$
קורונה

האפידמיולוג של שבדיה לא מתחרט: "אם תהיה עוד התפרצות - נפעל באופן דומה"

ד"ר אנדרס טנגל, שהוביל את המדיניות המקלה יחסית של שבדיה במשבר הקורונה: "הניסיון שלנו מראה שניתן להשאיר את בתי הספר פתוחים"; לדבריו, "כרבע מתושבי שטוקהולם חסינים לנגיף"; בינתיים, בגולדמן זאקס מזהירים: המודל השבדי לא מתאים לכל מדינה

שירות כלכליסט 15:2307.05.20

האפידמיולוג הראשי של שבדיה בטוח שהמדינה עברה את שיא מגפת הקורונה, ואינו מתחרט על אופן התגובה שלה למשבר. שבדיה ספגה לא מעט ביקורת לאחר שבניגוד למרבית המדינות האחרות באירופה לא הטילה סגר מחמיר על האזרחים  - ורק ביקשה מהתושבים להישאר ככל האפשר בבית ולשמור על כללי הריחוק החברתי כשהם יוצאים החוצה.

 

 

"אני לא חושב שיש מישהו שמתעמק בזה ומרגיש בטוח לגבי אסטרטגיה כזו או אחרת, כי כולנו עושים משהו שלא נעשה לפני כן", אמר ד"ר אנדרס טנגל (Anders Tegnell) האפידמיולוג הראשי של שבדיה ומי שהיה אחראי על התגובה שלה להתפשטות מגיפת הקורונה, בראיון ל-CNBC. "מצד שני, נראה שזה הולך להסתדר. אין ספק שעברנו את השיא בשטוקהולם ומערכת הבריאות שלנו הצליחה להתמודד עם זה, יש לנו מיטות פנויות בבתי החולים וכל מי שהיה זקוק לטיפול קיבל טיפול, אפילו חולים שאין להם קורונה קיבלו טיפול".

 

לדבריו, הניסיון של שבדיה מוכיח שאפשר להשאיר את בתי הספר פתוחים. "זה לא גרם לבעיות גדולות, זה לא גרם לבעיות שאנחנו הבחנו בהן. אנחנו יכולים לשמור על החברה שלנו פתוחה למדי בלי שיהיו השפעות עצומות".

 

טנגל הוסיף וציין כי יש ירידה במספר המאושפזים בבתי החולים במדינה, וכן נרשמה ירידה במספר מקרי המוות. בשבדיה יש 23,918 חולים מאובחנים ו-2,941 מתים, כשלמעלה ממחצית מקרי המוות היו של דיירים בבתי אבות. במדינה עורכים גם בסביבות 30 אלף בדיקות קורנה בשבוע.

 

 "ברור שאנחנו חשים חרטה גדולה על המתים, אבל לא ברור לנו איך ניתן היה להימנע מזה. אנחנו מודעים לכך שבתי האבות האלה פגיעים במיוחד למצב מסוג זה ולא בטוח שאם היינו פועלים אחרת היה הבדל כזה גדול", אמר. טנגל כל כך בטוח בדרכו שאמר כי במקרה של התפרצות נוספת הם כנראה יאמצו מדיניות דומה.

 

לדבריו, "עכשיו אנחנו יודעים שהיינו יכולים לפעול בצורה טובה יותר, אבל באופן כללי אני מאמין שנבחר בדרך דומה".

 

אנדרס טנגל אנדרס טנגל צילום: אי אף פי

 

טנגל ציין כי מבדיקות שנערכו עד כה עולה כי 20%-25% מאוכלוסיית שטוקהולם חסינה לנגיף.

 

בשבדיה עודדו אמנם לעבוד מהבית ולהימנע מיציאות לא חיוניות מהבית, ואף אסרו התקהלויות של מעל 50 אנשים, אך במקביל השאירו את בתי הספר, מועדוני הכושר, הברים והחנויות - פתוחים. הממשלה השבדית התבססה על אמון בלבד. למרות זאת, הבנק המרכזי במדינה הזהיר בשבוע שעבר מהאפשרות של משבר כלכלי.

 

"תמיד משווים אותנו למדינות אחרות אבל צריך לזכור שיש מדינות רבות אחרות באירופה שהטילו סגר מחמיר ונמצאות במצב קשה יותר משל שבדיה", הדגיש טנגל וציין לדוגמה את בלגיה, שמונה מספר דומה של תושבים ושם תועדו מעל 50 אלף חולים ו-8,339 מתים על אף הסגר.

 

טנגל אף העביר ביקורת על מדינות שמיהרו לפעול עוד לפני שאובחנו חולים אצלן. "אני מתקשה להבין את המדינות האלה שהטילו סגר לפני שהיו אצלן חולים, ואני חושב שהשאלה כמה זה עזר תעלה לדיון. אבל אם יש מערכת בריאות שלא מוכנה וצריך זמן כדי לטפל בזה, אז אני מבין את הרעיון בהטלת סגר. בשבדיה מערכת הבריאות הצליחה להיות תמיד לפני העקומה וזה בהחלט סייע לנו".

 

גולדמן זאקס: "המודל השבדי לא מומלץ בכל מדינה"

 

בתוך כך, כלכלני גולדמן זאקס קובעים עי המדיניות המקלה יחסית שאותה נקטה שבדיה בתגובה לקורונה אינה מומלצת לכל מדינה. הדו"ח של הבנק האמריקאי מתפרסם בעוד ממשלות רבות ברחבי המדינה מתחילות להקל את הסגר.

 

מספר המתים מקורונה בשבדיה, 2,941 כאמור, גבוה פי שלושה ממספר המתים הכולל בדנמרק ונורבגיה יחד. ואולם מספר המתים לכל מיליון תושבים בשבדיה נמוך ממדינות אחרות כמו איטליה, ספרד ובריטניה.

 

 

שטוקהולם, בסוף מרץ שטוקהולם, בסוף מרץ צילום: איי אף פי

 

ואולם האנליסטים בגולדמן זאקס מזהירים מדינות אחרות שלא להעתיק את המודל. האזהרה מכוונת בעיקר נגד הממשלות המחפשות אסטרטגיות יציאה מהסגר. לפי האנליסטים, אי אפשר להעתיק במדויק את המודל בשל המאפיינים הדמוגרפיים הייחודיים של שבדיה: "צפיפות האוכלוסיה נמוכה בחצי מאשר באיטליה, ובשבדיה יש שיעור גבוה של משקי בית של אדם אחד בלבד ושיעור נמוך יחסית של בתים שבהם כמה דורות של המשפחה מתגוררים יחד. לפיכך אי אפשר להעריך את תוצאות הגישה מחוץ למדינה כדי לתמוך בפתיחה מחודשת מהירה במדינות אחרות", נכתב בדו"ח. 

 

אפילו הרשויות בשבדיה מזהירות מחזרה מוקדם מדי לשגרה. הסוכנות השבדית להתכוננות למצבי חירום (MSB) הזהירה מעלייה במספר החולים אם האזרחים לא יצייתו להנחיות הממשלה. "יש סיכוי גבוה להתרופפות משמעת מוקדם מדי ושאנשים יפסיקו לציית להנחיות. תמשיכו להקשיב לרשויות ולקחת חלק בפתרון", אמר סוונטה וורגר יועץ מיוחד לסוכנות.

 

"המסקנה שלנו היא שהמודל השבדי אינו מתאים בהכרח למדינות אחרות - שיעור ההידבקות הנמול יכול להיות מוסבר באמצעות מספר הבדיקות הנמוך יחסית, ואילו מאפיינים דמוגרפיים ובריאותיים עשויים להסביר את שיעור תמותה. לכן, לדעתנו, המודל השבדי לא יכול לתמוך בפתיחה מחדש גורפת במדינות אחרות", כתבו האנליסטים בגולדמן. "עם זאת, גרמניה נמצאת במצב טוב יותר בכל הנוגע להסרת המגבלות, מאשר המדינות בדרום אירופה".  

x