$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

"יש ראיות ברורות לכך ששינויי אקלים מגבירים אלימות נגד נשים"

המחברת הראשית של הדו"ח, הנרחב מסוגו שביצע האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע, הסבירה כי "ככל שהפגיעה הסביבתית והלחץ על מערכות אקולוגיות גדל, כך נוצר מחסור במשאבים ולחץ על האנשים. והראיות מצביעות על כך כשבמקום שבו הלחץ הסביבתי עולה, גם האלימות המגדרית עולה"

עומר כביר 11:4430.01.20

משבר האקלים ואירועי קיצון סביבתיים מגדילים את האלימות נגד נשים וילדות וניצול על רקע מגדרי רק מחריף את הבעיה בכך שהוא מחבל במאמצים להתמודד עם משברים סביבתיים - כך לפי דו"ח נרחב של האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע (The International Union for Conservation of Nature, IUCN), שפורסם אתמול (ד').

 

 

"אלימות מגדרית היא אחד החסמים הנפוצים אך הפחות מדוברים בפעילות השימור והגנת הסביבה, אנחנו צריכים לפקוח עיניים ולשים לב למה שקורה", אמרה המחברת הראשית של הדו"ח, קייט אוורן.

משפחה באפריקה משפחה באפריקה צילום: שאטרסטוק

 

הדו"ח שנחשב לנרחב מסוגו, מסתמך על יותר מאלף מקורות ומחקרים מדעיים וכן בדיקה עצמאית של יותר מ-80 מקרי מבחן ברחבי העולם ומשוב עמיתים. "יש ראיות ברורות שמצביעות על כך ששינוי אקלים מגדיל את האלימות המגדרית", אמר אוורן בראיון לגארדיאן. עוד אמר כי "ככל שהפגיעה הסביבתית והלחץ על מערכות אקולוגיות גדל, כך נוצר מחסור במשאבים ולחץ על האנשים. והראיות מצביעות על כך כשבמקום שבו הלחץ הסביבתי עולה, גם האלימות המגדרית עולה".

 

כך, למשל, בסקר שערך IUCN, ובו השתתפו יותר מ-300 ארגוני חברה אזרחית מכל העולם, 60% מהמשיבים דיווחו על אלימות מגדרית שהופנתה נגד פעילות איכות סביבה, מהגרות אקלים ופליטות. אלימות מגדרית כוללת אלימות במשפחה, תקיפה מינית ואונס, עיסוק בזנות בכפייה, נישואי כפייה ונישואי ילדות. לפי הדו"ח, סחר בנשים נמצא בעלייה באזורים שבהם הסביבה תחת לחץ, וקשר בין אלימות מגדרית לפשעי סביבה כמו ציד לא-חוקי או גניבת משאבי טבע.

 

לדברי אוורן, הדו"ח זיהה במספר רב של מקרים קשרים קרובים בין אלימות מגדרית וניצול של נשים וילדות לתחרות על משאבים שמושפעים מהתחממות גלובלית או להרס סביבות טבעיות. לדוגמה, זוהו מקרים רבים של התעללות מינית בתעשיית הדיג הלא-חוקית בדרום-מזרח אסיה. במזרח ובדרום אפריקה, דייגים סרבו למכור דגים לנשים אלא אם אלו הסכימו לשכב אתם. בקונגו, נשים שמבקשות לעזוב את האזור במזרח המדינה שנשלט על ידי תעשייה לא חוקית של חטיבת עצים וכריית פחם, נאלצות לא פעם "לשלם" במין, בנוסף למסירת כסף או אוכל. פעילות המכרות הלא-חוקיים בקולומביה ופרו קושרה גם לתופעות כמו סחר בבני אדם למטרות עבודה ומין ועבודת ילדים.

 

הנשים נפגעות קודם

 

פעילות סביבה ואקלים, שמנסות לעצור פגיעה באדמותיהן, במשאבים או בקהילה שלהן חשופות במיוחד לאלימות מגדרית, כאשר לא פעם הן מותקפות מינית ונאנסים במטרה להשתיק אותן, לערער את מעמדן בקהילה ולהרתיע נשים אחרות מלנקוט בפעילות דומה.

 

החרפת משבר האקלים, ואתה הגידול במספר ובעוצמה של אירועי קיצון כמו גלי חום, בצורות, שיטפונות וסופות, צפויה לסכן נשים באופן לא יחסי. זאת, מכיוון שבמדינות רבות נמצאות נשים בעמדת פתיחה נחותה, או שהן נעדרות זכויות חוקיות, אדמה או רכוש, ולכן פגיעות יותר לניצול.

 

בקהילות מסוימות, למשל, נערות צעירות נישאות מוקדם ככל האפשר אם משפחתן סובלת מקשיים שמוחרפים בגלל משבר האקלים. לפי הערכות, 12 מיליון נערות בכל העולם אולצו להינשא כתוצאה מגידול באסונות טבע, שהביאו לגידול של בין 20% עד 30% בסחר המין. במקומות רבים משימות כמו שאיבת מים או איסוף עצים לבעירה מוטלת על כתפיהן של נשים ונערות. ואולם, שינויי האקלים פוגעים לא פעם בזמינות משאבים אלו, וכתוצאה נחשפות הנשים והנערות לסכנת אלימות גדולה יותר.

 

"הפגיעה בסביבה משפיעה על חיינו בדרכים שבלתי-אפשרי להתעלם מהם, החל ממזון, עבור בתעסוקה ועד לביטחון", אמרה מנהלת IUCN, ד"ר גרת'ל אגווילר, לגארדיאן. "המחקר הזה מראה שהנזק שגורמת האנושות לטבע גם מתדלק את האלימות נגד נשים בכל העולם – קישור שעד עתה התעלמו ממנו כמעט לחלוטין".

x