$
קורונה

FT

שנה אחרי שהטילה סגר ראשון באירופה, מילאנו שוב ננעלת

מחוז לומברדיה, העשיר ביותר באיטליה, רושם עלייה מדאיגה בתחלואה. בסוף השבוע הוטל סגר חדש במסגרתו הושבתו מוסדות חינוך, חל איסור להתארח בבתי מלון ואנשים נתבקשו לעבוד מהבית. שף במסעדת מישלן: "חזרנו לנקודת ההתחלה"

סילביה סקיורילי בורלי, פייננשל טיימס 22:1607.03.21

בתקופה הזו בשנה שעברה, השף אנדרה ברטון סבר שהלקוחות "כנראה מגזימים" כשהחלו לבטל את ההזמנות למסעדת המישלן שלו במילאנו, לנוכח העלייה במקרי ההדבקה בקורונה. "האווירה היתה מוזרה", הוא נזכר בשבוע שעבר. "המסעדה התרוקנה לפתע בשעת הצהריים ותיירים התקשרו לבטל הזמנות ואירועים שתוכננו לתקופת יריד הרהיטים של מילאנו", סיפר בהתייחסו ליריד השנתי המתקיים בעיר.  

 

 

 

איש, כולל ברטון, לא יכול היה לחזות את העומד לקרות. ימים ספורים לאחר מכן, ב־8 במרץ, ממשלת איטליה הטילה סגר על מחוז לומברדיה העשיר, שם נמצאת מילאנו, וזאת בניסיון לבלום את התפשטות הקורונה. ההגבלות חסרות התקדים הורחבו למחרת לכל המדינה, כך ש־60 מיליון איש קיבלו הוראה להישאר בבתיהם.

 

זה היה הרגע שבו אירופה התעוררה סוף סוף והבינה את האיום שמטיל הנגיף שהופיע בסין ערב השנה החדשה. בתוך שבועות ספורים, המגפה תכניע את היבשת וזמן קצר לאחר מכן, את העולם.

 

רוב היבשת תחת מגבלות

 

"היכה בנו נגיף שלא ידענו עליו דבר", אמר פרנצ'סקו פאסריני, ראש מועצת העיירה הקטנה קודוניו המרוחקת כשעה נסיעה ממילאנו, שם התגלה בשלהי פברואר שעבר אחד המקרים המאומתים הראשונים באיטליה. "לא ידענו כיצד להגן על הקהילה שלנו והיו לנו אנשים מאוד חולים. זה הרגיש כמו קרב חסר סיכוי", ציין.

 

 

 

 

שנה לאחר מכן, סופו של משבר הקורונה האירופי עדיין לא נראה באופק, למרות התקווה שמציעים החיסונים. רוב 750 מיליון תושבי היבשת חיים עדיין תחת הגבלות, והנטל הכלכלי והחברתי הוא עצום.

 

באיטליה - כמו במדינות נוספות באיחוד האירופי, ובהן יוון וצ'כיה - מספר הנדבקים עולה על רקע התגברות החששות מהמוטציות החדשות. בלומברדיה, המחוז שנפגע מהנגיף בצורה הקשה ביותר באיטליה, מתמודדים עם אלפי מקרים חדשים מדי יום ומאות מתים בכל שבוע.

 

ביום שישי האחרון נכנס לתוקפו סגר חלקי שהוטל על המחוז לשבועיים, במסגרתו נסגרו משרדים והעובדים נתבקשו לעבוד מהבית. בתי ספר וגני שעשועים נסגרו גם כן וחל איסור להתארח בבתי מלון או לצאת לנסיעות. החנויות, לעת עתה, נותרו פתוחות.

 

למרות זאת, מספר הנדבקים ממשיך לעלות, ומומחים חוששים שזו רק שאלה של זמן בטרם יורחבו ההגבלות. "בקרוב כל המדינה תחזור להיות 'אזור אדום'", אמר בשבוע שעבר גווידו ברטולאסו, יועץ החיסונים למחוז לומברדיה בהתייחסו לרמה הגבוהה ביותר של חומרה לפי מערכת הצבעים שהנהיגה המדינה. "למרבה הצער זה עוד לא נגמר", הוסיף פאסריני, ראש עיריית קודונו. "אבל אין להשוות למה שהיה כאן לפני שנה, כי למדנו כיצד לחיות עם הנגיף ועכשיו יש לנו חיסון, אז יש גם תקווה".

 

 

מרכז הקניות גלריה ויטוריו עמנואל השני במילאנו, בשבוע שעבר מרכז הקניות גלריה ויטוריו עמנואל השני במילאנו, בשבוע שעבר צילום: רויטרס

 

 

הזיכרונות עדיין כואבים. עבור פאסריני, אחד הזכרונות המוחשיים ביותר הוא היום שבו הוא ומתנדבים אחרים נאלצו לפנות כנסייה כדי לאחסן בה עשרות ארונות קבורה. "אני זוכר שהסתכלתי על הגופות שהוכנסו והכנסיה, שהיא מקום של תקווה, הפכה פתאום לחדר מתים. לא האמנתי שזה קורה", סיפר.

 

בשבועות ובחודשים לאחר מכן, קרלה זוצאני, מייסדת 10 Corso Como - מתחם תרבות, קניות ואוכל ברובע חיי הלילה של מילאנו, לא הצליחה להתרגל לדממה ששררה בעיר הנחשבת למרכז משגשג של תעשייה, בנקאות ואופנה. "הקולות היחידים שאפשר היה לשמוע ביום ובלילה היו הסירנות של האמבולנסים והרחפנים שבהם השתמשו כדי לוודא שאיש לא ייצא מהבית", היא אומרת. "זה היה מטריד".

 

 

מריו דראגי, ראש ממשלת איטליה מריו דראגי, ראש ממשלת איטליה צילום: אי פי איי

 

 

בעקבות הסגרים, בשנה שעברה ביקרו במילאנו רק קומץ מ־10 מיליון התיירים שהגיעו ב־2019, והירידה הזו פגעה בכלכלה שלה.

 

עם זאת, ישנה תקווה כי הממשלה החדשה בראשותו של מריו דראגי, מנהל משברים מנוסה, לשעבר נשיא הבנק האירופי המרכזי, תוכל להביא לשיפורים על ידי האצת קצב חלוקת החיסונים ולהוביל התאוששות כלכלית.

 

זוצאני, המגדירה את עצמה כאופטימיסטית מטבעה, מאמינה שמילאנו תתאושש לקראת יריד הרהיטים שנדחה לספטמבר השנה, לאחר שעוד אנשים יספיקו להתחסן. "היריד הוא סמל של מילאנו והוא יסמל את הולדתה מחדש", הדגישה.

 

רה"מ מנע יצוא חיסונים

 

דראגי, המתוסכל מקצב קבלת החיסונים האיטי בארצו, חסם יצוא של 250 אלף מנות חיסון של אסטרה זנקה ואוניברסיטת אוקספורד שהיו מיועדים לאוסטרליה, זאת כדי שניתן יהיה להשתמש בהם באיטליה. אולם, נכון לשבוע שעבר פחות מ־6% מהאיטלקים קיבלו את המנה הראשונה. רופאה מרדימה ממילאנו, שביקשה לא להזדהות בשמה, אף הזהירה כי מחלקות הטיפול הנמרץ בבתי החולים באזור מתמלאות שוב במהירות.

 

"זה מזכיר לי את האביב שעבר", היא אומרת. "החיסון מעורר בנו תקווה שהטוב ביותר לפנינו, אך עלינו להתכונן לגרוע מכל, כי קצב חלוקת החיסונים הוא איטי מדי ואנשים מתים".

 

השף ברטון נאלץ בשבוע שעבר לסגור שוב את המסעדה שלו, כחלק מ"גישת עצור וסע", שלדבריו תחסל את העסק שלו ועסקים אחרים בעיר. "לא הייתי מעלה על דעתי שזה יימשך כך הרבה זמן", הוסיף. "עברה שנה וחזרנו לנקודת ההתחלה".

 

 

 

x