$
קורונה

האיטלקים מקפידים על כללי הקורונה, והחיים חזרו למסלולם

אחרי שהיתה השיאנית העולמית בהידבקויות ובתמותה, איטליה הפכה למושא לקנאה של שכנותיה האירופיות שרשמו זינוק חד במספר המקרים. הסוד האיטלקי שאפשר לפתוח מסעדות ולחזור לבית הספר: ציות מחמיר של הציבור להנחיות

מיילס ג'ונסון, דוד גיליונה, ג'ון ברן־מרדוק, פייננשל טיימס 19:0928.09.20

כאשר מגפת הקורונה פגעה באירופה, בתי החולים המוצפים של לומברדיה ומקרי המוות הגואים סיפקו הצצה עגומה לשכנותיה של איטליה לגבי העתיד לבוא. בשבועות האחרונים, עם זאת, איטליה מציגה מסלול חלופי ומעודד יותר: בעוד ספרד, צרפת ובריטניה נמצאות תחת גל שני של המגפה אחרי שהקלו את מגבלות הסגר, איטליה מצליחה לשמור את הנגיף תחת שליטה.

 

מספר המקרים היומיים נמצא במגמת עלייה לכ־1,500 ממאות ספורות ביוני, אז החלה הקלת המגבלות. אבל עדיין, מדובר בנתונים נמוכים בהשוואה ל־10,000 מקרים יומיים חדשים בספרד ובצרפת. ברוב חלקי איטליה התחושה היא כי החיים חזרו למסלולם. מסעדות וברים פתוחים, התושבים נהנים מטיולים לים של שלהי הקיץ, והילדים חזרו לבתי הספר.

 

לדברי פבריציו פרליאסקו, וירולוג באוניברסיטת מילאנו, "איטליה נמצאת במצב טוב יותר מאשר מדינות אחרות כמו בריטניה, ספרד או צרפת, משום שאנחנו היינו מהראשונים בעולם שהתמודדו עם הוריקן הקורונה". למערכת הבריאות האיטלקית והממשלה היה זמן רב יותר זמן לתכנן את התגובה שלאחר הסגר, והקלת המגבלות היתה הדרגתית יותר, מה שאפשר לממשלה גמישות רבה יותר בהחזרת מגבלות מסוימות בעת הצורך.

 

ראש הממשלה ג'וזפה קונטי חוזר ומזכיר לאיטלקים להקפיד על זהירות. תחת מצב החירום שהוכרז בעקבות המגפה, בסמכותו לפעול באמצעות צווים, מה שאפשר לממשלה להגיב בזריזות לכל מגמת עלייה במספר המקרים במהלך הקיץ. בניגוד לכך, מצב החירום של ספרד, שהעניק לממשלים אזוריים סמכויות חירום, הסתיים ב־21 ביוני.

 

באוגוסט רומא הורתה על סגירת מועדוני ריקודים וחייבה עטיית מסכות במקומות הומים בין השעות 6 בערב ו־6 בבוקר. המהלכים הללו, אשר בשלב ראשון היו תקפים למשך חודש, הוארכו ל־30 יום נוספים בתחילת ספטמבר.

 

 

תיירים בוונציה תיירים בוונציה צילום: Marechal Aurore/ABACA

 

ההמלצה לחברות היא להמשיך את נוהלי העבודה מהבית גם בסתיו, כאשר עובדים ממשלתיים זכאים לביטוח גם בבתיהם. מי שפתחו מחדש את עסקיהם עושים זאת תחת הנחיות מיוחדות, כולל עטיית מסכות, בדיקת חום יומית, ריחוק חברתי ובדיקות קורונה ללא עלות.

 

גורמי מערכת הבריאות מציינים כי הציבור מציית למגבלות השונות, כמו חובת עטיית מסכות בחנויות ובתחבורה הציבורית. מי שמגיעים לבילוי בברים ובמסעדות מחויבים להירשם בכניסה, מהלך שהציות לו היה נרחב במשך הקיץ.

 

לפי מחקר שערך אימפריאל קולג' בלונדון, 84% מהאיטלקים שנסקרו ציינו דרגה גבוהה של נכונות לציית להנחיה לעטות מסכה, זאת לעומת 76% בבריטניה.

 

סטודנטים במילאנו סטודנטים במילאנו צילום: IPA/ABACA

 

מי שמפרים את התקנות צפויים לענישה. בשלהי אוגוסט התקשורת האיטלקית דיווחה כי צעיר בן 29 נקנס ב־400 יורו על סירובו לעטות מסכה סמוך למזרקת טרווי ברומא ועל כך שאמר לשוטר שדרש זאת כי "אין דבר כזה קורונה". במקרה שפורצת קורונה בעסק מסוים, בעליו יהיו אחראים לכך והצוות יכול לדרוש מהם פיצוי כספי.

כך, ביום אחד באמצע השבוע שעבר, המשטרה הטילה קנסות על 227 תושבים והורתה על סגירת שלוש חברות.

 

השתלטות זריזה בסרדיניה

 

"איטלקים נוטים יותר לכבד את צעדי הריחוק החברתי נגד הפצת הנגיף, גם בעסקים הקטנים ביותר כל הצעדים נשמרים בהקפדה", ציין אנדריאה קריסנטי, פרופסור למיקרוביולוגיה באוניברסיטת פדואה.

 

"התנהגות של פרטים, אף שקשה לכמת אותה, שיחקה תפקיד מפתח", אמר פרדיננדו לוקה לוריני, מנהל יחידת טיפול נמרץ בבית חולים בברגמו. "עברנו ממצב של המדינה החולה ביותר לאחת המצליחות ביותר בניהול המגפה, וזאת הודות לבהירות של הכללים ישר מההתחלה, והמוכנות של כולם לכבד אותם", ציין.

 

קריסנטי אומר כי התגובה של מערכת הבריאות התמקדה לא רק בבדיקות המוניות, כי אם גם בניטור יעיל של המקרים על מנת לקטוע שרשראות הדבקה. כ־2% מהנבדקים מתגלים כחיוביים למחלה, זאת בהשוואה ל־13% מהבדיקות שנעשות בספרד, מה שמראה תפוצה רחבה הרבה יותר של הנגיף בקרב הספרדים. "ברגע שיש תוצאה חיובית, אנחנו בודקים את כל מי שאולי בא במגע עם אותו אדם. הבעיה האמיתית של המגפה אלה המקרים הא־סימפטומטיים. אם אתה לא עולה עליהם, אתה לא יוצא מזה", אמר קריסנטי.

 

באוגוסט, כאשר האי סרדיניה, אתר נופש פופולרי בקרב האיטלקים, התברר כאזור אדום — ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני ופלאביו בריאטורה מפורמולה 1 נדבקו שם — הרשויות פתחו בנמל מקומי מרכז דרייב אין לבדיקות. מקרים חיוביים בודדו במהירות, מה שמנע מההתפרצות בסרדיניה להתפשט לאזורים נוספים במדינה.

 

בעוד מעטים רוצים להתגרות בגורל לקראת החורף, באיטליה קיימת תחושה של ביטחון כי המאמצים שהם עושים ימשיכו לשמור את הנגיף תחת שליטה.

 

"אם האיטלקים, שהקפידו עד כה על כל הצעדים, ימשיכו בדרך זו, קרוב לוודאי שנצליח לנהל את המצב ולהתרגל לחיות לצד הבעיה עד שיגיע חיסון", סיכם פרליאסקו. 

 

 

 

ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטי מחטא ידיו אחרי נאום בפרלמנט ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטי מחטא ידיו אחרי נאום בפרלמנט צילום: EPA

 

איטליה תנצל את הסיוע האירופי כדי לשדרג תשתיות ולהוריד מסים

 

ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטי דיווח מוקדם יותר החודש כיצד בכוונת איטליה להשתמש בנתח שלה מקרן החילוץ האירופית בגובה 750 מיליארד יורו, שהוקמה כדי לסייע למדינות היבשת להתאושש ממשבר הקורונה.

 

איטליה, שפעלה באופן נחוש לקבלת סיוע מיוחד מהאיחוד האירופי בשיאו של המשבר, תקבל את הנתח הגדול ביותר — 209 מיליארד יורו, שהם 28% מהקרן. ההסכם הושג עוד בחודש יולי, אחרי שאיטליה וספרד, הנפגעות הקשות ביותר, נלחמו כדי לקבל מענקים במקום הלוואות. זאת כנגד התנגדויות מצד הולנד ומדינות נוספות בצפון היבשת.

קונטי הגדיר את המימון המיוחד כ"הזדמנות לבנות איטליה טובה יותר" וציין כי איננו רוצה "לבזבז ולו יורו אחד".

 

עד ל־15 באוקטובר על איטליה לשלוח לבריסל את הצעתה להקצאת הכספים, כאשר המועד האחרון להגשת התוכנית הסופית יהיה בינואר 2021.

 

התחומים שבהם יושקעו הכספים הללו כוללים דיגיטליזציה וחדשנות, אנרגיות ירוקות, תשתיות תחבורה, חינוך ומחקר, שוויון מגדרי ובריאות. כך, למשל, בכוונת איטליה להגדיל את שיעור התעסוקה מ־63% כיום ל־73.2%, קרוב יותר לממוצע של מדינות האיחוד האירופי. כ־35 מיליארד יורו יושקעו בבתי חולים, בעוד בתי ספר יזכו למימון של 368 אלף כיתות חדשות וציוד חדש, כמו גם שובר לרכישת מחשב שיימסר לכל המשפחות עם ילדים. התקנת תשתיות דור 5 ב־100 ערים באיטליה תמומן גם היא מכספי הסיוע.

 

כ־6 מיליארד יורו יושקעו בפיתוח קווי רכבת. בנוסף, נוסעי התחבורה הציבורית יזכו בכרטיסי חינם או כרטיסים מוזלים. ברוח הקורונה, בכוונת הממשלה לחלק תמריצים לעסקים שיאפשרו שעות עבודה גמישות ועבודה מהבית.

 

מערך המיסוי האיטלקי צפוי לעבור מהפך, כאשר המטרה היא לייצר "מערכת מס תומכת צמיחה" באמצעות הורדת מסים למעמד הביניים, במיוחד עבור משפחות עם ילדים, כמו גם גיבוש הטבות ליזמות ירוקה.

x