$
קורונה

המיתון חוזר להכות באירופה - וההתאוששות לא נראית באופק

גופים כלכליים ברחבי היבשת פרסמו בסוף השבוע נתונים קודרים עם מסר חד־משמעי: ההתאוששות נבלמה ולעתים המגמה התהפכה. התאוששותה של כלכלת ישראל, המבוססת יצוא, תלויה בשיקום של אירופה וארה"ב

אדריאן פילוט 19:5412.10.20

ביום חמישי פרסם ארגון ה־OECD נתונים חדשים על הכלכלה העולמית המתייחסים לחודש ספטמבר, ולא היו בפיו בשורות טובות. לאחר תקופת התאוששות אופטימית אחרי הסגרים של אפריל־מאי, הכלכלות המפותחות שוב נתקעו ובמקרים מסוימים אף החלו לסגת. בעקבות ההתפרצויות ההחוזרות שהחלו לפני כחודשיים, אך ביתר שאת בחודש האחרון, ההתאוששות מאבדת מומנטום וניכרים סימני הנסיגה.

 

המדד משולב החוזה את פני העתיד בו השתמשו כלכלני ה־OECD נקרא CLI או בשמו המלא Composite leading indicator והוא מורכב מכמה פרמטרים מאקרו־כלכליים בהם: שינויים במלאים ובהזמנות, התפתחויות בשוק ההון, סקרי אמון צרכנים, ועוד. אך בניגוד לנתונים סטטיסטים שמתארים מצב שעבר, המדד הזה מיועד לחזות נקודות מפנה עתידיות בפעילות הכלכלית, בהתאם למגמה המסתמנת 6־9 חודשים קדימה. הלכה למעשה הוא מצליח לעשות זאת בהצלחה לא מבוטלת.

 

שר האוצר הבריטי רישי סונאק. ההתאוששות דועכת שר האוצר הבריטי רישי סונאק. ההתאוששות דועכת צילום: גטי אימג'ס

 

המנוע הצרפתי במוסך

 

המדד, שמתאר יותר כיווני שינוי ופחות את עוצמת השינוי מצביע על ירידה במדד ב־3 מדינות אירופיות: בריטניה, ספרד ויוון. יתרה מזו, אחרי עלייה מסוימת במדד החל ממאי אחרי סגרי אפריל ניכרת התמתנות משמעותית במדד זה ב־8 מדינות אירופיות: גרמניה, צרפת, דנמרק, בלגיה, פינלנד, איטליה, הולנד ואירלנד.

 

כתוצאה מכך ה־CLI של 4 האירופיות הגדולות התמתן באופן ממשי בחודשיים האחרונים, כמו גם ה־CLI של מדינות היורו, וכמו ה־CLI של ישראל שנתקע ב־4 החודשים האחרונים.

 

אלא שהתברר כי הפרסום של ה־OECD היה רק ההתחלה. שורה ארוכה מאוד של גופים כלכלים ברחבי היבשת האירופית פרסמו במהלך כל סוף השבוע האחרון סדרה ארוכה של נתונים אשר מסריהם חד־משמעיים: החגיגה נגמרה. כמו שרוב המומחים סברו, ההתאוששות אכן היתה שברירית ובעיקר מושפעת באופן משמעותי מהתנודות במספר המאומתים, החולים הקשים, והמתים.

 

גלים שניים של מגפות תמיד קשים יותר לעומת הראשונים. כך היה גם עם המגפה הספרדית ב־1918 - מתו הרבה יותר בגל השני מאשר בגל הראשון.

 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של צרפת כבר עדכנה כלפי מטה את תחזית הצמיחה לרבעון האחרון של 2020 מ־1% ל־0%, תוך חודש ימים בלבד. העדכון הזה מבוסס על תרחיש אופטימי לפיו "ברבעון הרביעי השירותים שנפגעו בצורה הקשה ביותר - קייטרינג, שירותי תחבורה, פעילויות פנאי - חוזרים לרמת הפעילות של יוני 2020 לאחר הפוגה במהלך הקיץ. בלמ"ס הצרפתי החלו להפנים את ההשלכות של הגל השני: "תחזית הסתיו משקפת את חוסר הוודאות הרב סביב החודשים הקרובים. החמרה ארוכת טווח של מגבלות הקורונה הקיימות עלולה לגרום להתכווצות בתוצר ברבעון הרביעי". כלומר, זה יהיה 0% אם אין החמרה, אחרת שוב תגלוש הכלכלה השנייה באירופה לטריטוריה השלילית. רמז לבאות: שלשום נרשם שיא במספר הנדבקים בצרפת - יותר מ־26 אלף ביום אחד, מה שגרם לממשלת מאקרון להטיל מגבלות על מסעדות וברים בצרפת. נכון לאתמול מספר המאומתים הוא ה־7 בעולם (246 ל־1 מיליון איש).

 

הכלכלנים הצרפתים מסבירים את מהות ההפוגה וכותבים כי "החל מחודש יוני ואילך צריכת משקי הבית עקפה את רמתה בפברואר 2020, ללא ספק בין היתר כתוצאה מההשפעה של רכישות שלא ניתן היה לבצע במהלך הסגר". ומוסיפים כי כמו בשאר הכלכלות בעולם, "אחרי שלב הריבאונד הבלתי נמנע הזה, הכלכלה הצרפתית מתקרבת להתחלה החדשה כמו מנוע שמוחזר לבדיקה במוסך אך עדיין ערוך לפעולה".

 

בליץ התמ"ג הבריטי

 

משל המנוע בצרפת מאפיין כלכלות רבות ברחבי העולם. המגבלות הבריאותיות אולי הופחתו, אך הן ממשיכות להכביד ביתר שאת על ההיצע, בעוד שסיכוני הביקוש גדלו ככל שנמשכת אי הוודאות הבריאותית והכלכלית. לא בכדי סיכמו כלכלני ה־OECD בפרסום ה־CLI כי "עם התחדשות התפרצויות הקורונה במדינות רבות, סיכנה אי הוודאות את נקיטת אמצעי התגובה העתידיים העלולים לפגוע בפעילות הכלכלית ואשר לא ניתן יהיה לשקול אותם במדדים הנוכחיים המשמשים את בניית המדד. ולכן יש להמשיך ולפרש את המדד, גם של החודש בזהירות".

 

 

גם בריטניה, שספגה מכה אנושה בקורונה בצורה של נסיגה של כ־60%(!) בתמ"ג ברבעון השני של השנה לעומת הרבעון הקודם (נתונים שנתיים) - שבה לשלוט הפסימיות. לפי נתונים של אוניברסיטת אוקספורד מספר המאומתים ל־1 מיליון איש זינק פי שישה רק בחודש אחרון: מ־32 לכ־192 (ממוצע נע של השבוע מה־2 לאוקטובר ל־8 לאוקטובר). נכון לאתמול הוא כבר טיפס ל־233 ל־1 מיליון איש וממוקם במקום השמיני בעולם.

 

ביום שישי האחרון דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באנגליה על התמתנות – שלישית ברצף - בצמיחה. ביוני 2020 הצמיחה החודשית הגיע ל־9%, ביולי היא כבר ירדה ל־6.4% ובאוגוסט היא עמדה על 2.1% בלבד. אם לא די בכך, נוספה לדיווח גם הערת אזהרה: "בהמשך לבדיקת הביצועים של המשק במבט קדימה, בסקר של הערכת המגמות בעסקים בעקבות הקורונה שנערך בין מ־7 עד ל־20 בספטמבר, נמצא כי מבין העסקים הפעילים כעת כ־45% דיווחו על כך שמחזורם ירד בספטמבר אל מתחת לציפויות שלהם". כלומר, במחצית מהמגזר העסקי הבריטי הנתונים של ספטמבר צפויים להמשיך את המגמה השלילית.

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון. בדרך ל־0% צמיחה ברבעון האחרון נשיא צרפת עמנואל מקרון. בדרך ל־0% צמיחה ברבעון האחרון צילום: אם סי טי

 

אולי נתנחם בהייטק

 

נכון למחצית אוקטובר, בעיצומו של גל שני רחב של מגפת קורונה ניתן להצטרף למסקנה של הכלכלן הראשי של S&P, פול גרונוולד, שגם הוא עדכן את תחזיותיו לגבי 2020־2021: "למרות השיפורים שהיו טובים מהצפוי הן בארה"ב, בגוש האירו וגם בסין, ריפוי הכלכלה העולמית ייקח זמן". וניתן להוסיף: עוד הרבה זמן. להתאוששות של אירופה וגם של ארה"ב השלכות מרחיקות לכת על ההתאוששות של המשק הישראלי, שכבר מתחיל לאותת שוב על מצוקה אחרי כמעט חודש שלם של סגר כללי שני, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בשימוש בכרטיסי אשראי - ירידה דרמטית בספטמבר למרות שהסגר כלל רק חצי חודש ובעיקר ש־900 אלף הישראלים שלא היו כאן בספטמבר אשתקד לא טסו; נתוני התעסוקה אשר מראים על עלייה של 230 אלף עובדים שהוצאו לחל"ת ועוד. כל שקל רביעי שמיוצר בישראל, נרכש על ידי מדינה זרה לרבות מדינה אירופית או בתוך ארה"ב, שכן עדיין היצוא מהווה כ־28% מהתמ"ג, מה שהופך אותו לא רק לאחד ממנועי הצמיחה עיקריים שלו, אלא בעיקר לאחד המנופים החיוניים להתאוששות שתגיע מתישהו.

 

לפי בדיקת "כלכליסט" שנערכה לפני חודשיים על בסיס נתוני הלמ"ס המעודכנים ל־2018, יצוא הייטק – סחורות יחד עם שירותים - לאירופה וארה"ב ביחד, הגיע באותה שנה לסכום עתק של 32.7 מיליארד דולר, שהם כ־117 מיליארד שקל שהוו באותה שנה כ־10% תמ"ג. לכן, ההתאוששות שם, היא סוגיה כלכלית אסטרטגית ממדרגה ראשונה עבורנו.

 

התאוששות בצורת K

 

הכלכלן הראשי של S&P מתייחס לנוכח הנתונים החדשים לצורת ואופי ההתאוששות, ומשרטט אותה בצורה ציורית. הוא אינו מדבר על התאוששות בצורת האות האנגלית V - של עלייה לאחר הירידה, שאכן מתברר עתה כלא רלבנטית. וגם פוסל את צורת לוגו נייקי אשר משקף ירידה חדה ולאחריה התאוששות איטית אך רצופה. אלא הוא מדבר על התאוששות בצורת האות K, התאוששות שונה בקצבים שונים לפי סקטורים שונים בכלכלה. "אם מסתכלים על צורת ההתאוששות, מפת הציפיות של מומחי האשראי שלנו לגבי דירוג התאגידים המדורגים מצביעה על מגמות שונות יותר ויותר לפי מגזרים", אומר גרונוולד. נראה כי חלק מהסקטורים יצלחו את המשבר הכלכלי כמעט ללא השפעה או ללא השפעה בכלל על כושר האשראי שלהם - לרבות טכנולוגיה, צריכה שוטפת, מוצרי יסוד, ושירותי בריאות. אחרים, מתמודדים עם כמה אתגרים ולא צפויים להחלים לחלוטין השנה או בזו הבאה. התחזית לתעשיית הרכב, הפנאי, הנסיעות והתיירות היא העגומה ביותר, כאשר ההתאוששות שם לא צפויה להגיע עד 2023 לפחות", הוא קובע.

 

הקריטריון שינווט את התאוששות איננו גיאוגרפי אלא קשור למהות ואופי הפעילות המשקית של כל אחת ואחת מהכלכלות. ועוד מסקנה: כפי שהיה ניתן לשער, הקורונה רק תגביר את אי־השוויון והקיטוב כי ההתאוששות כאמור, תגיע בזמנים שונים לסקטורים שונים. אלו חדשות רעות במיוחד למדינה הכי מקוטבת במערב - ישראל, שגם היתה היחידה שנכנסה לסגר כללי שני, וסימני היציאה אינם נראים באופק.

x