$
תעשייה ופיננסים

איירבוס תשלם 3.6 מיליארד יורו כדי להסדיר חקירת שחיתות

החקירה שהתנהלה במקביל בצרפת, בריטניה וארה"ב נוגעת לשימוש שעשתה יצרנית המטוסים הגדולה בעולם במתווכים כדי להבטיח לה עסקאות. צרפת תקבל 2.1 מיליארד יורו, בריטניה קרוב למיליארד יורו וארה"ב - חצי מיליארד יורו

שירות כלכליסט 10:3001.02.20

איירבוס, יצרנית המטוסים הגדולה בעולם, תשלם קרוב למיליארד יורו כדי להסדיר חקירת שחיתות של הרשויות בבריטניה. העסקה מגיעה לאחר חקירה ארוכה של משרד ההונאות החמורות (SFO) הבריטי סביב שימושה של יצרנית המטוסים במתווכים כדי להבטיח לה עסקאות מטוסים.

 

ההסדר הוא חלק מעסקה של 3.6 מיליארד יורו שכוללת גם תשלומים לרשויות האמריקאיות והצרפתיות. התובע הכללי של צרפת יקבל כ-2.1 מיליארד יורו, בעוד שמשרד המשפטים האמריקאי יקבל מאיירבוס כ-500 מיליון יורו. ההסדר פורסם מוקדם יותר השבוע ואושר על ידי בתי משפט בשלושת המדינות המעורבות.

 

יצרנית המטוסים האירופית, שבסיסה בטולוז שבדרום מערב צרפת, מעסיקה יותר מ-130 אלף עובדים ברחבי העולם. ה-SFO, ומאוחר יותר גם מקבילו הצרפתי, פתחו בחקירות של איירבוס ב-2016 לאחר שהחברה דיווחה על עצמה וביקשה מהרגולטורים לבחון מסמכים לגבי השימוש שעשתה בסוכנים מעבר לים.

 

 

מפעל של איירבוס מפעל של איירבוס צילום: בלומברג

 

 

לקראת פתיחת החקירה של ה-SFO הקפיאו הרשויות הבריטיות, הצרפתיות והאמריקאיות בקשות של החברה לאשראי ייצוא, אך הפכו את החלטתן ב-2018. אשראי ייצוא משמש ממשלות רבות לתמיכה ביצואנים, בדרך כלל על ידי מתן תמיכה להלוואות מבנקים שמוצעות ללקוחות זרים של המוצר המיוצא. בעבר השיטה הוכחה כיעילה במתן היכולת לרכוש מטוסי איירבוס חדשים לחברות תעופה חסרות מזומנים. החקירות הגיעו בעקבות חששות שאיירבוס לא חשפה את השימוש שעשתה במתווכים, כפי שהחוק דורש.

 

ההסדרים הנוכחיים יעלו לאיירבוס הרבה כסף ויגרמו למידה רבה של מבוכה, אך החברה תצליח להימנע ממשפט. החלק הבריטי של ההסדר גם נותן למשרד ההונאות החמורות רגע של הצלחה שלו הוא זקוק.

 

במסגרת פעולותיה של איירבוס שנחשפו במסגרת ההסדר, מתואר כיצד באחד המקרים היא שילמה 50 מיליון דולר כחסות לקבוצת ספורט שנמצאת בבעלות בכירים בחברת תעופה מסוימת, כדי לשפר את סיכוייה לזכות במכרז לאספקת 180 מטוסים. במקרה אחר נשכרה אשתו של בכיר בחברת תעופה כיועצת, למרות שלא היה לה שום ידע בתעופה, ובהמשך הטעתה החברה את סוכנות אשראי הייצוא הבריטית לגבי זהותה של היועצת, כאשר ביקשה סיוע במימון העסקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x