$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

רמת החום באוקיינוסים הגיעה לשיא ב-2019 ; 10 השנים האחרונות - החמות בהיסטוריה

לפי מחקר חדש שהתפרסם השבוע, האוקיינוסים - אשר סופגים ומאחסנים יותר מ-90% מהחום העודף שנוצר כתוצאה משינויי האקלים - התחממו בין השנים 1987 ל-2019 בקצב מהיר פי 4.5 מזה שנרשם בין השנים 1955 ל-1986. אחד ממחברי המחקר: "התחממות כוכב הלכת שלנו כתוצאה מפעילות אנושית ממשיכה ללא מעצורים"

עומר כביר 10:2714.01.20

רמת החום באוקיינוסים הגיעה ב-2019 לשיא בהיסטוריה המתועדת, ו-10 השנים האחרונות היו החמות ביותר של האוקיינוסים מאז החלו המדידות המודרניות - כך לפי מחקר חדש שהתפרסם השבוע בכתב העת המדעי Advances in Atmospheric Sciences. "אלו חדשות מפחידות", אמר אחד מהמדענים שביצעו את המחקר.

 

אוקיינוסים סופגים ומאחסנים יותר מ-90% מהחום העודף שנוצר כתוצאה משינוי האקלים. כתוצאה, האוקיינוסים הופכים למאגר הראשי של אי-האיזון האנרגטי של כדור הארץ, ולפיכך מדידת תכולת החום בהם היא הדרך הטובה ביותר לכמת את קצב ההתחממות הגלובלית.

 

קרחונים נמסים קרחונים נמסים צילום: שאטרסטוק

 

במחקר עושים החוקרים שימוש ביחידת המידה זטא-ג'ול, שמשמת לכימות אנרגיה, על מנת לייצג את החריגה ברמות החום לעומת הממוצע בין 1981 ל-2010. ב-2019, היתה רמת החום גבוהה ב-228 זטא-ג'ול לעומת ממוצע זה, וב-25 זטא-ג'ול לעומת 2018.

 

בנוסף להיות 2019 השנה החמה באוקיינוסים והיות חמש השנים האחרונות החמות ביותר, כל 10 שנים האחרונות נמצאות ברשימת 10 השנים החמות ביותר באוקיינוסים. קצב ההתחממות בין 1987 ל-2019 היה מהיר פי 4.5 לעומת קצב ההתחממות בין 1955 ל-1986.

 

"אוקיינוסים אומרים לנו באיזו מהירות כדור הארץ מתחמם באמת", אמר לגארדיאן אחד ממחברי המחקר, פרופ' ג'ון אברהם מאוניברסיטת סט. תומאס במינסוטה. "בבחינות האוקיינוסים, אנחנו רואים האצה מתמשכת ונטולת הפרעות בקצב ההחתממות של כדור הארץ".

 

בנוסף, התחממות האוקיינוסים גם מביאה לסערות חמורות ותכופות יותר שמשבשות את מחזור המים, וכתוצאה ליותר שטפונות, בצורות ושריפות בר דוגמת אלו שמבעירות בשבועות האחרונים את אוסטרליה. טמפרטורות גבוהות יותר באוקיינוסים גם פוגעות ישירות בבעלי החיים החיים בהם, והתחממות האוקיינוסים גם יכולה להאיץ את נמיסת הקרח בקטבים וכתוצאה מכך את העלייה בגובה פני הים. להערכת מדענים, עד סוף המאה הנוכחית תירשם עלייה של מטר בגובה פני הים, שתוביל לעקירתם של 150 מיליון איש ברחבי העולם.

 

השריפות באוסטרליה. התחממות האוקיינוסים גם מביאה לסערות חמורות ותכופות יותר שמשבשות את מחזור המים, וכתוצאה ליותר שטפונות, בצורות ושריפות בר השריפות באוסטרליה. התחממות האוקיינוסים גם מביאה לסערות חמורות ותכופות יותר שמשבשות את מחזור המים, וכתוצאה ליותר שטפונות, בצורות ושריפות בר צילום: איי אף פי

 

"כשהעולם והאוקיינוסים מתחממים, האופן שבו גשם יורד ומתאדה משתנה. כלל אצבע הוא שאזורים יבשים יהיו יבשים יותר, אזורים רטובים רטובים יותר, וגשמים ירדו בפרצים גדולים יותר", אמר אברהם. "המידע שיש לנו הוא בלתי-ניתן לערעור, אבל עדיין יש לנו תקווה שאנשים יכולים לנקוט בפעולה. פשוט לא נקטו עדיין בפעולה משמעותית".

 

פרופ' מייקל מן מאוניברסיטת פנסילבניה, ממדעני האקלים המובילים בעולם ואחד ממחברי המחקר, הוסיף: "גילינו ש-2019 היתה לא רק השנה החמה בהיסטוריה המתועדות, היא גם היוותה את העלייה השנתית הגדולה ביותר בעשור. זו תזכורת לכך שהתחממות כוכב הלכת שלנו כתוצאה מפעילות אנושית ממשיכה ללא מעצורים".

 

"המסר החשוב ביותר הוא שתכולת החום בשכבות העליונות של האוקיינוסים, במיוחד בעומק של עד 300 מטר, עולה במהירות ותמשיך לעלות ככל שהאוקיינוסים יונקים יותר חום מהאטמוספירה", אמר לגארדיאן ד"ר דן סמלה, ביולוג ימי מ- Marine Biological Association, שלא היה חלק מצוות המחקר. "השכבות העליונות של האוקיינוס חיוניות למגוון הימי, ותומכות בחלק מהמערכות הסביבתיות הפוריות והעשירות שעל כדור הארץ. התחממות בסדר גודל שכזה תפגע דרמטית בחיים הימיים".

x