$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

"דלק פוסילי נחוץ לטקסס": תומכי האנרגיה המזהמת בארה"ב רוכבים על הסופה Uri

סופת החורף העזה 'פירקה' את מערכת החשמל של טקסס והותירה 4 מיליון איש ללא חשמל וחימום - כשבחוץ שררו טמפרטורות נמוכות מאלו שנמדדות באלסקה. מבחינת הרפובליקאים ופוקס ניוז, מדובר בהוכחה לכך ש"הגרין ניו דיל היא עסקה קטלנית עבור ארה"ב" ושמקורות האנרגיה המתחדשת לא מספקים את הסחורה במצבי קיצון. אז מה אם לטענותיהם אין שום אחיזה במציאות

ויקי אוסלנדר 20:2418.02.21

סופת החורף העזה "Uri" השפיעה על יותר מ-150 מיליון תושבים ברחבי ארה"ב, שנמצאים היום תחת התראות חירום מזג אוויר קיצוני שונות. אך יותר מכל זו טקסס ומערכת החשמל שלה, שהתקשו להתמודד עם מזג האוויר החורפי ביותר שידעה המדינה מזה שלושים שנה. בשבוע האחרון יותר מ-4 מיליון טקסנים נותרו ללא חשמל וחימום, כשבחוץ שררו טמפרטורות נמוכות מאלו שנמדדות באלסקה. עם ההבנה שמצב החירום הוא אירוע מתמשך, נפתחה מערכה להסחת הדעת. על המוקד: טורבינות הרוח, שלכאורה אחראיות למחדל. האמת, רחוקה מאוד מכך.

 

 

"המצב מדגים כיצד הגרין ניו דיל היא עסקה קטלנית עבור ארה"ב", אמר מושל טקסס גרג אבוט לפוקס ניוז ביום שלישי, ואז הסביר ש"כיבוי" מקורות אנרגיית השמש והרוח "דחף את טקסס למצב שבו אין לה כוח". "זה מה שקורה כשאתה מכריח את הרשת להסתמך בחלקה על רוח כמקור חשמל", צייץ חבר הקונגרס הרפובליקאי, הטקסני דן קרנשו. "כשתנאי מזג האוויר גרועים כמו השבוע, אנרגיה מתחדשת כמו רוח לא נמצאת שם כשאתה זקוק לה".

 

הסופה בטקסס הסופה בטקסס צילום: רויטרס

 

את הנרטיב הזה הדהדו כמה מהפרשנים הפופולריים ביותר ברשת, כמו טאקר קארלסון ושון האנטי, שכל אחד מהם האשים בעבר את טורבינות הרוח בהפסקות החשמל. "תחנות הרוח נכשלו כמו אביזרי האופנה המטופשים שהן, ואנשים בטקסס מתו", אמר קארלסון. "דלק פוסילי נחוץ למדינת טקסס", אמר האנטי. גם במאמר מערכת בוול סטריט ג'ורנל לעגו לאנרגיה מתחדשת, זאת למרות שבחלקים אחרים בעיתון הופרכו האשמות אלו. "ככל שאנו משתמשים פחות בדלקים מאובנים, כך אנו זקוקים להם יותר", כתבו. "רשת החשמל הופכת לפחות אמינה בשל הסתמכות הולכת וגוברת על רוח ושמש, שלא יכולים לספק חשמל 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע".

 

לא במקרה השיח נע במהירות מהטרגדיה שעדיין מתחוללת, אל מפעלי האנרגיה מתחדשת. אחרי ארבע שנים בהן הנשיא לשעבר טראמפ סיפק את תאוות ברוני הנפט והגז בארה"ב בנסיגה עצומה ממדיניות ירוקה, השיב ממשל ביידן החדש את סדר היום האקולוגי לראש סדר היום. בין היתר הוא הודיעה על חזרתה של ארה"ב להסכם האקלים (הסכם פריז), עצר את פרויקט הקידוחים באלסקה וביטל את הנחת צינור הנפט קינסטון XL. סלידת השמרנים מגישה זו תומצתה בדרמטיות בבוול סטריט ג'ורנל, שהאשים את טורבינת הרוח במשבר האנרגיה בטקסס: "תוכנית ביידן לאסור דלקים פוסיליים מהווה איום קיומי גדול יותר על האמריקאים מאשר שינויי האקלים".

 

 צילום: אי פי איי

 

להאשים אנרגיה ירוקה ומתחדשת כי היא לא יכולה להתמודד עם אירועי מזג האוויר הקיצוניים זו ביקורת מיושנת ומוטעית, כמו שהיא אירונית. לא רק שמדובר בשיטה שמתפקדת בקור קיצוני כמו באלסקה ללא בעיה, אלא שביקורת זו לא לוקחת בחשבון שהפקת אנרגיה מפחם וגז טבעי פולטת פחמן כה רב ומייצרת זיהום כה טרגי, שהפקתם עצמה גורמת למחלות ולמוות - ולאותו מזג אוויר קיצוני. אבל מעבר לדיון הרחב יותר סביב משבר האקלים, העובדות עצמן לא תומכות בטענות השמרניות.

 

טקסס היא אחת מ-3 המדינות היחידות בארה"ב עם רשת חשמל משלה. הרשת, שמנוהלת על ידי ארגון ללא מטרות רווח בשם ERCOT, מספקת 90% מהחשמל במדינה ל-26 מיליון לקוחות ומייצרת מצד אחד עצמאות אנרגטית, אך מצד שני מותירה אותה מנותקת ממקורות חשמל אחרים או מפיקוח פדרלי. נכון להיום בטקסס מייצרים יותר חשמל מכל מדינה אחרת – ויותר מפי שתיים מהמדינה שמדורגת אחריה בייצור חשמל – פלורידה. עם זאת, איתנות זו לא הספיקה לביקושי החשמל האדירים שנוצרו בסופה, שהיו גבוהים ב-40% מהממוצע התקופתי. במקביל, המערכת עצמה לא הייתה מוכנה לאתגר שהקור עצמו יצר למקורות הכוח: טורבינות הרוח קפאו, כמו גם ערימות הפחם וצינורות הגז. בתגובה החלו ב-ERCOT לבצע הפסקות חשמל יזומות רבות שהותירו, כאמור, מיליוני טקסנים ללא חשמל - ובמדינה שבה 60% מהבתים מחוממים באמצעות חשמל – גם ללא חימום.

 

 צילום: אי פי איי

 

בטקסס, שבה תעשיית הנפט והגז משגשגת, קשה להפנות אליו את האצבע המאשימה - אבל האמת היא שמדובר במדינת גז, וזהו הגז שנכשל כאן באופן מרהיב. לפי ERCOT רק 13% מהפסקות החשמל נגרמו כתוצאה מטורבינות הרוח, בעוד שמרבית הכשלים הגיעו מבעיות שקשורות למערכות צינורות הגז הטבעי שמהווים 51% מייצור האנרגיה במדינה. למעשה, האנרגיה המתחדשת שמופקת במדינה מהווה רק 7% מתמהיל מקורות החשמל של המדינה בחורף.

 

כמובן שלא הגז עצמו אשם בתקלות בצינורות הגז, אלא ERCOT ויתר הגופים המפקחים עליו. אלו נכשלו בבניית תוכנית חירום יעילה למצבי מזג אוויר קיצוני, זאת למרות שדו"ח פדרלי מ-2011 הזהיר, אחרי משבר דומה לזה שמתחולל היום, שיש להתקין גופי חימום סביב צינורות ההובלה ולהגדיל את כמות הכוח הרזרבי לפני סופות. בדו"ח ציינו עוד כי אותן אזהרות בדיוק ניתנו אחרי משבר דומה שהתרחש ב-1989. שינויים נדרשים אלו ברשת החשמל מעולם לא בוצעו בטקסס, למרות ניסיונות של דמוקרטים מקומיים להעביר רפורמה בחקיקה, זאת בין היתר בשל לחץ של חברות פרטיות שחיפשו להשאיר עלויות במינימום האפשרי. מושל טקסס, שמיהר להאשים את האנרגיה המתחדשת, לא גילה עיוורון מוחלט למתרחש והבטיח שרפורמה ב-ERCOT – אותו כינה "הכל חוץ ממהימן", תובא לחקיקה במהרה.

 

 צילום: אי פי איי

 

כמובן ששרשרת אירועים זו לא הצליחה לבלבל את חסידי הנפט והגז, שלקחו את הלימון ודרשו להכין לימונדה, ולנסות לפמפם עוד קצת את התעשייה המזהמת והגישה הקפיטליסטי שאחראיות מלכתחילה למצב הנוכחי: "ההפסקות שנגרמו כתוצאה ממזג האוויר הקיצוני מחזקות את הצורך לשמור על עצמאות אנרגטית והגדלת ייצור הנפט והגז בטקסס, לא פחות", אמר חבר הקונגרס הרפובליקאי רוג'ר ווליאמס. ווליאמס לא נשאר לבדו בהדהוד המסר לפיו המחדל הנוכחי מעיד יותר מכל על הצורך בעוד אנרגיה מזהמת – לא פחות. "הקור הסיבירי שיוצר חורבן לאורך צפון אמריקה", צייץ ריק פרי, מושל טקסס לשעבר ושר האנרגיה בממשל טראמפ, "הוא הוכחה שאם אנו כאנושות רוצים לשרוד את החורפים המצמיתים, אנחנו צריכים להמשיך לשרוף גז טבעי – והרבה ממנו – לעשורים הבאים שיבוא".

x