$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

צרפת: אזרח בנגלדש חולה אסתמה לא יגורש בגלל זיהום אוויר בארץ מוצאו

בנגלדש מדורגת במקום ה-179 בעולם באיכות האוויר שלה, וריכוז החלקיקים הזעירים באוויר במדינה גבוה פי 6 מהסף המרבי של ארגון הבריאות העולמי. ביהמ"ש בעיר בורדו קבע כי גירוש הגבר "יחריף את הפתולוגיה הנשימתית שלו בגלל זיהום האוויר"

עומר כביר 08:4718.01.21

בית משפט בעיר בורדו בצרפת אסר לגרש מהמדינה אזרח בנגלדש חולה אסתמה, אחרי שפרקליטו טען שזיהום האוויר הגבוה בבנגלדש עלול להוביל להדרדרות במצבו ואולי למותו בטרם עת. מדובר, לפי הערכות, במקרה תקדימי בצרפת ואולי אף בעולם, שיכולות להיות לו השלכות משמעותיות בעשורים הקרובים כשהחרפה של משבר האקלים עלולה להוביל להגירה המונית של מאות מיליוני אנשים.

 

 

 

בנגלדש מדורגת במקום ה-179 בעולם באיכות האוויר שלה, וריכוז החלקיקים הזעירים באוויר במדינה גבוה פי 6 מהסף המרבי של ארגון הבריאות העולמי. לפני נתוני הארגון, ב-2018 היה זיהום אוויר גורם סיכון גבוה במותם של 573 אלף בנגלדשים כתוצאה ממחלות לא מדבקות.

 

לפי החלטת בית המשפט לערעורים בבורדו, שהפך החלטה של ערכאה נמוכה יותר, גירוש הגבר, בן 40, "יחריף את הפתולוגיה הנשימתית שלו בגלל זיהום האוויר" בבנגלדש. בית המשפט גם התחשב בכך שהתרופות שנוטל הגבר לא זמינות בבנגלדש, שמערכת הבריאות במדינה יכולה לספק ציוד נשימה רק בבתי החולים, שאביו מת בגיל 54 כתוצאה מהתקף אסתמה חמור, ושבין 2013 ל-2018 קיבולת הנשימה שלו עלתה מ-58% ל-70%.

 

העיר קהולנה, בנגלדש העיר קהולנה, בנגלדש צילום: שאטרסטוק

 

"מכל הסיבות האלו, בית המשפט החליט ששליחת מרשי בחזרה למדינתו תעמיד אותו בסכנת חיים ממשית", אמר הפרקליט בתיק, לודביץ' ריביירה, לגארדיאן. "כשל נשימתי כתוצאה מהתקף אסתמה יהיה כמעט בלתי נמנע. למיטב ידעתי, מדובר בפעם הראשונה שבית משפט בצרפת השתמש בסביבה כמדד בתיק שכזה. הוא החליט שהחיים של מרשי יהיו בסכנה מאיכות האוויר בבנגלדש".

 

בחודש שעבר, בהחלטה תקדימית אחרת, פסק חוקר מקרי מוות בבריטניה שמותה של ילדה בת 9 ב-2013 אחרי התקף אסתמה חמור, נגרם בין השאר כתוצאה מזיהום האוויר החריג בסביבת מגוריה בלונדון – כנראה הפעם הראשונה בעולם שבה זיהום אוויר זווהה ישירות כגורם של מקרה מווות פרטני.

 

 

דאקה, בנגלדש דאקה, בנגלדש צילום: רויטרס

 

ככל שמשבר האקלים מחריף, ואתו הנזקים הישירים והעקיפים לבריאות בני אדם, כך צפויות סוגיות כמו אלוו לתפוס במה מרכזית יותר בבתי המשפט והפסיקות שניתנות כיום יכולות לעצב החלטות נרחבות יותר שיתקבלו בשנים הקרובות. כבר עתה, לפי נתוני ארגוןEnvironmental Justice Foundation, מדי 1.3 שניות נאלץ אדם לעזוב את ביתו ואת

קהילתו כתוצאה ממשבר האקלים, וההקף ההגירה רק צפוי לגדול ולהגיע לעשרות מיליונים בעשור הקרוב.

 

"הקשר בין הגירה להדרדרות סביבתית ברור", אמר לגארדין הפרקליט הבריטי סיילש מהטה, שמתמחה בתיקים סביבתיים. "כשההתחממות הגלובלית הופכת חלקים מהעולם שלנו ללא ראויים למגורים, הגירה המונית תהפוך לנורמה. זיהום אוויר ומים לא מכבד גבולות לאומיים. יש לנו את הזכות לנשום אווויר נקי. ממשלות ובתי משפט מתחילים להכיר בזכות אדם בסיסית זו. הבעיה היא לא רק בנגלדש והעולם המתפתח. אחד מארבעה מקרי מוות בעולם קשור לזיהום".

 

אלכס רנדל מארגון Climate & Migration Coalition אמר שהתיק יכול להניח את היסוודות לתיקים עתידיים שבהם השפעות משבר האקלים יספקו עילה שלא לגרש מהגרים. "בכמה תיקים, בעיקר כאלו שנוגעים לאנשים מאיים פגיעים באוקיינוס השקט, כבר הועלו טיעונים כאלו", הוא סיפר לגארדין.

 

ד"ר דייוויד בויד, המפקח המיוחד של האו"ם לזכויות אדם וסביבה, הוסיף: "זיהום אוויר גורם ל-7 מיליון מקרי מוות מוקדמים בשנה. זה מובן שאנשים מרגישים צורך להגר בחיפוש אחר אוויר נקי כדי להגן על בריאותם. זיהום אוויר הוא אסון בריאות ציבורי עולמי שלא מקבל את תשומת הלב הראויה, כי מרבית המתים הם עניים או פגיעים.

x