$
קורונה

פריצת דרך מחקרית: תרופה סטרואידית הורידה את שיעור המתים מקורונה ב-35%

על פי תוצאות מחקר שנערך בבריטניה, התרופה דקסאמתאזון הפחיתה בשליש את הסיכון למות מהנגיף עבור חולים מונשמים, ובחמישית עבור חולים שמטופלים בחמצן. החוקרים: "ממצא חשוב שישנה את הנחות העבודה, מדובר בתרופה זולה וזמינה"; שר הבריאות הבריטי: נתחיל לעשות בה שימוש, אוגרים אותה כבר כ-3 חודשים

שירות כלכליסט 18:4316.06.20

תרופה סטרואידית זולה בשם דקסאמתאזון עשויה להיות תרופת הפלא שתסייע בהפחתת התמותה של חולי קורונה, כך לפי ראש מנהל המזון והתרופות האמריקאי ד"ר סקוט גוטליב, שצוטט היום (ג') ברשת CNBC.

 

  צילום: גטי

 

על פי תוצאות מחקר שנערך בבריטניה, התרופה הפחיתה בשליש את הסיכון למות מהנגיף עבור חולים מונשמים, ובחמישית עבור חולים שמטופלים בחמצן. החוקרים שהובילו את הניסוי תיארו את הממצאים כ"פורצי דרך".

 

"קרוב לוודאי שתהיה לכך השפעה מיידית על ההתנהלות של רופאים ביחידות הטיפול הנמרץ", כך לפי גוטליב. "זהו ממצא חשוב. זה ישנה את הנחות העבודה. מדובר בתרופה זולה וזמינה שרופאים רושמים תדיר למטופלים", ציין גוטליב, בהוסיפו כי נדרש עדיין מחקר נוסף כדי לאושש את ממצאי המחקר, אך כי הוא "תוכנן היטב".

 

זוהי התרופה הראשונה שמסתמנת כבעלת פוטנציאל לשפר את שיעורי ההישרדות בקרב חולי קורונה, כך לפי החוקרים. מדובר במחקר גדול שנעשה על פי סטנדרטים מחמירים, בו קיבלו 2,104 חולים את התרופה, ולאחר מכן הושוו ל-4,321 חולים שקיבלו טיפול רגיל בלעדיה. התרופה ניתנה או דרך הפה או באמצעות עירוי, ולאחר 28 יום הצליחה להפחית את מספר מקרי המוות ב-35% בקרב החולים שנזקקו לתמיכה נשימתית מכנית, וב-20% בקרב אלו שקיבלו העשרה בחמצן. נראה שהיא לא עזרה באופן משמעותי לחולים במצב קל.

 

"דקסאמתאזון זו התרופה הראשונה שמראה יכולת לשפר את שיעורי ההישרדות מנגיף הקורונה", אמר פיטר הורבי, פרופסור באוניברסיטת אוקספורד ואחד ממנהלי המחקר, בהודעה רשמית. לדבריו, יעילות התרופה הוכחה באופן מובהק בקרב חולים שנדרשו לטיפול בחמצן, כך שהסטרואיד יוכל להפוך כעת לאופן הטיפול המקובל בחולים הללו.

החוקרים מסרו עוד כי התרופה לא הוכיחה יעילות בקרב חולים עם סימפטומים קלים יותר.

 

"התרופה תציל חיים, והיא תעשה זאת בעלויות נמוכות מאוד", ציין מרטין לנדרי, חוקר נוסף מאוניברסיטת אוקספורד שנמנה עם מבצעי הניסוי. למרות שהתרופה עוזרת רק לחולים קשים, "אינספור חיים יינצלו ברחבי העולם," אמר ניק קאמק מ-Wellcome, קרן צדקה בריטית שתומכת במחקר מדעי. "דקסמתזון מוכרחה להיות מונגשת כעת לאלפי חולים במצב קריטי בכל העולם" הוסיף. "זו אינה תרופה יקרה, קל לייצר אותה, ויש צורך רק במינון קטן שלה כדי שתהיה אפקטיבית". 

שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק צילום: רויטרס

 

שר הבריאות הבריטי: התחלנו לאגור את התרופה כבר לפני 3 חודשים

 

שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק כבר הודיע היום כי בריטניה תתחיל מיד לטפל בחולי קורונה באמצעות התרופה. הנקוק גם טען שבריטניה החלה לאגור את התרופה, על אף זמינותה הגבוהה, כבר כאשר המחקר החל להראות פוטנציאל חיובי לפני שלושה חודשים. "משום שהבחנו מוקדם מאוד בפוטנציאל של הדקסאמתאזון, אנחנו אוגרים כמויות ממנו מאז מרץ", אמר הנקוק.

 

"כעת יש ברשותנו 200 אלף מנות, ואנחנו עובדים בשיתוף עם שירותי הבריאות הממלכתיים כדי שהדקסאמתאזון ייכלל כטיפול סטנדרטי עוד היום", הוסיף. הנקוק אף הביע הערכתו ל"מדענים המבריקים" של אוקספורד.

 

 

תרופות סטרואידיות מיועדות להפחתת דלקות, שלעתים מתפתחות אצל חולי קורונה כיוון שמערכת החיסון שלהם מגזימה בתגובתה לזיהום. ההגזמה הזאת עלולה להיות קטלנית, ולכן נבחנות ברחבי העולם תרופות סטרואידיות ואנטי דלקתיות אחרות בחולים הסובלים מכך. בעבר, ארגון הבריאות העולמי ייעץ נגד השימוש בסטרואידים כיוון שהם עלולים להאריך את משך הזמן שלוקח לחולים להתנקות לגמרי מהנגיף.

x