$
קורונה

העלייה שלפני הירידה? צמיחה חדה באירופה ברבעון השלישי

גוש היורו, גרמניה, צרפת וספרד רשמו צמיחה דו-ספרתית ברבעון השלישי, לאחר התכווצות חדה ברבעון השני. עם זאת, ביבשת חוששים מהתכווצות חדה מחודשת ברבעון הרביעי לאור העלייה החדה בתחלואה והסגרים הנוספים שהוכרזו בעקבותיה בחלק מהמדינות

שירות כלכליסט 12:0730.10.20

נתונים מעודדים באירופה, אך עם דאגה בצדם: כלכלת גוש היורו וכן הכלכלות של גרמניה, צרפת וספרד הציגו צמיחה מרשימה ברבעון השלישי של השנה לעומת הרבעון השני שבו התכווצו בחדות - כך לפי נתונים סטטיסטיים שפורסמו היום ביבשת. עם זאת, באירופה חוששים כעת מהרבעון הנוכחי, הרבעון הרביעי, בעיקר נוכח העלייה החדה בתחלואה והכניסה לסגר בגרמניה ובצרפת.

 

 

 

גוש היורו - הצמיחה החדה מאז שהחל התיעוד

 

כלכלת גוש היורו התאוששה ברבעון השלישי, על רקע הסרת מרבית הגבלות הקורונה במהלכו. עם זאת, ההתמקדות כעת עברה לרבעון הרביעי בעקבות הודעת שתי הכלכלות הגדולות בגוש – גרמניה וצרפת – על הטלת סגר ארצי נוסף.

 

על פי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית ש ל האיחוד, התמ"ג בגוש היורו התרחב בשלושת החודשים יולי עד ספטמבר ב-12.7% בקצב שנתי בהשוואה לרבעון השני. התוצאות היו טובות מתחזיות האנליסטים, שציפו להתרחבות של 9.4%.

 

ההתרחבות הנוכחית – בשיעור החד ביותר מאז החל התיעוד – מייצגת התאוששות ממשבר הקורונה לאחר שברבעון הקודם הכלכלה התכווצה ב-11.8%. אולם, התנופה צפויה להיעצר על רקע העלייה המחודשת בתחלואה וההגבלות החדשות שממשלות מטילות.

 

נתוני גוש היורו התפרסמו לאחר שצרפת, ספרד וגרמניה דיווחו מוקדם יותר היום על התרחבות משמעותית ברבעון השלישי.

 

גם בצרפת לא ממהרים לשמוח

 

כלכלת צרפת התאוששה ברבעון השלישי, לאחר שבקיץ הוסרו מרבית ההגבלות. עם זאת, ההתמקדות כעת היא על הרבעון הרביעי לאחר שהממשלה הכריזה על סגר נוסף.

 

על פי הנתונים שפרסמה היום לשכת הסטטיסטיקה של המדינה, התמ"ג בצרפת התרחב בשלושת החודשים בין יולי וספטמבר ב-18.2%, זאת לאחר התכווצות של 13.7% ברבעון השני.

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון. חשש מתוצאות הסגר השני נשיא צרפת עמנואל מקרון. חשש מתוצאות הסגר השני צילום: אם סי טי

 

 

עם זאת, בלשכת הסטטיסטיקה הדגישו כי על אף השיפור בתמ"ג ברבעון השלישי, הוא נותר נמוך מכפי שהיה לפני פרוץ משבר הקורונה. בהשוואה לרבעון השלישי של השנה שעברה, התמ"ג היה נמוך ב-4.3%.

 

"ההתרחבות המשמעותית בתמ"ג ברבעון השלישי לא מהווה נחמה גדולה לקובעי המדיניות או למשקי הבית בצרפת, שעומדים כעת בפני סגר ארצי שני", הגיב אנדרו קננינגהם מקפיטל אקונומיקס.

 

היום נכנס לתוקף במדינה סגר נוסף, על רקע העלייה המהירה במספר הנדבקים בקורונה בשבועות האחרונים. פירוש הדבר כי מסעדות וחנויות לא חיוניות יסגרו שוב. עם זאת, בתי ספר ומפעלים ימשיכו לפעול. "עלינו להכיר באפשרות של מיתון כפול, שכן הכלכלה תיפגע מחדש על ידי ההגבלות", הוסיף הכלכלן קלאוס ויסטסן מפנתיאון מרקו.

 

גרמניה - שיא בצמיחה, הדאגה באופק

 

גם כלכלת גרמניה צמחה ברבעון השלישי בשיעור שיא של 8.2%, שמצביע על כך שהכלכלה הגדולה באירופה התאוששה חלקית מהמשבר שנגרם בעקבות התפרצות מגיפת הקורונה, כך על פי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית במדינה.

 

הזינוק בתוצר בחודשים יולי עד ספטמבר היה הגבוה ביותר מאז החל תיעוד הנתונים הרבעוניים ב-1970, והיה גבוה מתחזיות האנליסטים שציפו להתרחבות של 7.3%.

 

ההתרחבות הנוכחית מגיעה לאחר התכווצות בשיעור חסר תקדים של קרוב ל-10% שנרשמה ברבעון השני, לנוכח הצניחה בצריכה הפרטית, השקעות עסקיות ופעילות המסחר בשל ההגבלות שהוטלו בניסיון לבלום את גל ההתפרצות הראשון של הקורונה.

 

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. עלייה חדה בצריכה הפרטית קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. עלייה חדה בצריכה הפרטית צילום: רויטרס

 

 

ההתאוששות הנוכחית נבעה מעלייה חדה בצריכה הפרטית, התאוששות בהשקעות בציוד והתחזקות משמעותית בייצוא.

 

במקביל, הממשלה הגרמנית העלתה את התחזית לשנה כולה. כעת ההערכה היא כי התמ"ג יתכווץ ב-5.5% ב-2020, זאת לעומת תחזית קודמת שדיברה על התכווצות של 5.8%. התחזית לשנה הבאה נותרה ללא שינוי על התרחבות של 4.4%.

 

אתמול אישרה הממשלה בגרמניה שורה של הגבלות חדשות בניסיון להוריד את קצב התחלואה. ההגבלות כוללות סגירה של מסעדות, ברים ועסקים לא חיוניים. "עלינו לפעול כעת כדי להימנע ממצב חירום לאומי", הכריזה הקנצלרית אנגלה מרקל. ההגבלות ייכנסו לתוקפן ביום שני ויימשכו עד סוף נובמבר.

 

ספרד - צמיחה, אבל עדיין פחות מהשנה שעברה

 

במקביל לצרפת ולגרמניה, גם ספרד דיווחה על צמיחה ברבעון השלישי. על פי הנתונים שפורסמו היום, התמ"ג הספרדי התרחב ברבעון השלישי ב-16.7%, שיעור ההתרחבות המהיר ביותר. המדינה, שנפגעה בצורה קשה ממגיפת הקורונה, התכווצה ברבעון השני ב-17.8%. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, הכלכלה הספרדית התכווצה ב-8.7%.

 

לאור ההתפשטות המחודשת של הקורונה באירופה והצעדים שהממשלות נוקטות כדי לבלום אותה, ציינו אתמול בבנק האירופי המרכזי כי ייתכן שיאמצו תמריצים מוניטאריים נוספים. בדצמבר יערכו בבנק המרכזי הערכה מחדש של המצב ב-19 המדינות החברות בגוש היורו, ובהתאם לזה יחליטו על גובה התמריצים הנחוצים.

 

x