$
קורונה

נדבקים ב"ספינת הקורונה" בקליפורניה, מקרי מוות בפלורידה

הנגיף מתפשט בארה"ב: לפחות 21 נדבקו על ספינת התענוגות "גראנד פרינסס" שעוגנת ליד סן פרנסיסקו. הרשויות מתלבטות אם לאפשר ל-3,500 הנוסעים ואנשי הצוות לרדת, טראמפ: "מעדיף שיישארו". מקרי מוות ראשונים בפלורידה, נדבקים גם בכנס השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק

שירות כלכליסט 10:5007.03.20
סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, האחראי על הטיפול בהתפרצות נגיף הקורונה במדינה, הודיע הלילה (בין שישי לשבת) כי לפחות 21 בני אדם נדבקו בנגיף על ספינת התענוגות "גראנד פרינסס", שעוגנת סמוך לחוף בסן פרנסיסקו שבקליפורניה. הללו מצטרפים לעוד כמעט 100 שהתווספו למניין הנדבקים בארה"ב בתוך יממה אחת.

 

 

 

במסיבת עיתונאים אמר פנס כי 19 מבין ה-21 שנדבקו בספינת התענוגות הם אנשי צוות, והשניים האחרים הם נוסעים. עד כה נבדקו בה 46 בני אדם. הספינה שבה משיט להוואי, אך קיבלה הוראה להמתין ליד החוף ולא בנמל, לאחר שנוסע משיט קודם בחודש שעבר, למקסיקו, מת מהנגיף. לדברי פנס, הספינה תועבר בהמשך לנמל לא-מסחרי שבו ייבדקו כל 3,500 הנוסעים ואנשי הצוות שעל הסיפון.

 

הדילמה שעומדת כעת בפני הרשויות האמריקאיות היא אם לבודד את הנוסעים, כפי שעשו ביפן בספינת התענוגות "דיימונד פרינסס" (השייכת לאותה חברה שמפעילה את ה"גראנד פרינסס"), או להתיר להם לרדת ליבשה. יפן ספגה ביקורת קשה על ההחלטה להכניס את כל מי שעל הסיפון לבידוד של שבועיים, ונטען שהדבר דווקא סייע דווקא להתפשטות הנגיף שם. נזכיר ש-705 מנוסעי הדיימונד פרינסס נדבקו בסופו של דבר, ושישה מהם מתו.

 

הנשיא דונלד טראמפ התייחס לסוגיה זו בביקור שערך אמש במטה המרכז לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) באטלנטה. "אני אישית מעדיף שהם יישארו, אבל לגמרי אבין אם יחליטו להוריד אותם", אמר טראמפ. למרות שהבהיר כי ישאיר את ההחלטה לאנשי המקצוע, הנשיא אמר כי הורדת הנוסעים מהסיפון עלולה לסייע להתפשטות הנגיף בארה"ב. "אני לא צריך שהמספרים יוכפלו בגלל ספינה אחת שהיא לא באשמתנו", אמר טראמפ.

 

תא בספינת הגראנד פרינסס תא בספינת הגראנד פרינסס צילום: רויטרס

מנגד, נשיאת הסנאט המקומי בקליפורניה, טוני אטקינס מהמפלגה הדמוקרטית, אמרה כי יש להוריד את הנוסעים מהסיפון. "אנחנו צריכים להיות טובים יותר מאשר להשאיר את האנשים האלה בים. אלו הם אמריקאים על הסיפון, משפחות, מבוגרים, ואחרים. הם רוצים כולם להיות בטוחים ולקבל את הטיפול שהם זקוקים לו", אמרה אטקינס.

 

יש לציין כי 2,500 הנוסעים מהשיט הקודם של הספינה למקסיקו, שבו שהה הנוסע שמת באזור סקרמנטו השבוע, כבר ירדו מהספינה הזו לאחר שהשיט ההוא הסתיים ב-21 בפברואר. הרשויות פועלות כעת לאתר את הנוסעים הללו, שלפי ההערכות כמחצית מהם הם תושבי קליפורניה. לפי הדיווחים בארה"ב, לפחות עשרה מהנוסעים מהשיט הקודם נדבקו בקורונה.

 

 צילום: AFP

 

 

במקביל, הלילה דווחו שני מקרי מוות ראשונים בפלורידה. מדובר בשני גברים בשנות ה-70 לחייהם שביקרו מחוץ למדינה, אך לא נמסר היכן. אחד מהם סבל מבעיות בריאותיות. בפלורידה התגלו עד כה שבעה מקרי הידבקות. זו המדינה הראשונה מהחוף המזרחי לדווח על מקרי מוות, והשלישית אחרי מדינות וושינגטון וקליפורניה.

 

ארה"ב פועלת בימים אלו למנוע את התפשטות הנגיף בשטחיה, אך לפי רשת CNN מספר המקרים בה זינק בתוך 24 שעות ב-100, ועומד כעת על לפחות 329. המוקד החמור ביותר הוא אזור סיאטל שבמדינת וושינגטון, ומוקדים נוספים הם קליפורניה ומדינת ניו יורק. הנגיף התפשט כבר ל-29 מדינות בארה"ב, יותר מחצי מכל המדינות שמרכיבות אותה. אתמול דיווחו שמונה מדינות על מקרים ראשונים: פנסילבניה, מינסוטה, קנטקי, אוקלהומה, נברסקה, דרום קרוליינה והוואי.

 

בעיר ניו יורק מתחו ביקורת על התנהלות הרשויות הפדרליות. במכתב ל-CDC שהגיע לידי הניו יורק טיימס כתב סגן ראש העיר ראול פראה-הזה כי התגובה הפדרלית להתפרצות הנגיף הייתה "איטית" ופגעה ביכולת של העירייה להתמודד עמו. במכתב הוא ביקש גם ערכות בדיקה נוספת, וטען כי הערכות הקודמות שקיבלה ניו יורק "לא עומדים בדרישות של העיר המאוכלסת ביותר באמריקה". לפי הדיווח בניו יורק טיימס, רק 100 בני אדם נבדקו בעיר בחודש האחרון. במדינת ניו יורק כולה לפחות 44 נדבקו בנגיף, רובם בניו רושל, צפונית לעיר ניו יורק.

 

ארה"ב סובלת ממחסור בערכות בדיקה, מחסור שבקיומו הודה אף סגן הנשיא מייק פנס. ביום חמישי אמר שר הבריאות אלכס אזר כי המעבדות הציבוריות במדינה צפויות לערוך השבוע בדיקות ל-400,000 בני אדם, אך כבר באותו יום אמר פנס שאין כיום מספיק ערכות בדיקה כדי לעמוד בביקוש הרב. בביקורו אמש במטה ה-CDC, התייחס גם טראמפ לסוגיה, וטען: "כל מי שירצה לעבור בדיקה יקבל בדיקה".

 

עדות נוספת להתפשטות הנגיף בארה"ב – שכעת מעוררת חשש כבד בישראל, ששוקלת אף להכניסה לרשימת "מדינות הקורונה" שהשבים מהן נדרשים לבידוד בית – היא העובדה שהנגיף התגלה גם בקרב באי ועידת השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק. באיפא"ק מסרו הלילה כי לפחות שניים ממשתתפי הכנס שנערך בתחילת החודש בוושינגטון אובחנו כנשאי קורונה. בהודעה הומלץ לכלל המשתתפים לפנות לגורמי הבריאות. בכנס השתתפו אלפי בני אדם, בהם השגרירים הישראלים רון דרמר ודני דנון. גם בכירים אמריקנים נכחו בוועידה, כמו פנס ומזכיר המדינה מייק פומפאו וחברי קונגרס רבים.

x