$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

ביל גייטס מזהיר: זו הסכנה הקשה באמת של האנושות שתגרום להרבה יותר כאב מהקורונה

מייסד מיקרוסופט מזהיר כי שינויי אקלים יהיו הרסניים הרבה יותר מהשפעות הנגיף: "אם אתם רוצים להבין את הנזק, הביטו על קוביד-19 ופרסו את הכאב לאורך תקופת זמן ארוכה הרבה יותר"

עומר כביר 09:4206.08.20

מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, זכה לתשומת לב ניכרת בחודשים האחרונים אחרי שחזה כבר לפני שנים התפרצות של מגיפה גלובלית כמו זו הנוכחית. עתה, יש לאחד האנשים החכמים בעולם אזהרה חשובה חדשה. "אבדן החיים והסבל הכלכלי שנגרמים כתוצאה מהמגיפה זהים למה שיקרה על בסיס קבוע כתוצאה משינוי אקלים אם לא נעלים את פליטות הפחמן של העולם", הוא מתריע בפוסט שפרסם באתרו. "אם אתם רוצים להבין את הנזק שיגרם משינוי אקלים, הביטו על קוביד-19 ופרסו את הכאב לאורך תקופת זמן ארוכה הרבה יותר".

 

 

 

גייטס הוא מהגורמים המובילים במגזר הפרטי במאבק נגד משבר האקלים ולהגבלת התפשטות מחלות, באמצעות קרן ביל ומלינדה גייטס. בזמן המגיפה הנוכחית השקיעה הקרן מיליארד דולרים במיזמים כמו הקמת מפעלים חדשים לייצור המוני של חיסונים לנגיף, כשפיתוחם יושלם. ואולם, במקביל, הוא לא שוכח את המשבר המסוכן הרבה יותר שמאיים על עתיד האנושות כבר בתקופת חיינו.

ביל גייטס. השפעות הרסניות לשינויי אקלים ביל גייטס. השפעות הרסניות לשינויי אקלים ציעלום: אם סי טי

 

"משבר עולמי זיעזע את העולם", הוא כתב. "הוא גרם למספר טראגי של מקרי מוות, גרם לאנשים לפחד לעזוב את הבית והוביל לקשיים כלכליים שלא נראו זה דורות רבים. ההשפעות שלו מורגשות בכל העולם. כמובן שאני מדבר על קוביד-19. אבל בעוד כמה עשורים, אותו תיאור יתאים למשבר עולמי אחר: שינוי אקלים. ועד כמה שהמגיפה נוראה, שינוי אקלים יכול להיות גרוע יותר".

 

לדברי גייטס, הקשיים של המשבר הנוכחי אינם סיבה להתעלם או לדחות פעולה בנושא משבר האקלים: "הדרך היחידה להמנע מהשלכות האקלים הגרועות ביותר היא להאיץ את מאמצינו עכשיו. אנחנו צריכים לפעול למניעת אסון אקלימי באמצעות בניית ופריסת המצאות שיסייעו לנו להעלים פליטות גזי חממה".

 

כן הוא מציין שפסק הזמן שכביכול נגרם כתוצאה מסגרי הקורונה הוא זניח יחסית וצפוי להבטא בהפחתה של 8% בפליטות הפחמן ב-2020 – מ-51 מיליארד טון ל-47 מיליארד בלבד. "נהיה במצב נהדר אם נוכל לרשום ירידה כזו מדי שנה. למרבה הצער, אנחנו לא יכולים. תחשבו מה נדרש כדי להגיע להפחתה של 8%. יותר מ-600 אלף איש מתו, עשרות מיליונים מחוסרי עבודה. באפריל תנועת המכוניות היתה מחצית מאפריל 2019. במשך חודשים התעבורה האווירית פסקה כמעט לחלוטין. זה לא מצב שמישהו ירצה להמשיך. ובכל זאת, אנחנו עדיין צפויים לפלוט 92% מכמות הפחמן שפלטנו בשנה שעברה. מה שמדהים זה לא בכמה ירד היקף הפליטות, אלא עד כמה ההיקף הזה קטן".

 

בהמשך מנתח גייטס את הנזקים השונים שייגרמו ממשבר האקלים בהשוואה למגיפת הקורונה. שיעור התמותה מקורונה, למשל, עומד נכון להיום על 14 מקרי מוות לכל 100 אלף איש בחישוב שנתי. "איך זה משתווה לשינוי אקלים? ב-40 השנים הבאות, הגידול הצפוי בטמפרטורות עתיד להוביל לעלייה זהה מדי שנה. עד סוף המאה, אם הפליטות יישארו גבוהות, שינוי אקלים יכול להיות אחראי לתוספת של 73 מקרי מוות לכל 100 אלף איש. בתרחיש של פליטות נמוכות מדובר על תוספת של 10 מקרי מוות לכל 100 אלף איש. עד 2060, שינוי אקלים יהיה קטלני כמו קוביד-19, ועד 2100 הוא יהיה קטלני פי 5".

 

בצד הכלכלי מתריע גייטס שבעשור או שני העשורים הבאים הנזק הכלכלה משינוי אקלים יהיה שקול לזה של מגיפת דוגמת קורונה מדי עשר שנים. "הנקודה המרכזית היא לא ששינוי אקלים יהיה הרסני. הנקודה המרכזית היא, שאם נלמד את הלקחים מקוביד-19, נוכל לגשת לשינוי אקלים כשאנו מיודעים יותר לגבי ההשלכות של המנעות מפעולה, ומוכנים יותר להציל חיים ולמנוע את התוצאה הגרועה ביותר", אמר.

 

לצורך כך, מבהיר גייטס, יש לפעול על בסיס שלושה עקרונות מרכזיים: לתת למדע ולחדשנות להוביל את הדרך, לוודא שהפתרונות שנוצרים מתאימים גם למדינות עניות, ובעיקר להתחיל לפעול עכשיו. "אין תיקון למשבר האקלים שאפשר ליישם בתוך שנתיים. יידרשו עשורים כדי לפתח ולפרוס את כל המצאות האנרגיה הנקייה שאנחנו צריכים. אנחנו צריכים ליצור תוכנית להמנעות מאסון אקלימי. יש ממשלות ומשקיעים פרטיים שמחוייבים למימון ולמדיניות שיסייעו לנו להגיע לאפס פליטות, אבל אנחנו צריכים שעוד יצטרפו אלינו. ואנחנו צריכים לפעול באותו חוש דחיפות שיש לנו לגבי קוביד-19.

 

"מומחי בריאות אמרו במשך שנים שמגיפה היא בלתי נמנעת. העולם לא עשה מספיק כדי להתכונן. מדובר בלקח לשינוי אקלים, שמצביע לכיוון גישה טובה יותר. אם נתחיל עכשיו, נתחבר לכוח של המדע והחדשנות, נוודא שהפתרונות עובדים בעבור העניים ביותר, נוכל להמנע מאותן טעויות עם שינוי אקלים".

x