$
עולם

נשיא צרפת הכריז על עוצר והתחייב: "אף חברה לא תקרוס"

האיחוד האירופי נסגר בפני זרים וממשלות החמירו את צעדי החירום בניסיון לבלום את המגפה. צרפת הכניסה את 67 מיליון אזרחיה לעוצר ותזרים 300 מיליארד יורו לתמיכה בחברות. רק במונטנגרו אין נדבקים

תמר טוניק ונועם אוסטפלד 18:4917.03.20

מהלכי עוצר שלא נראו כמותם מאז מלחמת העולם השנייה נכנסים לתוקף בזה אחר זה במדינות אירופה, בעוד מגפת הקורונה מכה ביבשת ללא רחם.

 

 

האחרונה להצטרף היתה צרפת, שמאז אתמול בבוקר אוסרת על 67 מיליון תושביה לעזוב את הבית, מלבד למטרות חיוניות כמו טיפולים רפואיים או רכישת מזון ותרופות, זאת למשך 15 יום לפחות. עליית המדרגה התפרסמה במקביל להודעת האיחוד האירופי על איסור כניסת זרים ב־30 הימים הבאים, לכל הפחות. מהמגבלה יהיו פטורים תושבי קבע, בני משפחה של אזרחי האיחוד, דיפלומטים, רופאים וחוקרים בתחום הקורונה.

הכלכלות הגדולות באירופה הכלכלות הגדולות באירופה

 

"אנחנו נמצאים במצב מלחמה, מלחמה על בריאות הציבור, אבל מלחמה ללא ספק, כנגד אויב חמקן ובלתי נראה", כך בהודעת נשיא צרפת עמנואל מקרון. מי שיפרו את העוצר, הזהיר הנשיא, ייענשו. "אי אפשר להמשיך ולהיפגש עם משפחה וחברים בבית, ברחוב או בפארק", אמר. "אנחנו חייבים להאט את קצב התפשטות הנגיף על ידי הגבלת מספר האנשים שנקיים עמם מגע למינימום האפשרי. אם לא נעשה זאת, אנחנו מסכנים את חיינו ואת חיי היקרים לנו". מקרון התחייב להזרים לחברות סיוע בהיקף של 300 מיליארד יורו והכריז כי "אף לא חברה אחת תקרוס". חשבונות הגז, החשמל והחימום של משקי הבית הצרפתיים יוקפאו למשך

המשבר, ציין. במסגרת תקנות החירום, הממשלה תוכל להפקיע מוניות ובתי מלון לטובת ניוד והלנה של עובדי מערכת הבריאות.

 

פריז סגרה את הפארקים

 

ברקע הזינוק בקצב ההדבקה, נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, שניסתה בימים האחרונים למנוע הסתגרות של מדינות האיחוד, הצטרפה גם היא לקריאות להפסיק לאלתר התניידות שאינה חיונית. "ככל שניסע פחות, בין אם בתחומי האיחוד האירופי או מחוצה לו, כך נשתלט על המצב מהר יותר". צרפת סגרה את כל הברים, המסעדות והחנויות שאינן חיוניות עוד בשבת, כאשר שלשום הצטרפו בתי הספר, הגנים והאוניברסיטאות. גם שערי הפארקים והגינות הציבוריות בפריז נסגרו.

 

העוצר הוטל יום לאחר שגרמניה סגרה את גבולותיה עם השכנות ותאפשר רק מעבר של אזרחיה לצורכי עבודה, כמו גם משאיות עם סחורות. במקביל נסגרו בתי מלון וחנויות שאינן חיוניות ונאסר על קיום מפגשים דתיים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ציינה כי המהלכים הללו הם חסרי תקדים, אך נחוצים על מנת להוריד את היקף התחלואה. "ככל שניצמד לחוקים הללו, כך נעבור מהר יותר את המשבר", אמרה.

 

בספרד, הממשלה הכריזה בשבת על מצב חירום והטילה עוצר על 46 מיליון אזרחיה. כמו בצרפת, התושבים יורשו לעזוב את בתיהם רק לצורך רכישת מזון ותרופות, או כדי להתאשפז. שר התחבורה חוזה לואיס־אבאלוס ציין כי "ברור כשמש" שהמהלכים הללו יורחבו מעבר לתקופה הראשונית של 15 יום. במקביל, הממשלה תוכל להפקיע מרפאות פרטיות לטובת אשפוז חולי קורונה, כמו גם מערכי הפצה של מסכות ובדיקות לגילוי הנגיף.

 

איטליה, עד כה הקורבן הגדול ביותר של המגפה מחוץ לסין, הודיעה כי היא ערוכה להחרפת מהלכי ההסגר, ככל שיידרש. מאז סוף השבוע קנסה המשטרה 20 אלף תושבים שלא צייתו לחוקים. כמו כן, חופים בריביירה האיטלקית וטיילות בגנואה נסגרו, אחרי שהמונים גדשו אותם בסוף השבוע תוך הפרת העוצר.

 

 

עמנואל מקרון נשיא צרפת עמנואל מקרון נשיא צרפת צילום: בלומברג

 

בראיון ל"קוריירה דלה סרה" אמר ראש הממשלה ג'וזפה קונטה, כי המהלכים שננקטו עד כה "אינם מספיקים", זאת לאחר שמספר המתים במדינה חצה שלשום את ה־2,000. "הנזק יהיה חמור ורחב היקף", אמר. "מדענים אומרים לנו שההתפרצות טרם הגיעה לשיאה. השבועות הקרובים יהיו המסוכנים ביותר ויש לנקוט את מירב הזהירות". איטליה אישרה חבילת סיוע של 25 מיליארד יורו למערכת הבריאות הנמצאת על סף קריסה, זאת נוסף להקפאת חיובי מס והקלות במשכנתאות. "אנחנו מנסים להקים סכר שיגן על העובדים ומשפחותיהם", אמר קונטה.

 

מונטנגרו סגרה נמלים

 

ביבשת האירופית החולה, היחידה שנותרה נקייה מקורונה היא מונטנגרו על 630 אלף תושביה, זאת למרות שקיימה בדיקות לכמה עשרות תושבים בלבד. בסוף השבוע אסרה הממשלה על התקהלויות ציבוריות וסגרה בתי ספר ומסעדות, כמו גם את מעברי הגבול עם סרביה, בוסניה, קרואטיה, קוסובו ואלבניה.

 

במסגרת האיסורים המחמירים, מונטנגרו מונעת הגעת סחורות לנמליה שבים האדריאטי, המפריד בינה לבין איטליה. המדינה, המסתמכת על תיירות, סגרה את נמליה גם בפני יאכטות וספינות קרוזים. שלשום החריפה הממשלה את ההנחיות ועצרה את הטיסות, הרכבות והאוטובוסים בנתיבים ובקווים היוצאים מתחומי המדינה.

x