$
קורונה

משבר הקורונה

יפן נכנסה למיתון, הכלכלה התכווצה ב-3.4% ברבעון הראשון

היצוא היפני ירד בכ-22% וההשקעות נפלו ב-17%; הערכה היא שהמצב עוד צפוי להדרדר בעיקר בשל החשיפה הגדולה של יפן לסין ולארה"ב. ממשלת אבה השיקה תוכנית חילוץ בהיקף של כטריליון דולר וצפויה להציג צעדים נוספים, ביניהם כאלה המיועדים לתמיכה בעסקים קטנים

שירות כלכליסט 08:4718.05.20

יפן נכנסה רשמית למיתון: הכלכלה היפנית התכווצה ברבעון הראשון ב-3.4% (בקצב שנתי), בהמשך לירידה של 1.9% ברבעון הרביעי של 2019 (ההגדרה הטכנית של מיתון היא שני רבעונים רצופים של ירידה בתוצר). בחישוב רבעוני, התוצר היפני ירד ב-0.9%.

 

היצוא היפני נפל ב-21.8% במהלך הרבעון (בקצב שנתי), ההשקעות נפלו ב-17%, הוצאות משקי הבית ירדו ב-3.1% . בצד המעודד – הנתונים היו פחות גרועים מתחזיות הכלכלנים, שעמדו על נסיגה של 4.6% בתוצר בחישוב שנתי ושל 1.2% בחישוב רבעוני.

 

עם זאת ההערכה היא כי המצב עוד צפוי להדרדר אף יותר לכלכלה השלישית בגודלה בעולם, בעיקר בשל החשיפה הגדולה שלה לסין ולארה"ב, שתיים מהמדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממגיפת הקורונה.

 

 

 ראש ממשלת יפן שינזו אבה ראש ממשלת יפן שינזו אבה צילום: רויטרס

 

 כלכלת יפן נקלעה לקשיים עוד לפני פרוץ המגיפה. הפעילות הכלכלית התכווצה כבר בשלהי השנה שעברה על רקע העלאת מס המכירה והנזק שגרפה סופת טייפון שפגעה בסתיו.

 

בורסת טוקיו (ארכיון) בורסת טוקיו (ארכיון) צילום: רויטרס

 

במקביל, חברת הייצור שעומדות בלב הכלכלה היפנית, כמו טויוטה, דיווחו על תוצאות פיננסיות קודרות במיוחד, שנבעו בין השאר מכך שאנשים נדרשו להישאר בבתים בניסיון לבלום את התפרצות המגיפה. כתוצאה מכך השיקה הממשלה תוכנית חילוץ בשווי של קרוב ל-108 טריליון ין (טריליון דולר). הממשלה צפויה להציג צעדים נוספים, ביניהם כאלה המיועדים לתמיכה בעסקים קטנים.

 

במדינה אובחנו מעל 16 אלף חולים ותועדו מעל 700 מקרי מוות. בכל זאת, בשבוע שעבר החלו במרבית המדינה בהקלות על ההגבלות שהוטלו על האזרחים, אך ההערכה שייקח עוד זמן עד שיחול שיפור בצריכה הפרטית.

 

להערכתו של רוברט קרנל מבנק ING, הנזק לסקטור הפרטי יימשך עוד זמן מה על אף הסיוע הממשלתי. "אף שמצב החירום עליו הוכרז ביפן ספג ביקורת בטענה שאינו מקיף בהשוואה לפעולות שבהן נקטו מדינות רבות אחרות, זה עדיין הוביל לירידה משמעותית בפעילות הכלכלית וישפיע לשלילה על הצמיחה", הסביר קרנל לאתר CNBC.

x