייהנה משיעור העלייה כפול 15%. כמובן שמהלך זה יכול לפעול גם לרעת המשקיע, אך תחת ההנחה שלאורך זמן מניות של חברות גדולות ומובילות עולות בשעריהן, המשקיע במדד אמור לצאת נשכר. אין ספק שמהלך חשוב זה של הבורסה מקדם עוד יותר את תחום המדדים בישראל ומשביח את איכותם והרכבם.
הכותב הוא מנכ"ל קסם תעודות סל באקסלנס נשואה
לקבוצת אקסלנס נשואה יש עניין בנכסים פיננסיים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הנו למטרות אינפורמציה בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך


