$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים

לראשונה בהיסטוריה: ארה"ב תפיק יותר חשמל ממקורות אנרגיה דלי פחמן מאשר מפחם

נקודת ציון זו, שרק לפני עשור נחשבה לכמעט בלתי אפשרית, תירשם בסוף 2020 חרף מאמצים כבירים של ממשל טראמפ להחיות את תעשיית הפחם במדינה. מדובר בתוצאה של פעולות כוחות השוק, שהובילו להוזלה משמעותית במחיר של הפקת אנרגיות מתחדשות או חלופות מזהמות פחות, כמו גז טבעי

עומר כביר 09:5714.05.20

ארה"ב צפויה להפיק ב-2020, לראשונה בהיסטוריה, יותר חשמל ממקורות אנרגיה דלי פחמן מאשר מפחם – כך לפי תחזית של מנהל המידע של מחלקת האנרגיה האמריקאית (EIA).

 

נקודת ציון זו, שרק לפני עשור (עת סיפק הפחם כמעט מחצית מכמות החשמל בארה"ב) נחשבה ככמעט בלתי אפשרית, תירשם חרף מאמצים כבירים של ממשל טראמפ להחיות את תעשיית הפחם במדינה, והיא תוצאה של כוחות שוק שהביאו להוזלה משמעותית במחיר של הפקת אנרגיות מתחדשות או חלופות מזהמות פחות כמו גז טבעי.

 

מכרה פחם במערב וירג'יניה, ארה"ב מכרה פחם במערב וירג'יניה, ארה"ב צילום: בלומברג

 

לפי הדו"ח, ב-2020 צפויה צריכת הפחם בארה"ב לרדת ב-23%, בעיקר כתוצאה מירידה של 24% בצריכת החשמל ומחירי גז טבעי נמוכים. כתוצאה, פחם יספק רק 19% מתפוקת החשמל בארה"ב, פחות מהתפוקה המשולבת של מקורות מתחדשים (רוח, סולארי, הידרו) ואנרגיה גרעינית. השינוי הורגש כבר בארבעת החודשים הראשונים של 2020, כאשר ב-90 ימים שונים מקורות מתחדשים סיפוק יותר חשמל מפחם, לעומת שיא שנתי קודם של 38 ימים.

 

הירידה בהיקף השימוש בפחם היא תוצאה של מספר גורמים: הליך ארוך טווח שמאז 2010 הוביל חברות חשמל לסגירה של מאות תחנות פחמיות מיושנות ולצמצמום התפוקה של תחנות אחרות, ובמקביל צניחה חדה במחירי הקמת מתקני אנרגיה מתחדשת. העלות של הקמת מערך טורבינות גדול צנחה בעשור האחרון ביותר מ-40%, וזו של הקמת מתקן אנרגיה סולארית ביותר מ-80%.

 

גם משבר הקורונה פגע באופן יחסית גדול יותר בתפוקת הפחם. עצירת הפעילות הכלכלית, בדמות סגירת מפעלים, מסעדות ובניינים משרדים, הביאה לצניחה חדה בביקוש לחשמל; ומכיוון שתפעול תחנות כוח פחמיות יקר יותר מתחנות גז טבעי או מתקני אנרגיה מתחדשת, חברות חשמל רבות מצמצות קודם את תפוקת הפחם שלהן. "ההתפרצות שמה על סטרואידים את כל הלחץ שמופעל על תעשיית הפחם", אמר לניו יורק טיימס ג'ים תומפסון, אנליסט פחם ב-IHS Markit.

 

לירידה בהיקף השימוש בפחם צפויה להיות השפעה משמעותית על פליטות גזי החממה של ארה"ב. מאז 2005, נרשמה ירידה של 15% בפליטות פחמן דו-חמצני, חלק ניכר מכך כתוצאה מירידה בצריכת הפחם, שנחשב למזהם ביותר מכל דלקי המאובנים. השנה, להערכת EIA, צפויה להירשם בארה"ב ירידה של 11% בפליטות פחמן דו-חמצני - הירידה הגדולה ביותר זה 70 שנה. עיקר הירידה מיוחס לצמצום השימוש בפחם.

x