$
שוק ההון

דצמבר 2009 - החודש החלש ביותר בתעשיית קרנות הנאמנות

לפי נתוני בית ההשקעות מיטב גייסו הקרנות המסורתיות 380 מיליון שקל בחודש דצמבר, קצב הגיוס הנמוך ביותר השנה

הדר רז 11:15 03.01.10

 

חודש דצמבר היה החלש ביותר לתעשיית קרנות הנאמנות בשנת 2009, כך על פי נתוני בית ההשקעות מיטב. תעשיית קרנות הנאמנות סיימה את חודש דצמבר עם גיוסים קלים של כ-250 מיליון שקל. בנטרול הקרנות הכספיות שפדו כ-230 מיליון שקל וקרנות אגד ישראלי שגייסו כ-100 מיליון שקל, גייסו הקרנות המסורתיות כ-380 מיליון – הגיוס החודשי הנמוך ביותר בכל שנת 2009. השבוע האחרון של השנה התאפיין במימושים גבוהים אשר הובילו את הקרנות המסורתיות לפדיונות של כ-590 מיליון שקל או קצב פדיונות יומי של כ-120 מיליון שקל ליום.

  

רוני אפטר, מנהל קשרי יועצים במיטב אמר כי ירידה משמעותית נרשמה בגיוסים לקרנות אג"ח חברות וכללי ומנגד, רשמו הקרנות השקליות את החודש החזק ביותר שלהם השנה לצד דעיכת הפדיונות בקרנות הכספיות, שאף סיימו את השבוע שעבר בגיוסים נאים ובמקום הראשון בין המגייסות. 

 

לראשונה מאז מרץ 2009, חזרו הקרנות השקליות להוביל את טבלת המגייסות החודשית לאחר שרשמו כניסת כספים של כ-1 מיליארד שקל או קצב גיוס יומי של כ-40 מיליון שקל ליום. בשבוע האחרון זרמו לקרנות השקליות כ-70 מיליון שקל. אפטר מציין כי המעבר חזרה לקרנות השקליות נובע מעליית מפלס הפחד של המשקיעים, לאור הירידות החדות שנרשמו באגרות-החוב הממשלתיות והקונצרניות במהלך החודש החולף והציפיות להמשך העלאת ריבית בנק ישראל, לאחר שזו הועלתה ל-1.25% בסוף החודש. לפיכך, הגיוסים התרכזו בעיקר בקרנות השקליות לטווח קצר ובקרנות ריבית משתנה, עם וללא חשיפה מנייתית.

  

קרנות הנאמנות מסוג אג"ח חברות וכללי הספיקו לגייס בחצי הראשון של החודש, אך עם גל המימושים במדדי התל-בונד 20 ותל בונד 40, התגברו הפדיונות בקרנות הקונצרניות, שבשבוע החולף הסתכמו בכ-210 מיליון שקל בנוסף לכך, יש להוסיף את הירידות באג"ח הממשלתיות שהביאו ליציאת כספים גבוהה גם מקרנות אג"ח כללי המשקיעות בין השאר באג"ח קונצרני וממשלתי לצד חשיפה מנייתית מסוימות. בסיכומו של החודש, גייסו קרנות אג"ח חברות וכללי כ-240 מיליון שקל – הגיוס הנמוך ביותר מאז חודש ינואר השנה.

 

קרנות אג"ח מדינה רשמו לראשונה בשנת 2009 חודש של פדיונות, זאת לאחר שסבלו בשבוע שעבר מיציאת כספים של כחצי מיליארד שקל בשבוע החולף ולא פחות ממיליארד שקל בסיכום חודש דצמבר, המסכם את השבוע והחודש הגרועים ביותר לקרנות אג"ח מדינה בכל שנת 2009. הפדיונות היו בעיקר מקרנות אג"ח מדינה וכללי שגייסו סכומים משמעותיים בחודשים האחרונים והיו מאוד פופולאריות על המשקיעים בקרנות הנאמנות.

 

הכספיות מתאוששות

  

הקרנות המנייתיות (ישראל, חו"ל וגמישות) דשדשו בדצמבר על אף המשך העליות בשוקי המניות בארץ ובעולם כאשר גלי הפדיונות מקרנות האג"ח (מדינה, חברות וכללי) העיבו במעט גם עליהן. בסיכום חודשי גייסו הקרנות המנייתיות כ-30 מיליון שקל, זאת לאחר שגיוסים נאים נרשמו בקרנות המתמחות בישראל (80 מיליון שקל) ופדיונות נרשמו בקרנות המתמחות במניות בחו"ל (30 מיליון שקל) ובקרנות הגמישות (20 מיליון שקל).

 

הקרנות הכספיות המשיכו במגמת ההתאוששות שהחלה בחודש נובמבר והצליחו לרשום את החודש הטוב ביותר מאז ינואר 2009 לאחר פדיונות "נמוכים יחסית" של כ-230 מיליון שקל. השבוע האחרון אף הסתיים מבחינתן בגיוסים של כ-440 מיליון שקל, זאת לאחר שקלטו חלק מהכסף שנפדה מקרנות האג"ח לסוגיו, ובכך הן תפסו את המקום הראשון בטבלת המגייסות השבועית.

 

בסיכום חודש דצמבר צמחה תעשיית קרנות הנאמנות בכ-200 מיליון שקל, המיוחסת לגיוסים נטו של כ-250 מיליון שקל ולירידת ערך נכסי הקרנות בכ-50 מיליון שקל. תעשיית קרנות הנאמנות מנהלת נכון לסוף שנת 2009 כ-133.2 מיליארד שקל, לאחר שפתחה את השנה בהיקף נכסים של 98.1 מיליארד שקל בלבד.
x