$
קורונה

נגיף הקורונה

פייזר, דנונה וסימנס תקועות בהסגר הגדול בהיסטוריה

חברות גלובליות שהקימו מפעלים בעיר ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה, נתונות כבר שלושה שבועות תחת הסגר שלכד 59 מיליון בני אדם, והסוף לא נראה באופק

תמר טוניק 22:5711.02.20

שלושה שבועות ימלאו מחר לתחילתו של ההסגר שהטילו שלטונות סין על ווהאן בירת חוביי, הסגר שהורחב כעבור מספר ימים למחוז כולו. מאז פרוץ המגפה המית הנגיף 1,018 בני אדם, 974 מתוכם בחוביי ושניים מחוץ לסין. מניין הנדבקים עומד עתה על כ־43,141, מתוכם 135 מחוץ לסין.

 

בתחילת 2020 עוד פעל בווהאן שוק האוכל שבו דגר הנגיף הקטלני, ומשם התפשט. השוק, שנסגר מאז, עמד בניגוד גמור לדימויה הבינלאומי של העיר, כרך עצום המונה 11 מיליון תושבים ואשר בו פועל נמל התעופה הגדול ביותר במרכז סין, עם תעבורה שנתית של כ־35 מיליון נוסעים. בווהאן, המכונה "השער לתשעה מחוזות" בשל היותה צומת התעבורה הימי, היבשתי והאווירי הגדול ביותר במרכז סין, פועל גם נמל הנהר הגדול ביותר במדינה.

 

 

המיקום האסטרטגי הייחודי משך לווהאן בעשור החולף חברות גלובליות ממגוון מגזרים. כך, למשל, תאגיד המזון הצרפתי דנונה הקים בה את מפעל המשקאות הגדול ביותר שלו בסין, שמעסיק 1,155 עובדים, והתאגיד האמריקאי ג'נרל אלקטריק מחזיק בעיר את מפעל דודי החימום הגדול ביותר בסין. ווהאן היא גם מרכז מוביל ליצרניות רכב גלובליות, ופועלות בה, בין השאר, ג'נרל מוטורס, רנו, ניסאן והונדה.

 

קורנינג האמריקאית, המייצרת בווהאן מסכי זכוכית עמידים למכשירי סלולר, השקיעה בשנה שעברה 1.4 מיליארד דולר בהקמת מפעל חדש בעיר.

מבין חברות התרופות המופיעות בדירוג פורצ'ן 500, ענקית התרופות האמריקאית פייזר היתה חלוצה גלובלית בווהאן ופתחה ב־2010 מרכז מחקר ופיתוח בעיר, שנודעה עד אז בעיקר כמרכז לתעשיות כבדות.

 

אחרי התפרצות הנגיף, תאגיד סימנס הגרמני, אשר גם לו מפעל בעיר, סיפק שני מכשירי אולטרה־סאונד וסי.טי לשני בתי חולים בווהאן, אחד מהם כתרומה. כך בהודעת החברה בחודש שעבר.

 

כל הענקיות הגלובליות הללו נתונות עתה תחת הסגר, שכבר הוגדר כגדול ביותר בהיסטוריה ועלול להימשך עוד שבועות ארוכים. את הנזקים הכספיים שהן עלולות לספוג, קשה בשלב זה לאמוד.

 

שי ג'ינפינג שי ג'ינפינג צילום: REUTERS

יו"ר ארגון הבריאות העולמי (WHO) טדרוס אדהנום גברהיסוס הזהיר היום בתום פגישה בז'נבה, כי הווירוס מציב "איום חמור מאוד על העולם כולו". לדבריו, בהינתן כי 99% מהמקרים אותרו בסין, דרגת החירום הגבוהה ביותר היא כמובן שם, אך קיים גם איום חמור מאוד על שאר העולם. עוד ציין, כי בצרפת ובבריטניה אירעו "מקרים מדאיגים" שבהם הנגיף התפשט דרך אנשים שלא ביקרו בסין.

 

בהופעתו הפומבית הראשונה מאז פרוץ הנגיף, נשיא סין שי ג'ינפינג אמר אתמול כי על המדינה לייצב את הכלכלה ולמנוע פיטורים רחבי היקף, זאת ברקע המשך השבתת מפעלים, למרות סיומה של חופשת שנת הירח החדשה. במהלך פגישה שקיים במרכז הסיני לבקרת מחלות בבייג'ינג, שי, שעטה מסכת מגן, אמר כי מצבה של כלכלת סין היה טוב לפני פרוץ הנגיף וכי הוא צופה שהשפעתו לא תימשך לאורך זמן. עוד אמר, כי הממשל ערוך לסייע לחברות לחדש פעילות ויתמוך במי שספגו פגיעה כלכלית קשה. 

 

x