$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

יצרני הגבינה והבשר לאירופים: "תאכלו יותר, נגמר שטח האחסון"

המגפה הפילה את הביקושים של מסעדות לחומרי גלם, וחקלאים ביבשת נתקעו עם עודפי תוצרת ומחסור במחסני קירור. כדי לפתור את המשבר הצרפתים הגמישו את חוקי ייצור הגבינות והבריטים השיקו קמפיין לאכילת סטייקים

אמיקו טראזונו וג'ודית' אוונס, פייננשל טיימס 08:2005.05.20

הבלגים התבקשו לאכול יותר צ'יפס, את הבריטים מעודדים לבלוס סטייקים ועל הצרפתים מופעל לחץ להעלות את צריכת הגבינה. הבקשות הלא שגרתיות הללו אינן נובעות מהצורך באוכל מנחם בזמן המגפה, אלא כדי להתמודד עם עודפי התוצרת השוכבים במחסנים בעוד מסעדות, בתי מלון וחדרי אוכל ברחבי אירופה נסגרו לפעילות.

 

 

 

 

החקלאים ויצרני המזון ביבשת מנסים לשכנע את הצרכנים להעלות את צריכת המזון שלהם בימי הסגר. בבלגיה, יצואנית הצ'יפס הקפוא הגדולה בעולם, איגוד המסחר בלגאפום מעודד אנשים לאכול עוד מנת צ'יפס בשבוע בניסיון לצמצם עודפי תפוחי אדמה בהיקף 750 אלף טונות. "הצ'יפס הוא מורשת תרבותית. זו מסורת לבלגים לאכול צ'יפס פעם בשבוע. אנחנו מבקשים מאנשים להרחיב את רגע האושר הזה לעוד פעם בשבוע", אמר רומאן קולס, המזכיר הכללי של בלגאפום.

 

צניחה של 35% במכירות יין

 

בזמן שמשבר הקורונה פוגע בביקושים, חקלאים באירופה נתקעו עם הררי חמאה ובשר בקר כמו גם אגמים של יין וחלב, בהיקפים שכמותם נראו בפעם האחרונה רק בתקופת הייצור העודף בתחילת שנות ה־80. ברחבי היבשת מדפים כורעים תחת עודפי גבינה, מרתפי היינות גדושים ורפתנים משמידים חלב, ירקות ועשבי תיבול. לפי איגוד CEEV, המייצג את תעשיית היין האירופית, יצרני היין ביבשת צפויים לצניחה משוערת של 35% בנפח המכירות וירידת ערך של 50% בתקופת הסגר. לפי דינו סקאנאווינו, נשיא התאחדות החקלאים האיטלקים צ'יה־אגריקולטורי איטליאני, במרתפי היין באיטליה לבדה מאוחסנים 5.4 מיליארד ליטר המשתווים ליותר מ־7 מיליארד בקבוקים או לחלופין, לנפח המכירות של שנה שלמה.

 

פיטר אלוויס, יו"ר האיגוד המלכותי של הרפתנים הבריטים (RABDF), מספר כי בבריטניה לפחות 2 מיליון ליטר של חלב מ־35 מיליון הליטרים המופקים מדי יום, הם עודפים שנזרקים או מומרים לאבקה רב־תכליתית שקל לאחסן. בה בעת, תעשיית הבשר אוגרת עודפים של נתחי בקר יקרים, אלה שבדרך כלל שמורים לשימוש מסעדות. הביקוש לבשר טחון בבריטניה אמנם עלה, אבל לפי ארגון הבקר הלאומי, למגזר יש בעיית איזון רווחים, כאשר הנתחים היקרים שהופכים את התעשייה לרווחית, אינם נמכרים.

 

בדומה לבלגים, גם הבריטים מנסים לגייס את הבישול הביתי. כך, מועצת הפיתוח לחקלאות וגינון שמייצגת את החקלאים בממלכה השיקה קמפיין במדיה החברתית בשם Steaknight# וגייסה שפים ומגדלים שיחלקו את המתכונים והטיפים שלהם. 

 

גבינה הולנדית גבינה הולנדית צילום: culturecheesemag.com

 

ההיעלמות הפתאומית של הביקושים במגזר שירותי המזון רק מוסיפה לקשיים העומדים בפני החקלאים האירופים. אלה כבר מתמודדים עם מחסור בידיים עובדות שמאיים לפגוע בקציר הבא, בעודם מעכבים את עיבוד התוצרת הקיימת, דבר שרק מוסיף לגודש. מגזרי החקלאות והמזון באירופה קוראים לתמיכת הממשלות והאיחוד האירופי. תעשיית היין, בכללה ה־CEEV והאיגודים הלאומיים, ביקשו סיוע מהאיחוד בזיקוק עודפי התוצרת לאלכוהול נקי שיוכל לשמש במוצרי חיטוי. סקאנאווינו מפעיל לובי ברומא ובבריסל על מנת שיגישו עזרה למגזר החקלאות האיטלקי, והשיק בשבועות האחרונים קמפיין noinonciarrendiamo# (לא ניכנע) כדי להראות שהחקלאים "לא ירימו ידיים", הוא אמר.

 

בצרפת הממשלה הקלה באופן זמני את החוקים הנוקשים של "סימון מקור מוגן" לגבינות כדי לאפשר ליצרנים יותר גמישות בנושאים כמו משך הזמן המותר לאחסון חלב לפני השימוש בו, וכיצד יש ליישן ולשמר גבינה. לפי המוסד הממלכתי שמפקח על ייצור הגבינות והיינות המוגנים, החוקים הוקלו עבור 15 מתוך יותר מ־40 גבינות מוגנות.

 

 צילום: דוד הכהן

 

במקביל, תעשיית הגבינות הצרפתית השיקה קמפיין Fromagisson# שקורא לצרפתים לעשות "מה שאתם יכולים בשביל הגבינה". בבריטניה RABDF ואיגוד החקלאים הלאומי קוראים לעזרה ממוקדת של הממשלה כדי לאפשר לרפתנים לשרוד ובכך לשמר אספקה עבור הימים שלאחר המגפה. העודפים הקיימים "יגרמו לכאב ראש ממושך", אמר אלוויס.

 

ביקוש גדול לאחסון תפו"א

 

עד כה הנציבות האירופית הודיעה על שתי חבילות סיוע למגזר החקלאות, כולל השהיית חוקי הגבלים עסקיים והתחייבות של 80 מיליון יורו לעזור לחקלאים לאחסן מוצרים לפרק זמן של עד שישה חודשים.

 

אבל מציאת מקום אחסון היא משימה שהופכת יותר ויותר קשה. האיגוד הבריטי לאחסנה בקירור מזהיר כי מקומות האחסון בממלכה יאזלו בתוך ימים, בעוד המחסנים גדושים במזון מתכלה. מייק מקלנדון, נשיא הפעילות הבינלאומית של לינאג' לוג'יסטיקס האמריקאית, הספקית הגדולה בעולם של מחסני קירור, אומר כי 95% מהשטחים הללו באירופה כבר מלאים. "אנחנו רואים ביקוש גדול לאחסון תפוחי אדמה, גלידה, בשר בקר, עוף וחזיר", הוא אמר.

 

עבור החקלאים שטיפחו לאורך השנים שדות ומשק חי, התאיידות השווקים בשילוב תוצרת שנערמת במחסנים היא הרסנית. בניגוד לייצור התעשייתי, רוב הפעילות החקלאית לא מסוגלת להיערך לשינויים הפתאומיים, אומרים גופים בתעשייה. "הייצור של בשר שאנחנו צורכים השבוע התחיל כבר לפני שלוש שנים או יותר", מסר ארגון הבקר הלאומי של בריטניה. "אי אפשר פשוט לפתוח ולסגור את ייצור הבשר כמו שעושים עם ברז".

 

 

x