$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים

מחקר: האורבניזציה הביאה לצמצום דרמטי באוכלוסיית החרקים בעולם

אוכלוסיית החרקים התכווצה ב-25% ב-30 השנים האחרונות. חוקרים: לתופעה זו יש השלכות חמורות על אספקת המזון האנושית לאור תפקידם המרכזי של החרקים בהאבקת יבולים

עומר כביר 09:1126.04.20
אוכלוסיית החרקים העולמית התכווצה ב-25% ב-30 השנים האחרונות – צניחה מדאיגה שיכולות להיות לה השלכות חמורות על אספקת המזון האנושית לאור תפקידם המרכזי בהאבקת יבולים; כך לפי מחקר-על נרחב שפורסם בסוף השבוע בכתב העת המדעי Science.

 

 

המחקר, שמתבסס על אגרגציית מידע שנאסף ב-166 מחקרים ארוכי טווח שנערכו ב-1,700 אתרים שונים, מעלה ממצאים מטרידים לגבי מצבה של אוכלוסיית החרקים הגלובלית. "זה בהחלט משהו שצריך להדאיג אותנו", אמר לגארדיאן ד"ר רואל ון קלינק מ- German Centre for Integrative Biodiversity Research בלייפציג, שהוביל את המחקר. "מדובר ברבע מכמות החרקים שהיתה כשהייתי ילד. אנשים צריכים תמיד לזכור שאנחנו מאוד תלויים בחרקים בתפוקת המזון שלנו".

 

 

תפקיד חשוב בייצור מזון תפקיד חשוב בייצור מזון צילום: shutterstock

 

אחד הממצאים המטרידים ביותר נוגע לאוכלוסיית החרקים באירופה, שנמצאת בצניחה תלולה. "המצב באירופה מחמיר עכשיו. זה מבהיל ומחריד. אבל אנחנו לא יודעים למה זה קורה", אמר ון קלינק. בצפון אמריקה היקף הירידה מתמתן, אך בקצב אטי. המידע על אוכלוסיית החרקים באזורים אחרים, ובפרט דרום אמריקה, דרום אסיר ואפריקה, מוגבל עד אפסי.

 

ואולם, הרס מואץ של אזורי מחיה לטובת חקלאות ואורבניזציה פוגע כנראה גם באוכלוסיית החרקים שם. "אנחנו יודעים מהתוצאות שלנו שהרחבה ערים פוגע בחרקים, כי זה מגיע על חשבון אזור המחיה שלהם. זה לא מדע טילים", אמר ון קלינק. "זה קורה בקצב מואץ במזרח אסיה ובאפריקה. בדרום אמריקה יש את הרס האמזונס. אין שום ספק שזה רק לחרקים ולכל החיות האחרות שם. אבל פשוט אין לנו מידע".

 

לא כל סוגי החרקים נפגעים. חרקים מי-מתוקים רשמו גידול מתמיד של כ-11% מדי עשור, הודות למהלכים כמו ניקוי מקורות נהרות ואגמים מזוהמים. ואולם, מדובר בקבוצה שמונה רק 10% ממיני החרקים ושלא מאביקה יבולים.

 

 

 

הגורמים המובילים לפגיעה באוכלוסיית החרקים הם הרס אזורי מחייה, חומרי הדברה וזיהום אור. המחקר לא התמקד בהשפעה האפשרית של שינוי אקלים, אך ון קלינק ציין ששינויים בחום ובגשמים יכולים לפגוע במינים מסוימים או לסייע לאחרים.

 

מחקר שנערך בארה"ב העלה שעלייה ברמות הפחמן הדו-חמצני פוגעת בכמות חומרי התזונה בצמחים, מה שהביא לפגיעה משמועתית באוכלוסיית החגבים בקנזס. "יכול להיות שזה קורה בכל העולם", אמר ון קלינק.

x