$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

ההתחממות הגלובלית תגדיל את מספר מקרי המוות כתוצאה מפגיעות פיסיות

לפי מחקר שבחן את נתוני התמותה בשילוב גורמי מזג האוויר בין השנים 1980-2017, עליית הטמפרטורה בכדה"א ב-1.5% תביא לגידול של 0.75% במקרי המוות כתוצאה מפציעות כמו טביעה, תאונות דרכים ותקיפות - עוד 1,601 הרוגים לעומת 2017, שנבחרה כשנת הבסיס להשוואה במחקר

עומר כביר 13:0514.01.20

משבר האקלים צפוי להביא לעלייה במקרי המוות כתוצאה מפגיעות פיסיות דוגמת טביעה, תאונות דרכים ותקיפות - כך לפי מחקר חדש שהתפרסם אתמול בכתב העת המדעי Nature Medicine, שבין את הקשר בין עלייה בטמפרטורות לתמותה מפציעות.  

 

 

"הממצאים ממחישים את הצורך ביצירת מערכת של התערבות ממוקדת נגד פציעות בתקופה של אנומליות חום, במיוחד מכיוון שמספר תקופות אלו צפוי לגדול עם התפתחות משבר האקלים", נכתב במחקר.

שטפונות במנילה, הפיליפינים ב-2012 שטפונות במנילה, הפיליפינים ב-2012 צילום: גטי אימג'ס

 

מחקרים שונים כבר זיהו קשר מזג אוויר חריג, חם או קר, לתחלואה ותמותה מוגברת כתוצאה מגורמים כמו טפילים, מחלות מדבקות, מחלות לב או ריאה ומחלות כרוניות אחרות. ואולם, טרם נערך מחקר מקיף לגבי ההשפעה של שינוי האקלים על תמותה כתוצאה מפציעה או פגיעה פיסית אחרת. "יש שתי סיבות לחקור את הנושא", כתבו החוקרים. "ראשית, שיעורי מוות מפציעה משתנים עונתית מה שמספקת מניע לחקור האם הטמפרטורה היא גורם תורם. שנית, יש נתיבים התנהגותיים ופיסיולוגיים אפשרים לקשר בין טמפרטורה לפציעה – למשל, שינוי בהיקף צריכת אלכוהול, בדפוסי נהיגה או ברמת הכעס. המטרה שלנו היא לחקור איך מוות מפציעות שונות בארה"ב יכול להיות מושפע מאנומליות חום חריגות שנרשמות כיום, ושצפויות להיות נפוצות יותר כתוצאה משינוי האקלים העולמי".

 

לצורך המחקר עשו החוקרים שימוש במידע ממשלתי רשמי שמתעד את כל מקרי המוות מפציעה בארה"ב בין 1980 ל-2017 (לא כולל הוואי ואלסקה), ומכיל משתנים כמו מין, גיל, סיבת המוות ומקום מגורים לפי מחוז ומדינה בארה"ב. בסך הכול, מתו בתקופה זה כתוצאה מפגיעות פיסיות חיצוניות (פגיעות שנגרמו על ידי גורמים פיסיים חיצוניים. במקום מחלה מווירוס או התקף לב למשל) - 4.15 מיליון גברים ו-1.83 מיליון נשים, כאשר מוות כתוצאה מתאונת דרכים, נפילה, טביעה, תקיפה והתאבדות אחראי ל-78.6% ממקרי המוות מפציעה בקרב גברים ו-71.8% בקרב נשים.

 

נתונים אלו שולבו עם נתוני מזג אוויר היסטוריים, ושימשו לפיתוח מודל שמתאר איך שינוי טמפרטורה משפיע על תמותה מפציעות. מודל זה יושם לצורך בחינת הגידול בתמותה במקרה של התחממות גלובלית של 1.5 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי, היעד המועדף שנקבע בהסכם פריז. כלומר, החוקרים לקחו את המודל שפיתחו על סמך נתונים היסטוריים ובדקו: כמה עוד אנשים ימותו מדי שנה אם הטמפרטורה הגלובלית תהיה גבוהה ב-1.5 מעלות.

 

לפי מודל זה, במקרה של עלייה גלובלית של 1.5 מעלות, יירשם גידול של 0.75% בתמותה מפציעות לעומת 2017 (2017 נבחרה כשנת הבסיס להשוואה וכל השינויים במחקר הם ביחס אליה) – תוספת מוערכת של 1,601 הרוגים (במקרה של התחממות גלובלית של 2 מעלות צפוי הגידול לעמוד על 1% לעומת 2017, תוספת מוערכת של 2,135 הרוגים).

 

"מקרי מוות מטביעה, תאונות דרכים, תקיפה והתאבדות יגדלו, ויקוזזו רק חלקית כתוצאה מירידה במקרי המוות של מבוגרים בחודשי החורף", נכתב במחקר. "מבחינה אבסולוטית, בהתחממות של 1.5 מעלות הגידול המשמעותי ביותר יהיה במספר מקרי מוות בתאונות דרכים (תוספת של 739 הרוגים במקרה של התחממות גלובלית של 1.5 מעלות), וצמוד אליו התאבדות (תוספת 540 הרוגים). 84% מההרוגים הנוספים יהיו גברים, ו-92% מההרוגים הנוספים יהיו בגילאי 15 עד 64. בקרב בני 85 ומעלה, תהיה ירידה במספר ההרוגים, כי התמותה מנפילות צפויה לרדת בשנה חמה יותר".

 

גל השריפות בקליפורניה ב-2018 גל השריפות בקליפורניה ב-2018 צילום: רויטרס

 

לדברי החוקרים, העלייה בתמותה בתאונות דרכים יכולה להיות קשורה לכך שצריכת אלכוהול גדלה במזג אוויר חם. בנוסף, עלייה במידות החום קשורה לגידול בהיקף הנסועה בצפון אמריקה, ובמספר האנשים שנמצאים מחוץ לבית. הקשר בין טמפרטרות גבוהות למוות מתקיפה או התאבדות פחות מבוסס, אך היפותזה אפשרית אחת היא שהגידול בשהייה מחוץ לבית במזג אוויר חם מגדיל את מספר האינטראקציות האישיות, ולכן גם את העימותים האפשריים. בנוגע להתאבדות, טמפרטורה חמה יותר קושרה לעלייה ברמת הלחץ של צעירים.

 

מבחינה יחסית, מעריכים החוקרים, הגידול המשמעותי ביותר יהיה במוות מטביעה, עלייה של 13.7%, והגידול הקטן ביות במוות מתקיפה או התאבדות (כ-3% כל אחד). "ההערכה שמזג אוויר חם יותר משפיע על מוות מטביעה היא סבירה לחלוטין, שכן שחייה נפוצה יותר בטמפרטרות חמות יותר", נכתב במחקר. "העובדה שגברים מושפעים יותר מנשים יכולה לשקף הבדל התנהגותית. למשל, יותר ממחצית מקרי המוות בטביעה של גברים ארעו במאגרי מים טבעיים, לעומת רבע מהמקרים אצל נשים. ושחייה במאגרים טבעיים יכולה להיות נפוצה יותר במזג אוויר חם יותר". בדומה, מקרי מוות מנפילה יורדים בקרב גילים מבוגרים יותר, אך עולים בקרב צעירים, כי נפילות של זקנים נגרמות יותר כתוצאה מהחלקה על קרח.

 

החוקרים מסכמים: "העבודה שלנו מבליטה איך תמותה מפציעה מושפעת משינויים בטמפרטורה ויכולה להשתנות עקב עליה בטמפרטורות כתוצאה משינוי אקלים, אלא אם תאוזן על ידי תשתית סוציאלית והתערבות של מערכת הבריאות. למרות שההשפעה האבסולוטית צנועה, כמה קבוצות, בעיקר גברים צעירים ובגיל העמידה, יחוו השפעה גדולה יותר. לפיכך, שילוב של מהלך בריאות ציבורי שמתמקד בקבוצות הפגיעות – למשל, מסרים ממוקדים לגברים צעירים על הסיכון שבתאונות דרכים או בטביעה – עם מהלכים יזומים בתקופות של טמפרטורות חריגות – למשל בדיקות אלכוהול ממוקדות יותר – צריכים להיות עדיפות של מערכת בריאות הציבור".

x