$
עולם

מחקר: נגיף הקורונה עמיד על משטחים, אך סיכויי ההדבקה דרכם נמוכים

חוקרים בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס מצאו כי נגיף הקורונה יכול להתקיים באוויר ועל משטחים בין מספר שעות למספר ימים. כל המידע באתר כלכליסט

שירות כלכליסט 14:5224.03.20

על פי מחקר שפורסם בכתב העת לרפואה של ניו-אינגלנד (The New England Journal of Medicine)‏, ה-SARS-CoV-2, הנגיף הגורם ל-COVID-19 (קורונה) יכול להתקיים באוויר ועל משטחים בין מספר שעות למספר ימים.

 

 

המחקר מצא כי הנגיף חי עד 72 שעות על פלסטיק, 48 שעות על נירוסטה, 24 שעות על קרטון ו-4 שעות על נחושת. באוויר ניתן לזהות אותו במשך שלוש שעות.

 

 

בדיקות קורונה. הסיכוי להידבק ממשטחים נמוך מאוד בדיקות קורונה. הסיכוי להידבק ממשטחים נמוך מאוד צילום: עמית הובר

 

קרולין מכמר, פרופסור לביולוגיה של התא, אשר חקרה את הביולוגיה הבסיסית של נגיפי קורונה שונים בבית הספר לרפואה של ג'ונס הופקינס, השיבה לשאלות על ממצאי המחקר.

 

על פי המחקר, הנגיף חי על משטחים במשך ימים רבים. כמה עלינו להיות מודאגים מהסיכון להידבק בנגיעה מחפץ שאדם חולה היה איתו במגע?

 

מכמר: "מה שמושך עניין, ומוצג כשהוא מוצא מהקשרו, הוא שהנגיף יכול להישאר על פלסטיק במשך 72 שעות - וזה נשמע ממש מפחיד. אבל מה שחשוב יותר הוא כמות הנגיף שנותרת על המשטח, שהיא פחות מ-0.1%. באופן תיאורטי אי אפשר לשלול אפשרות של זיהום, עם זאת אנשים צריכים לדעת כי ברמות שנותרות לאחר מספר ימים זה פחות סביר".

 

בעוד שהמחקר מצא כי ניתן לגלות את הנגיף באוויר למשך 3 שעות, לדברי מכמר "בטבע - טיפות או רסיסים נשימתיים שוקעים לאדמה מהר יותר מהתרסיסים בהם השתמשו במחקר זה. התרסיסים הניסויים המשמשים במעבדות הם קטנים יותר מאלו שמופקים בעקבות שיעול או עיטוש, ולכן הם נשארים באוויר בגובה הפנים לזמן ארוך יותר מכפי שהיה עם חלקיקים כבדים יותר בטבע".

 

מהי הדרך הטובה ביותר להגנה בידיעה שהנגיף חי על משטחים?

 

"יש יותר סיכוי להידבק דרך האוויר אם נמצאים ליד נשא של הנגיף מאשר ממשטח. ניקוי משטחים עם חומר חיטוי או סבון יעיל מאוד מכיוון שברגע שמעטפת השטח השמנונית של הנגיף משותקת, אין סיכוי שהנגיף יכול להדביק תא פונדקאי, כזה שיכול לקלוט אותו ולספק לו חומרים המזינים אותו. צריך לזכור כי במערכה הזו אין דבר כזה יותר מדי זהירות".

 

מהן ההנחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) כיצד להגן על עצמנו?

 

• ניקוי וחיטוי של משטחים שאנשים רבים באים איתם במגע. בין היתר, שולחנות, ידיות, מתגי תאורה, טלפונים, מקלדות, שירותים, ברזים וכיורים. הימנעו מנגיעה במשטחים ציבוריים.

 

• לשטוף את הידיים לעתים קרובות עם מים וסבון למשך 20 שניות לפחות מייד כשאתם חוזרים הביתה ממקום ציבורי כמו בית מרקחת או סופרמרקט.

 

• כאשר אתם נמצאים במרחב ציבורי, שימו לב לשמור על מרחק של מטר וחצי לפחות ביניכם לבין אחרים.

 

• והכי חשוב, הישארו בבית אם אתם חולים, ופנו לרופא שלכם.

 

היו ספקולציות כי ברגע שתגיע עונת הקיץ ומזג האוויר יתחמם, הנגיף לא ישרוד. האם מזג האוויר או טמפרטורה בחדר מקורה משפיעים על הישרדותו של הנגיף על משטחים?

 

"אין שום עדות בהקשר לזה לכאן או לכאן. הקיימות של הנגיף בחשיפה לחום או קור לא נחקרה. אך כדאי לציין כי המחקר בבית הספר לרפואה של ג'ונס הופקינס בוצע בטמפרטורת החדר, של בערך 21-23 מעלות צלזיוס".

 

כיצד הנגיף שגורם ל- COVID-19 מתנהג ביחס לנגיפי קורונה אחרים?

 

"התנהגות SARS-CoV-2 דומה לנגיף קורונה נשימתי מבחינת המנגנונים הבסיסיים של הדבקה ושכפול. עם זאת, מספר מוטציות מאפשרות לו להיקשר חזק יותר לקולטן המארח שלו ולהגדיל את העברתו, מה שהופך אותו ליותר מדבק".

 

 

 

המחקר מציין כי היציבות של SARS-CoV-2 דומה מאוד לזו של SARS-CoV1, הנגיף שגרם להתפרצות SARS העולמית בשנים 2002-2003. עם זאת, החוקרים מאמינים שאנשים יכולים לשאת עומסים ויראליים גבוהים של ה-SARS-CoV-2 בדרכי הנשימה העליונות מבלי שיפתחו תסמינים כלשהם, מה שמאפשר להם להפיץ ולהעביר את הנגיף מבלי שידעו שהם נשאים.

 

x