$
המזרח התיכון

מתקפת הטילים: איראן תחפש נקמה כואבת בדרכים אחרות

איראן אינה מעוניינת במלחמה ישירה נגד המעצמה החזקה בעולם אלא מעדיפה פעילות טרור מתמשכת נגד מטרות אמריקאיות בעיקר בעיראק מתוך תפיסה כי דימום אמריקאי כתוצאה מ"פיגועים קטנים" יוביל בסופו של דבר את ממשל טראמפ להחליט על נסיגה

דורון פסקין 12:3108.01.20

באזור ובעולם כולו עדיין מנסים לפרש את משמעויות מתקפת הטילים הלילית של איראן כנגד שני בסיסים צבאיים אמריקאיים בשטחה של עיראק. התקשורת המגויסת באיראן מפארת את המתקפה ולפי גורם במשמרות המהפכה נהרגו "80 אמריקאים".

 

 

 

בפועל מסתבר כי בתקיפה לא היו כלל נפגעים אמריקאים. למבוכת האיראנים הועלו ברשתות החברתיות תמונות של מספר טילים שנורו לעבר הבסיסים אך לא התפוצצו כשהם במרחק רב מהיעדים, דבר המעיד על סוג ואיכות החימוש מתוצרת איראן.

 

התקיפה האיראנית על הבסיס האמריקאי בעיראק התקיפה האיראנית על הבסיס האמריקאי בעיראק

 

הפער האדיר בין ההתלהמות בתקשורת מצד הבכירים באיראן לאחר חיסול הבכיר קאסם סולימאני לבין התגובה הלילית יכולה להתפרש בכמה דרכים. ראשית, הצמרת האיראנית מבינה היטב את מצבה והפנימה כי עימות נרחב עתה עם ארה"ב הוא חסר סיכוי מבחינה צבאית ועלול מבחינת המשטר להביאו לסף התמוטטות, נוכח האתגרים הפנימיים והאזוריים עמם הוא מתמודד. אפשרות נוספת היא שהתקיפה הלילית נועדה ליצור רושם מוטעה בקרב האמריקאים ובני בריתם כי איראן אינה מסוגלת או אינה מעוניינת להעלות את רף התגובה אך לנצל בעתיד הקרוב שעת כושר כדי לממש את הנקמה "הגדולה" המובטחת.

 

גם במבחן התוצאה, דומה שהאיראנים עשו מאמץ לפעול בצורה מדודה כדי למנוע התלקחות גדולה. לפי חלק מהדיווחים הערביים, טהרן אף יידעה את קטאר שניסתה לתווך בימים האחרונים בין איראן לבין ארה"ב בטרם שיגור הטילים על ידי משמרות המהפכה. השיווק של המתקפה בתקשורת המקומית כהצלחה נוכח העובדה שהטילים לא יורטו בדרכם לבסיסים האמריקאיים מעידה יותר מכל שבשלב הזה ההנהגה באיראן מעוניינת לסיים את הפרק הנוכחי בעימות עם וושינגטון. הנתון שלא ידוע לאיראנים בשלב זה האם ממשל טראמפ יכיל את האירוע או יבחר בהסלמה.

 

יש להבין כי הרצון להימנע ממלחמה ישירה עם ארה"ב קשור לעובדה שהמשבר הפנימי באיראן הולך ומעמיק בכל יום. שנת 2019 הייתה מהגרועות של המשק המקומי, דבר שהוביל בין השאר בנובמבר 2019 להתפרצות עממית נרחבת. הדבר בא לידי ביטוי בנתוני המאקרו למשל הייצוא האיראני בשנה שעברה הסתכם בכ-60 מיליארד דולר, לעומת כ-103 מיליארד דולר בשנת 2018. הצפי לשנה הנוכחית נע סביב 50 מיליארד דולר, וראשי המשטר האיראני המודעים לנתונים טוב יותר מכל אחד אחר מבינים כי מלחמה עם ארה"ב עלולה מבחינתם לחסל את מה שעוד מתפקד במשק ולהוציא שוב את ההמונים לרחובות.

 

עם זאת, בבואנו להבין את ההתנהלות איראן יש להאזין בקשב רב לאיש הקובע וזהו המנהיג העליון עלי ח'מינאי. שעות אחרי התקיפה הלילית הוא הגדיר אותה בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית כ"סטירה" בפניה של ארה"ב אך יותר חשוב מכך הוא הדגיש כי יש לסיים את הנוכחות האמריקאית באזור. זהו ככל הנראה הרמז הברור ביותר לאן פני העימות בין ארה"ב לבין איראן צפוי להתפתח בחודשים הקרובים, קרי איראן אינה מעוניינת במלחמה ישירה וכוללת כנגד המעצמה העולמית החזקה בעולם. מה שהצמרת האיראנית כן רוצה זה פעילות טרור מתמשכת שתוצא לפועל על ידי הארגונים המסונפים לטהרן כנגד מטרות אמריקאיות בעיקר בעיראק מתוך תפיסה כי דימום אמריקאי כתוצאה מ"פיגועים קטנים" יוביל בסופו של דבר את ממשל טראמפ להחליט על נסיגה.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x