$
קורונה

בארה"ב ייסגרו השנה כמעט פי 3 חנויות מב־2019

נזקי המגפה מגמדים את אפוקליפסת הקמעונאות שהכתה בשנה שעברה, אז נסגרו כ־9,000 חנויות לעומת תחזית ל־25 אלף ב־2020. פקיעת תוכנית מענקי האבטלה המיוחדים תחריף את המשבר

תמר טוניק 23:0402.08.20

בסוף השבוע האחרון הצטרפה דאנקן דונאטס לרשימה מתארכת של רשתות אמריקאיות פופולריות שספגו פגיעה קשה בעקבות מגפת הקורונה. רשת המאפים והקפה הודיעה כי תסגור השנה כ־800 סניפים בארה"ב, שהם כ־8% מכלל סניפיה האמריקאיים.

 

 

ההחלטה התקבלה ברקע צניחה של 18.7% בהכנסות ברבעון השני, בעיקר בשל מעבר של לקוחות לעבודה מהבית כמו גם השבתה של נמלי תעופה שבהם הרשת פעילה.

 

ההתכווצות של דאנקן מתווספת לסגירה של אלפי חנויות בארה"ב, רובן בגזרת ההלבשה ובתי הכלבו. עם השמות המוכרים ביותר נמנים גאפ, פוראבר 21 ו־GUESS, שסגרו כל אחת עשרות סניפים. עם זאת, מגמה מדאיגה יותר היא ההיקף הנרחב של פשיטות רגל, כאשר עד כה קרסו השנה 25 רשתות גדולות, בהן חנויות הכלבו ג'יי.סי פני ונימן מרקוס ורשת תוספי המזון GNC, שסגרה את 1,200 סניפיה.

 

אנליסטים צופים שבהמשך השנה המגמה הזו רק תתגבר, כאשר על פי תחזיות, ייסגרו השנה בארה"ב 25 אלף חנויות, כמעט פי 3 לעומת 2019, שנחשבה עד כה לשנת השיא של אפוקליפסת הקמעונאות. 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. תמ"ג בצניחה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. תמ"ג בצניחה צילום: איי פי

 

הוצאות הצרכנים צנחו

 

הקריסות מגיעות ברקע התכווצות של 34.6% בהוצאות הצרכנים על מוצרים ושירותים ברבעון השני, שהזינה צניחת שיא בתמ"ג האמריקאי — 32.9% בחישוב שנתי.

 

סיומה של תוכנית דמי האבטלה המורחבים צפויה רק להחריף את הירידה בהוצאות. ביום שבת בחצות פקע תוקפה של התוכנית המיוחדת, שבמסגרתה קיבלו מובטלים תוספת שבועית של 600 דולר לדמי האבטלה, לאחר שהדיונים בין הרפובליקנים והדמוקרטים בקונגרס נקלעו למבוי סתום. המענק המיוחד הועבר במסגרת חוק חבילת התמריצים CARES שאושרה בחודש מרץ. כעת הוא מגיע לסיומו במקביל לפקיעתה של תוכנית סיוע משמעותית נוספת, שאסרה על עיקולי בתים ופינוי דיירים חדלי פירעון. רוב מקבלי הטבות האבטלה משתמשים בהן לקניות, שכר דירה ומשכנתאות.

 

הרפובליקנים הציעו הארכה חלקית של התוכנית, בגובה 200 דולר בשבוע, אך הצעתם נדחתה בסנאט. לטענתם, יש להחליף את ההטבות בתמריצים להחזרת מובטלים למעגל העבודה. נכון ל־11 ביולי, כ־28 מיליון אמריקאים ברחבי ארה"ב מקבלים דמי אבטלה, זאת בהובלת קליפורניה עם 5.1 מיליון מובטלים. ניו יורק מדורגת שנייה עם 2.6 מיליון מקבלי אבטלה.

 

"ההפחתה בהטבות הרסנית"

 

אנליסטים מזהירים כי צניחה בהכנסות משקי הבית כאשר ממדי המגפה בארה"ב רק גדלים והולכים, עלולה להאט באופן דרמטי את ההתאוששות הכלכלית. ארה"ב היא הנפגעת הגדולה ביותר מהקורונה, עם 4.1 מיליון מקרים מאומתים וכ־146 אלף מקרי תמותה.

 

נגיף הקורונה השאיר בבית את אומת השופינג נגיף הקורונה השאיר בבית את אומת השופינג צילומים: גטי אימג'ס

 

"אם אנחנו באמת רוצים להתניע את הכלכלה, נדרשים 600 דולר בשבוע לפחות בדמי אבטלה פדרליים", ציין ג'ייסון ריד, פרופסור למימון באוניברסיטת נוטרה דאם, שצוטט במגזין "פורבס". "אם מבטלים או מפחיתים את הסכום הזה, התוצאה תהיה צניחות אמיתיות בתמ"ג". מרק זנדי, כלכלן ראשי במודי'ס, אמר כי התשלומים השבועיים הללו הם בעלי ההשפעה המשמעותית ביותר על הכלכלה מבין כל תוכניות התמיכה הפיסקאליות שהציג הממשל הפדרלי עד כה — יותר מהמענקים החד־פעמיים והטבות המס עבור מעסיקים.

 

לדבריו, אם התשלומים יירדו ל־200 דולר בשבוע עד סוף השנה, התמ"ג האמריקאי יתכווץ ב־1.15%, עוד מיליון משרות יאבדו ושיעור האבטלה, העומד כעת על 11.1%, יטפס ב־0.6%. "כל עיכוב או הפחתה בהטבות האבטלה יהיה הרסני וישפיע על הכלכלה האמריקאית", סיכם.

x