$
קורונה

מגזר השירותים הרדום הפיל את בריטניה למיתון חסר תקדים

כלכלת הממלכה התכווצה ב־20.4% ברבעון השני, הצניחה החדה ביותר מבין הכלכלות המפותחות, אחרי שהסגר שיתק את מגזר השירותים האחראי על 80% מהתוצר. אנליסטים: הברקזיט ועמו הגל השני יהפכו את ההתאוששות למאתגרת במיוחד

דלפין שטראוס, אדמן סמסון, פייננשל טיימס 08:0913.08.20

כלכלת בריטניה רשמה את הנסיגה החדה ביותר מבין כלכלות אירופה ברבעון השני וצנחה למיתון העמוק בתולדותיה. על פי נתונים רשמיים שפורסמו אתמול, התמ"ג הבריטי התכווץ ב־20.4% בהשוואה לרבעון קודם לכן, עם היחלשות בפעילות בכל המגזרים.

 

הנתונים מאוששים את העובדה כי המגפה פגעה בבריטניה באופן חמור יותר בהשוואה לכלכלות מפותחות אחרות. אחרי ההתכווצות ברבעון השני, הירידה בתמ"ג הבריטי מאז סוף 2019 היא כפולה מזו שנרשמה בארה"ב ושנייה רק לספרד, מבין המדינות האירופיות.

 

 

מחאה של צוותים רפואיים בבריטניה מחאה של צוותים רפואיים בבריטניה צילום: רויטרס

 

התאוששות בעקבות הקלה בסגר תפסה תאוצה ביוני, כאשר התוצר צמח ב־8.7% לעומת חודש קודם לכן, מהר יותר מתחזיות רוב הכלכלנים, אך תואם לתחזיות הבנק המרכזי של אנגליה. פירושו של דבר, כי התמ"ג צמח ב־11.3% מאז השפל שנרשם באפריל, אך הוא עדיין נמוך ב־17.2% מהרמות של פברואר, ערב פרוץ משבר הקורונה.

 

"המיתון שנגרם בגלל מגפת הקורונה הוביל לצניחה הרבעונית החדה בהיסטוריה", ציין ג'ונתן את'ו, סטטיסטיקאי בכיר במשרד לסטטיסטיקה לאומית (ONS). "הייצור רשם את הצניחה החדה ביותר מאז הוצג שבוע העבודה בן השלושה ימים", הוסיף, בהתייחסו למהלך שהושת ב־1973. "הנתונים מאשרים כי זמנים קשים אכן הגיעו", אמר שר האוצר רישי סונאק. "אבל למרות שנדרשות החלטות קשות, אנחנו נעבור את זה".

 

הפרסומים הובילו לחידוש הקריאה מצד ארגונים עסקיים לממשלה להרחיב את תוכנית ההגנה על שכר באמצעות חל"ת ולתגבר דרכים אחרות לתמיכה בכלכלה. טג' פאריק, כלכלן במכון המנהלים, קבוצת לובינג, קרא להפחתת הפרשות המעסיקים לביטוח הלאומי כדי לעודד העסקה וכן לשדרוג הלוואות לעסקים על ידי משרד האוצר.

 

 

פאחין חאן, כלכלן בארגון היצרנים Make UK הזהיר כי איום כפול של גל שני בשילוב קצב ההתקדמות האטי של שיחות הברקזיט מדגיש את הצורך ב"גמישות מקסימלית" מצד הממשלה.

 

"למרות שהנתונים מראים שהכלכלה מתאוששת עם הקלת הסגר, הדרך עוד ארוכה", אמר ג'יימס סמית', חוקר בצוות החשיבה רזולושן פאונדיישן. "האתגר יהיה גדול יותר עבור בריטניה מאשר רוב הכלכלות העשירות".

 

אנליסטים ציינו כי ההיחלשות בכלכלה הבריטית נרשמה בשל הסגר הממושך, אך גם משום שמגזר השירותים הבריטי, שרשם את הפגיעה הקשה ביותר בגלל תקנות הריחוק החברתי, מהווה 80% מהתמ"ג.

 

מגזר השירותים נחלש ב־9.9% ברבעון השני לעומת הרבעון הראשון, המשקפים 75% מכלל הצניחה. בהינתן כי מגזר האירוח והפנאי עדיין לא נפתח במלואו ביוני, ההתאוששות שלו תהיה אטית יותר בהשוואה לשאר המגזרים. מגזר השירותים רשם התאוששות של 7.7% בחישוב חודשי ביוני, בעיקר בגלל התחזקות מכירות כלי הרכב.

 

 

 

נתוני משרד הסטטיסטיקה מצביעים על צניחה בהוצאות משקי הבית, זאת בהובלת הוצאות על תיירות, אירוח ותחבורה. ירידה נרשמה גם בהוצאות הממשלה בעקבות סגירת בתי ספר ודחיית טיפולי בריאות שאינם דחופים.

 

הנתונים גם מראים צניחה בהשקעות עסקים, שירדו בקצב שיא של 31.4% מאז הרבעון הראשון. לפי סקר של הבנק המרכזי, רובם ביטלו או דחו הוצאות שאינן חיוניות, במיוחד במגזרים מוטי הצריכה.

 

דין טרנר, כלכלן בחטיבת ניהול העושר של UBS, אמר כי למרות הנתונים הקודרים, ההתאוששות שנרשמה ביוני מצביעה על "צמיחה חזקה בפעילות בעקבות היציאה מהסגר".

 

"ביקושי הצרכנים יובילו להתאוששות חזקה ברבעון השלישי, אף שהמומנטום ייחלש בהדרגה ברקע התחזית הקודרת בשוק התעסוקה", סיכם.

 

 

 

 

x