$
עולם

נגיף הקורונה

כסף מכובס: הממשלה הסינית הורתה לבנקים לכבס את שטרות המזומנים ולחטא אותם

הבנקים מחויבים לחטא את כל שטרות היואן באור אולטרה סגול ובטמפרטורות גבוהות, ולאחסן אותם כשבוע שבועיים לפני שישוחררו לשוק. הצד החיובי: הפחתת השימוש במזומן במדינה; ארגון הבריאות העולמי קורא להשתמש בטכנולוגיות תשלום דיגיטליות על פני מזומן

רחלי בינדמן 12:0005.03.20

כל הבנקים הסינים חייבים כעת לכבס את המזומנים שלהם פשוטו כמשמעו: לחטא אותם באור אולטרה סגול ובטמפרטורות גבוהות, ואז לאחסן אותם במשך שבוע עד 14 יום לפני שהם משחררים אותם לשוק. כך הודיעה הממשלה הסינית המרכזית בהודעה לעיתונות ביום שבת.

 

 

מדובר בצעד מרחיק לכת אך נקודת האור החיובית שהוא עשוי להוביל להפחתת השימוש במזומן גם בהתאם לאסטרטגיה של הבנק המרכזי בישראל שפועל לשכלול שוק התשלומים המקומי ומעבר לתשלום בטכנולוגיות ללא מגע.

יואן יואן צילום: בלומברג

 

מזומנים שמגיעים מאזורי זיהום בסיכון גבוה, כמו בתי חולים ושווקים רטובים (שוק הדגים), "יטופלו במיוחד" וישולחו חזרה לבנק המרכזי במקום שיחזרו למיחזור. בסניף גואנג'ו של הבנק המרכזי, ייתכן ששטרות הכסף בסיכון גבוה יושמדו במקום רק לחטא אותם וכדי לפצות על כך, הבנק ינפיק כמויות גדולות של מזומנים חדשים ובלתי מזוהמים; בינואר הקצה הבנק 4 מיליארד יואן (כ-573.5 מיליון דולר) שטרות חדשים לווהאן, העיר הסינית בה החלה ההתפרצות, כך נכתב בהודעה לעיתונות הממשלתית.

 

מבדיקת כלכליסט בבנק ישראל לא מתכננים לבצע בשלב זה מהלך כה מרחיק לכת אך בבנקים המקומיים הציבו לצד הכספומטים חומרי חיטוי המעידים על שימוש נרחב. בסין שבה חלק משמעותי מהתשלומים מבוסס סמארטפונים דרך אפליקציית ההתכתבות והתשלומים הפופולארית וויצ'אט, הדרישה כמובן פחות חריפה שכן בשנים האחרונות ממילא פחת מאוד במדינה השימוש במזומן, בטח בערים הגדולות. בישראל לעומת זאת השימוש בשטרות עדיין מאוד מאוד גבוה.

 

המלצת ארגון הבריאות העולמי: "שלמו בדיגיטל"

 

ארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ גם הוא השבוע: "השתמשו בטכנולוגיות תשלום דיגיטליות במקום במזומן". הסיבה לכך היא כי שטרות הכסף בהם הציבור משתמש עלולים להפיץ את נגיף הקורונה. "הנגיף הזיהומי עלול להינשא על פני שטרות כסף במשך מספר ימים", הזהיר הארגון ביום שני בערב. דובר ארגון הבריאות העולמי אמר: "אנו ממליצים לשטוף ידיים ולשמור על היגיינה לאחר שימוש בשטרות ולבצע ככל הניתן שימוש בתשלומים ללא מגע במידת האפשר".

 

בחודש שעבר בנקים בסין וקוריאה החלו בבידוד וחיטוי שטרות משומשים כחלק מהמאמצים הגלובליים לעצור את התפשטות הקורונה. אור אולטרה סגול ושימוש בטמפרטורה גבוהה הם חלק מהדרכים בהם משתמשים כיום לחיטוי השטרות לפני הכנסתם לבידוד של עד 14 יום, מסר הבנק המרכזי של סין במסיבת עיתונאים.

 

נמצא כי נגיף הקורונה יכול להישאר על משטחים עד לתשעה ימים בטמפרטורת החדר. כך לפי ניתוח של 22 מחקרים שנעשו על נגיפים דומים, כולל SARS ו-MERS, שפורסם החודש בכתב העת "Journal of Hospital Infection". עם זאת, השימוש בחומרי חיטוי יכולים למנוע את ההתפשטות המתמשכת של הנגיף, ציינו במחקר.

 

עומר אונגר, מנהל מאסטרקארד ישראל מציין כי "טכנולוגיות תשלום דיגיטליות מתקדמות המבוססות על תקן EMV שישראל כבר החלה בתהליך הטמעתן, מעבר להיותן חכמות, בטוחות ופשוטות יותר, אכן מייצרות מינימום מגע. בין אם מדובר בכרטיס עם יכולת תשלום ללא מגע (טאץ') או אפליקצית תשלום בסמארטפון, אמצעי התשלום נשאר אצל המשלם, ללא צורך בשימוש בשטרות או במתן הכרטיס למוכר.

 

 

x