$
בחירות בארה"ב 2020
באנר בחירות בארה"ב דסקטופ

ניתוח כלכליסט

הקורונה נכנסה בדלת הראשית של הבחירות בארה"ב

הידבקות טראמפ בקורונה מייצרת גלי הדף שמטלטלים את ארה"ב: הזלזול בכללי הבטיחות שהוביל לשורת הדבקות, ההשפעה על גודל חבילת הסיוע לאזרחים ואיך תשפיע המחלה על סיכוייו במירוץ

תמר טוניק 21:2503.10.20
מכחיש הקורונה הקולני מכולם, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הפך אתמול בלילה לחולה המאומת המפורסם בעולם, חודש לפני הבחירות. פחות מ־12 שעות לאחר האבחון, כשהוא סובל מתסמינים של חום נמוך ועייפות, פונה טראמפ במסוק למרכז הרפואי הצבאי וולטר ריד בעיר בת'סדה. "המצב טוב, אני חושב! תודה לכולם. אהבה!!!", צייץ בטוויטר.

 

 

אימות מחלתו חשף שרשרת פוטנציאלית מפחידה של הידבקות בצמרת הממשל ובקרב קהל התומכים של הנשיא בשל זלזול מופגן בכללי הזהירות, ברוח המפקד העליון. לפי שעה, סגן הנשיא מייק פנס נמצא שלילי לנגיף. כך גם שר האוצר סטיב מנושין. אך רשימת הנדבקים עלולה להיות עצומה, בעיקר בשל ריבוי האירועים שהתקיימו במקומות סגורים, ללא מסכות. הלו"ז של טראמפ היה עמוס מאוד בשבוע החולף, עם עצרות שקיים בפלורידה ובפנסילבניה, אירועי גיוס תרומות בג'ורג'יה, וושינגטון, ניו ג'רזי ומינסוטה, וכמובן הדיבייט בקליבלנד עם המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, שנמצא לפי שעה שלילי. ההתפתחות הזו בעיצומו של הקמפיין ממקדת את תשומת הלב בסוגיה שטראמפ ביקש להופכה לשולית: המגפה העולמית, שהדביקה 7.3 מיליון אמריקאים והרגה 208 אלף מהם. משכך, היא מציבה בחזית את הארטילריה הרפואית, כמו גם את המחלוקות בין הרפובליקנים לדמוקרטים לגבי גובה חבילת התמריצים הבאה.

 

1. שעתה היפה של רג'נרון

 

נשיא הכלכלה הגדולה בתבל נדבק בנגיף שזורע הרס בעולם, בישורת האחרונה לקראת הבחירות, כאשר תהליך ההצבעה כבר יצא לדרך. אין ספק שזהו אירוע חסר תקדים שמציב באור הזרקורים כל כדור שיבלע וכל פרוצדורה שיבחרו לבצע הרופאים שמקיפים אותו. אף שלעשרות מיליוני אמריקאים אין ביטוח בריאות, בתי החולים בארה"ב הם עדיין המהוללים בעולם.

 

הראשונה להיכנס לסל של טראמפ היתה חברת הביוטכנולוגיה רג'נרון, שהתרופה הניסיונית שלה הוגשה לו עם היוודע דבר מחלתו. לפי דיווחי רג'נרון, שבסיסה בניו יורק, היא סיפקה מנה של התרופה לטראמפ בעקבות בקשת רופאיו, זאת ימים ספורים אחרי שהתבררו תוצאות ראשוניות מעודדות במסגרת הניסויים הקליניים. טראמפ בן ה־74 נמצא בסיכון גבוה ללקות בסיבוכים, לא רק בשל גילו, אלא גם מכיוון שהוא סובל מהשמנת יתר קלינית. התרופה של רג'נרון נחשבת לאחת המבטיחות ביותר לטיפול בקורונה, ופעולתה מבוססת על פיתוח נוגדנים טבעיים לנגיף באמצעות החדרתם של נוגדנים מלאכותיים למערכת החיסונית. ד"ר אנתוני פאוצ'י, ממובילי כוח המשימה למלחמה בקורונה, הגדיר את התרופות ממשפחת הנוגדנים כאמצעי גישור יעיל עד לפיתוח חיסון. טראמפ, הנוטל ויטמין D שהומלץ לחיזוק המערכת החיסונית מפגיעת הקורונה, עשוי להרוויח את מרב התועלת מהטיפול, שכן הוא אובחן במהירות וקיבל את התרופה באופן מיידי.

 

טיפולים ניסיוניים מסוג זה מבצעות כעת גם ענקיות הפארמה אסטרה־זנקה, גלקסו־סמית־קליין (GSK) ושותפתה חברת הביוטכנולוגיה ויר, כמו גם אלי לילי, שתרופתה נחשבת למתחרה המובילה לרג'נרון. משום שהתרופה של רג'נרון נמצאת בשלב 2 של הניסוי הקליני, וגורמי הסיכון שלה טרם ידועים, החברה מספקת אותה רק לשימוש חמלה "בנסיבות נדירות ויוצאות דופן", כך בהודעה שפרסמה באחרונה.

העובדה כי טראמפ עלה למסוק בכוחות עצמו, וגם ירד ממנו כשהוא נראה נמרץ יחסית, עשויה להעיד כי תוצאות המחקר הן אופטימיות במיוחד. במסחר המאוחר טיפסה מניית רג'נרון ב־3.4% ל־578 דולר.

 

השנייה לתפוס את קדמת הבמה היא התרופה רמדסיביר של גיליאד סיינסס, שנמצאת בחזית המאבק עוד מימיה הראשונים של המגפה. רופאו האישי של טראמפ ד"ר שון קונלי הודיע כי "מצבו טוב מאוד" וכי התחיל ליטול רמדסיביר ואינו נדרש לטיפול בחמצן. התרופה, שמקלה את תסמיני המחלה, מופצת מאז חודש מאי בבתי חולים בארה"ב. ביום חמישי הודיעה גיליאד, כי אחרי פיילוט לא מוצלח שבמהלכו משרד הבריאות היה אחראי על ההפצה, החברה תחל להפיצה בעצמה. גיליאד צפויה למכור השנה כ־1.5 מיליון ערכות טיפול עם צפי להכנסות של 3.5 מיליארד דולר.

 

2. התקווה החדשה של החילוץ

 

ביום חמישי האחרון העביר בית הנבחרים את חוק Heroes שנועד להזרים חילוץ נוסף בהיקף של 2.2 טריליון דולר לאזרחים, למערכות ציבוריות ולעסקים שנפגעו בקורונה. החוק כולל מענקים למשפחות, הקלות מס, דמי אבטלה מוגדלים, סיוע בדיור, ותמיכה בעסקים קטנים ובעובדי תעשיית התעופה החבולה.  

המסוק הנשיאותי מארין 1 ועליו טראמפ יוצא מהבית הלבן בדרך לבית החולים הצבאי וולטר ריד המסוק הנשיאותי מארין 1 ועליו טראמפ יוצא מהבית הלבן בדרך לבית החולים הצבאי וולטר ריד צילום: רויטרס

 

 

עתה יעשה החוק את דרכו לסנאט, וכאן צפויה המכשלה. הרוב הרפובליקני מבקש לכווץ את החבילה ל־1.6 טריליון דולר, כאשר במוקד המחלוקת נמצאים גובה דמי האבטלה והתמיכה בממשלים מקומיים בארה"ב והיקף הטבות מס עבור ילדים. שני הצדדים תומכים במענק בגובה 1,200 דולר שיישלח לבעלי הכנסה נמוכה ובינונית, אחרי פעימה ראשונה בתחילת המגפה. הצדדים קרובים גם לפתרון המחלוקת סביב 75 מיליארד דולר שהדמוקרטים מבקשים להשקיע בבדיקות קורונה וקטיעת שרשראות הדבקה. עם זאת, בסעיף דמי האבטלה, בעוד הדמוקרטים דורשים להשאיר על כנה קצבה שבועית בגובה 600 דולר, שתוקפה פג בסוף יולי, הרפובליקנים מבקשים להסתפק ב־400 דולר.

 

ראש סגל הבית הלבן מארק מדוז אמר ביום שישי כי טראמפ משתוקק להשיג פשרה בעניין חבילת החילוץ, וכי הדבר טורד את מנוחתו גם ממיטת חוליו. "השאלה הראשונה של הנשיא אליי הבוקר היתה, 'מה שלום הכלכלה? מה קורה עם שיחות חבילת התמריצים בגבעת הקפיטול?'", הדגיש מדוז במסיבת עיתונאים. ביחד עם שר האוצר מנושין, מדוז משמש נציגו הרשמי של טראמפ למשא ומתן בסוגיית התמריצים, זאת מכיוון שטראמפ מסרב לשוחח עם הנציגה הדמוקרטית, יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, כבר חודשים ארוכים.

 

בראיון לסוכנות בלומברג פלוסי ציינה כי ההצעה של הרפובליקנים אינה עונה על צורכי האמריקאים. "לא מדובר כאן בחצי כיכר לחם. מה שהם מציעים זה את הקצה בלבד", אמרה. עם זאת, להערכתה, כעת כאשר הנשיא נדבק בקורונה, הגורמים הנצים יקבלו את קריאת ההשכמה שהם זקוקים לה. "הדינמיקה השתנתה כעת כי המציאות טפחה על פניהם: מדובר בנגיף אכזרי", אמרה ל־MSNBC ביום שישי. בהתאם, היא הפצירה בחברות התעופה לדחות את הפיטורים המתוכננים של רבבות עובדים שהתחילו ביום חמישי, והתחייבה כי בית הנבחרים יעביר להן סיוע בקרוב, בין שבמסגרת חקיקה פרטנית ובין שבמסגרת חבילת החילוץ הרחבה. חוקHeroes מקצה 25 מיליארד דולר לתמיכה בחברות התעופה.

 

3. המיגרנה של השווקים

 

עתה, כשהאזרח הראשון נדבק בקורונה, אנליסטים בארה"ב מקווים כי הדבר ישכנע יותר ויותר אמריקאים לעטות מסכות ולנקוט זהירות, מה שעשוי להניב יתרונות ברורים עבור סיכויי פתיחתה מחדש של הכלכלה האמריקאית.

 

במקביל, הצפי הוא כי מחלתו של טראמפ תגביר את אי־הוודאות בשווקים. בשיחה עם "ביזנס אינסיידר" ציינה האסטרטגית הראשית בחברת ההשקעות פרינסיפל גלובל, סימה שאה, כי אף שהמדדים בוול סטריט צנחו בתגובה למחלתו של טראמפ ודו"ח המשרות, על המשקיעים להימנע משינויים פזיזים. "הדיווחים על מצבו של טראמפ יגרמו לתנודתיות במסחר בשבועות הקרובים, אבל השוק צפוי לתקן את עצמו אחרי הבחירות", ציינה. "עדיף לא להסתכל על המסכים בחודש הקרוב. אל תבצעו שינויים, כי המצב יחזור לקדמותו בעוד כחודשיים".

 

אף שביידן מוביל בסקרים, מחלתו של טראמפ עשויה להפוך את המירוץ לצמוד יותר. אם להסתמך על תקדים ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שנדבק בנגיף בחודש מרץ, העובדה הזו פעלה דווקא לטובתו. "המחלה הגבירה את האהדה הציבורית כלפיו, וזה יכול לקרות גם לטראמפ", ציינה שאה. אך לא כולם שותפים לדעה הזו. לפי דיווחים, בנקים ומשקיעים גלובליים נערכים עתה לניצחון של ביידן. "העובדה שטראמפ חלה בקורונה תחזק את ההיערכות של הכסף המוסדי לניצחון דמוקרטי, על כל המשתמע מכך מבחינת מיסוי, סחר ותקציבים", אמר ג'יימס מק'דונלד, מנכ"ל חברת ההשקעות הרקולס בלוס אנג'לס, שצוטט באתר cna. "הצפי שלנו הוא שמשקיעים מוסדיים יגדילו גידור בהכנה לתנודתיות בשווקים".

 

אנליסטים אחרים מדגישים כי המצב שנוצר כעת הוא אכן חסר תקדים, וכמו עם מגפת הקורונה, שבה רב הנסתר על הגלוי, גם הקמפיין הזה נקלע לאזור דמדומים. "מעולם לא קרה שמועמד לנשיאות הגיע לנבצרות ערב הבחירות", ציינה לינדזי בל, אסטרטגית השקעות ראשית באלי אינווסט, שצוטטה באתר "מרקט ווטש". "בהינתן חוסר הבהירות לגבי התהליכים שיתרחשו כעת, התנודתיות בשווקים צפויה להמשיך, אם לא להתגבר, במהלך השבועות הקרובים".

x