$
קורונה

משבר הקורונה

האפידמיולוג הניו זילנדי הסורר: "סגר שני בישראל הוא שגיאה"

ד"ר סיימון ת'ורנלי, אפידמיולוג מאוניברסיטת אוקלנד, טוען כי "הנזק של סגרים גדול יותר מתועלתם או מאיומי הווירוס"; לדבריו, ממשלת ניו זילנד "נשבתה" בידי מדענים בעלי השקפות קיצוניות שזורעים פחד בלתי מוצדק בציבור

אדר פרימור 19:5225.09.20

כנראה שבכל מדינה נאבקת קורונה יימצא לפחות אפידמיולוג אחד שייצג את המחנה הסורר. זה שייצא נגד הממסד ומדיניות הממשלה ויטען שהכל קשקוש מקושקש. זה שיבקר בשצף קצף את מדיניות הסגר וישבח את המורדים שמסרבים לעטות מסכות.

 

 

 

ד"ר סיימון ת'ורנלי הוא אחד כזה, יש שיאמרו, סוג של פרופסור יורם לס הניו זילנדי. האפידמיולוג מאוניברסיטת אוקלנד טוען שממשלת ניו זילנד "נשבתה" בידי מדענים בעלי השקפות קיצוניות שזורעים פחד בלתי מוצדק בציבור. בשיתוף עם חמישה עמיתים מתחומי הבריאות, הכלכלה והמשפטים, ת'ורנלי הקים קבוצה בשם Plan B שמבקשת להציע חלופה לאותם מדענים. השורה התחתונה של הקבוצה: הציבור צריך ללמוד לחיות עם הקורונה ולא לפעול למיגורה.

 

בראיון לכלכליסט אומר ת'ורנלי, כי הביקורת שלו על ממשלתו מתבססת על הנתונים לגבי היקף הפגיעה של הקורונה בהשוואה לווירוסים אחרים, כמו שפעת החזירים שהיכתה לפני 11 שנים. "הנתונים מראים שב־2009 היינו במצב דומה. גם אז חשבנו שאנחנו מתמודדים עם וירוס קטלני מאוד. אולם מבדיקות שעשינו אז בקרב האוכלוסיה התברר ששליש מהנבדקים נדבקו בווירוס וכלל לא היו ערים לכך.

 

 

ד"ר סיימון ת'ורנלי ד"ר סיימון ת'ורנלי

 

"גם התנגדותי להטלת סגרים מתבססת על בדיקות שקיימתי ושבהן הצטברו מעט מאוד ראיות שתומכות ביעילותם. במדינות שהטילו את הסגרים הנוקשים ביותר, אחוז התמותה היה גבוה יותר מאשר באחרות. עוד עולה כי אחוז התמותה אצלנו עומד על 0.26% בלבד, דומה לזה שגובה שפעת עונתית רגילה. גיל התמותה הממוצע עומד על 80 שמתאים לממוצע תוחלת החיים. כשהתמודדנו עם שפעת החזירים, גיל התמותה הממוצע היה 38. גיל התמותה הממוצע בשפעות הגדולות של 1968 ו־1957 היה כ־60. גם כשבודקים את מספר מקרי חולי הקורונה שנזקקו לטיפול נמרץ, מתברר שהנתונים דומים לאלה של שפעת רגילה".

 

אוקלנד, ניו זילנד אוקלנד, ניו זילנד צילום: איי אף פי

 

ת'ורנלי סבור שישראל שגתה כשנכנסה לסגר שני. "הנזק של סגרים גדול יותר מתועלתם או מאיומי הווירוס. מחקר ממשלתי שבוצע כאן ניסה לברר מה תהיה התועלת של הארכת הסגר בחמישה ימים מול הנזק שההארכה הזו תגרום. מהניתוח עלה שממשלת ניו זילנד תצטרך להוציא 8.5 מיליון דולר על כל נפש שהיא מצילה, שהם הוצאה גבוהה פי 200 ממה שנקבע בעבר כנתון מקובל. עלות הסגר הנוקשה שהוטל במדינה נאמדת ב־87 מיליארד דולר. צריך גם לציין שנוספו אצלנו עוד 50 אלף איש למעגל מקבלי האבטלה, איבדנו משרות רבות והתיירות מושבתת. בנוסף, העובדה שכל המערכת מתמקדת בקורונה גורמת לכך שיש עלייה בתחלואה אחרת".

 

ת'ורנלי מצדד במדיניות חיסון העדר - "האופן שבו מתגברים על כל הדבקה ויראלית שלא נמצא לה חיסון", לדבריו - וסבור שגם מדיניות הרמזור שגויה. "אני נגד כל סגר, בין אם מבצעים אותו ברמה הכלל־לאומית או ברמה אזורית", הוא אומר. "על אוקלנד, עיר בת 1.5 מיליון תושבים, מוטל עכשיו סגר בגלל ארבעה מקרים בלבד. אי אפשר להצדיק את זה. בסופו של דבר שיעור התמותה בשנת הקורונה אינו שונה משיעור התמותה באותה עונה בשנה שעברה".

 

x