$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

דאבוס 2020

"המאבק במשבר האקלים הוא רגע מכריע בהיסטוריה האנושית"

אל גור, סגן נשיא ארה"ב לשעבר וחתן פרס נובל לשלום, הצטרף לשורת מנהיגים ומדענים שניצלו את הבמה בכנס וקראו להתגייסות למען עתיד הכדור: "האחריות לפעולה, שמונחת על כתפי דור האנשים שחי כיום, היא אתגר לדמיון המוסרי שלנו. אנחנו חייבים להתעלות לגודל המעמד"

עומר כביר 11:1823.01.20

המאבק במשבר האקלים שקול לרגעים מכריעים בהיסטוריה האנושית, כמו קרב תרמופילאי, קרב אז'נקור, הקרב על הבליטה, פינוי הכוחות הבריטים מדנקרק ופיגועי ה-11 בספטמבר – כך אמר סגן נשיא ארה"ב לשעבר וחתן פרס נובל לשלום, אל גור, בדברים שנשא אתמול בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

 

 

 

"האחריות לפעולה, שמונחת על כתפי דור האנשים שחי כיום, היא אתגר לדמיון המוסרי שלנו. אנחנו חייבים להתעלות לגודל המעמד", אמר גור, שהקדיש את 20 השנים האחרונות להגברת המודעות העולמית לנושאים סביבתיים, ומשבר האקלים בראשם. הוא התריע עוד שנכון להיום חסר הרצון הפוליטי להתמודד עם מצב החירום, אך הוסיף: "זכרו, רצון פוליטי הוא משאב מתחדש".

אל גור בדאבוס אל גור בדאבוס צילום: רויטרס

 

 

משבר האקלים היה סוגייה מרכזית בדבריהם של דוברים רבים בכינוס. יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'ארלס, קרא למנהיגים ולאנשי העסקים בפורום לקדם שינויים קיצוניים בכלכלה, כמו שינויי מס, רגולציה ומדיניות, שיאפשרו להתמודד עם המשבר. "אנחנו צריכים לספח את המודל הכלכלי שלנו כדי להבטיח את עתידנו לשגשג", הוא אמר.

 

"האם אנחנו רוצים להיזכר בהיסטוריה כאנשים שלא עשו דבר על מנת למשוך את העולם מסף אסון בעת שיכולנו לעשות זאת?", המשיך הנסיך צ'ארלס. "מה מסייע לנו העושר שנוצר בעולם מהמשך כיום עסקים כרגיל אם אנחנו לא יכולים לעשות כלום חוץ מלצפות בעולם בוער בתנאים קטסטרופליים? אם כל העלויות האמיתיות נלקחות בחשבון, אחריות סביבתית וחברתית היא האפשרות הכי פחות יקרה כי היא משאירה את טביעת הרגל הקטנה ביותר".

 

ד"ר ג'יין גודול, מחוקרות הטבע החשובות בהיסטוריה, שעבודתה עם שימפנזים שינתה את האופן שבו מבינה האנושות את חייהם של קופי אדם, אמרה בדאבוס שיש צורך בעוד חינוך ומימון על מנת לסייע לצעירים להתמודד עם המשבר: "אני מקווה שנוכל להגדיל את רמת החינוך וההבנה, לא רק אבל במיוחד בקרב הצעירים, ולהגדיל את המימון כדי שהם יוכלו לעשות יותר. אנשים צעירים יודעים מה צריך להעשות, אבל פעמים רבות אין להם את המשאבים לעשות זאת".

 

פעילת האקלים גרטה טונברג, הזהירה שלשום שלא ניתן יהיה להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות עם העולם ימשיך לשרוף דלקי מאובנים בקצב הנוכחי. "ברמות הפליטה הנוכחיות, תקציב הפחמן שלנו ייגמר בתוך שמונה שנים", היא אמרה. "לא מדובר בדעות, זה המדע. אני יודעת שאתם לא רוצים לדווח על זה או לדבר על זה, אבל אני אמשיך לחזור על המספרים עד שתעשו את זה".

 

 

גרטה טונברג בדאבוס גרטה טונברג בדאבוס צילום: רויטרס

 

 

לדברי טונברג, "יש הנחה שדורות עתידיים יוכלו איכשהו לשאוב מאות מיליארדי טון של פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה, למרות שטכנולוגיה שכזו לא קיימת עדיין. אפילו עם עלייה של מעלה אחת אנשים מתים כתוצאה משינוי אקלים. כל שבריר מעלה הוא חשוב. נדמה שהאקלים והסביבה הם נושא חשוב כיום. אבל מצד שני כמעט שום דבר לא נעשה. בלי להתייחס לזה כמשבר אמיתי לא נוכל לפתור שום דבר. הבית שלנו עדיין בוער. חוסר הפעולה שלכם מתדלק את הלהבות מדי שעה".

 

טראמפ: "זה לא הזמן לפסימיות"

 

דונלד טראמפ, מנגד, ניצל את הבמה שניתנה לו בכנס על מנת לתקוף את טונברג וקרא למשתתפיו לא להקשיב ל"נביאי האבדון". "זה לא הזמן לפסימיות, זה הזמן לאופטימיות", הוא אמר. "צריך לאמץ את האפשרויות של מחר ולדחות את נבואות האפוקליפסה. הנביאים הם היורשים של מגידי העתידות הטיפשים של אתמול. הם רוצים שניכשל, אבל לא ניתן לזה להתרחש. הם דורשים את אותו הדבר: כוח מוחלט לשלוט ולשנות כל היבט בחיינו. לא ניתן לסוציאליסטים הרדיקלים להחריב את הכלכלה שלנו, להרוס את המדינה שלנו ולהכחיד את החירות שלנו".

 

 

טראמפ בדאבוס טראמפ בדאבוס צילום: איי פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x