$
המזרח התיכון

פרשנות

המשטר האיראני נלחם למנוע קריסה בבורסה של טהרן

לפי הערכות, הרשויות באיראן רכשו מניות במיליוני דולרים כדי לצמצם את היקף הירידות על רקע האיומים בתגובה חריפה לחיסול הגנרל סולימאני

דורון פסקין 08:0606.01.20

בעוד מסע הלוויה של מפקד כוח אלקודס של משמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימאני נמשך, אזרחי איראן לוקחים ברצינות את האיומים של מנהיגיהם כי יפעלו להנחית תגובה הולמת כנגד ארה"ב בעקבות חיסול המפקד הבכיר בשבוע שעבר. עדות לכך היא התגובות בשוק המקומי להתפתחויות האחרונות: בשבת, עם פתיחת שבוע המסחר בבורסה של טהרן, צנח המדד המרכזי של השוק ב־4.5%, קרוב למקסימום היומי של 5% שאותו מתירות רשויות השוק במדינה. מדובר באחת הירידות היומיות הגדולות שרשם השוק מאז היווסדו.

 

 

אתמול ביום ראשון התמתנו הירידות והגיעו לכ־0.5%, דבר שלא מנע את ירידת שוק ההון לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2015. לפי מומחים מקומיים, הירידות בשני ימי המסחר הראשונים בעקבות חיסולו של המפקד הבכיר מעידות על החששות בקרב המשקיעים מפני הצפוי באזור בתקופה הקרובה.

 

בטרם נפתח המסחר בבורסה של טהרן בשבת נשמעו קריאות מצד סוחרים קטנים להודיע על השעיית הפעילות נוכח האינדיקטורים השליליים, אך ראשי שוק ההון החליטו לפתוח אותו בכל זאת. לפי הערכות, בעקבות הירידה החדה במדד המרכזי שאירעה בשבת, אתמול הזרימו רשויות שוק ההון מיליוני דולרים כדי לרכוש את המניות שהוצעו למכירה בידי הסוחרים הקטנים, וזאת כדי לצמצם את היקף הירידות.

 

אנליסטים באיראן מציינים כי למרות ניסיונות אלה התקופה הקרובה צפויה להיות סוערת בשוק ההון של טהרן בהיעדר סימנים לרגיעה פוליטית, ועם עליית ההערכות כי איראן אכן מתעתדת לממש את איומיה ולפגוע באינטרסים של ארה"ב באזור.

 

הירידות החדות לא היו מנת חלקה לא רק של הבורסה בטהרן בלבד, אלא פקדו גם את שאר הבורסות במדינות המפרץ השכנות. בכל השווקים הללו נרשמו ביום ראשון ירידות חדות במדדי שוק ההון שנעו בין 1.3% לכ־2.5%. בחלק מהמדינות הללו קיים חשש ממשי כי עימות אמריקאי־איראני באזור יביא לפגיעה בתעשיית הנפט ובאינטרסים כלכליים חיוניים אחרים. בערב הסעודית מדובר בחשש ממשי על רקע התקיפה שביצעה איראן בספטמבר שעבר כנגד מתקני הנפט של חברת הנפט הלאומית אראמקו במזרח המדינה.

 

לא רק שוק ההון של איראן מאותת על הדאגה הגוברת בקרב הציבור האיראני, שמצד אחד סולד מהמשטר אך מנגד רובו צפוי לעמוד מאחוריו בימים אלו, נוכח מה שנתפש כ"תוקפנות האמריקאית" ופגיעה בכבודה של המדינה. הריאל האיראני - הברומטר של הכלכלה האיראנית - איבד כ־3% מערכו בשוק הלא רשמי ביחס לדולר.

 

שעות ספורות לאחר היוודע דבר חיסולו של סולימאני ערכו של הריאל צנח ל־136 אלף למול הדולר (ירידה של כ־4,000 ריאל בתוך שעות). באיראן קיימים שני שערי חליפין לריאל שנקבעו בידי השלטונות, הראשון של 42 אלף ריאל לדולר ליבוא מוצרים בסיסיים, ו־80 אלף ריאל לדולר ליבוא יתר המוצרים.

 

ניסיון העבר מוכיח כי בעתות משבר ומתיחות האיראנים מעדיפים להיפטר מהמטבע המקומי ולהמירו בדולר האמריקאי, מגמה שהתחזקה גם בימים האחרונים מאז החיסול בבגדד. למרות הירידה הנוכחית בשער הריאל, המטבע האיראני עדיין רחוק משפל כל הזמנים (190 אלף ריאל לדולר) שרשם בספטמבר 2018. נתון זה נרשם בסמוך להודעת ממשל טראמפ על חידוש הסנקציות האמריקאיות ומיקודן במגזר הנפט.

מסע הלוויה של סולימאני בצפון איראן, אתמול. חשש מהצפוי מסע הלוויה של סולימאני בצפון איראן, אתמול. חשש מהצפוי צילום: אי. אף. פי

 

 

אם הירידה בערך הריאל תימשך בשבועות הקרובים הדבר יוביל שוב להאמרת מחירי מוצרי בסיסי בשוק המקומי ולהגברת הנטל על האזרח האיראני. התפתחות זו צפויה להגביר עוד יותר את הלחץ הפנימי על משטר האייתולות, שיידרש לקחת שיקול זה בחשבון בעת שהוא מקבל החלטה על אופי התגובה כלפי ארה"ב.

 

2019 הייתה מהשנים הקשות שידע המשק האיראני, שלפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית רשם צמיחה שלילית של קרוב ל־10%. הלחץ הכלכלי הגובר כתוצאה מהסנקציות האמריקאיות החריפות הוביל להתפרצות גל מחאה עממי בנובמבר על רקע העלאת מחירי הדלק, שהסתיים רק לאחר אמצעי דיכוי נוקשים ביותר מצד השלטונות וביותר מ־1,500 הרוגים ב־100 ערים שונות. עתה, בעקבות חיסול סולימאני והצפי להסלמה, נראה כי 2020 תהיה לא פחות קשה עבור האיראנים.

 

עם זאת, עד לתקרית האחרונה ההערכה הרווחת הייתה שהמשק האיראני אינו עומד על סף התמוטטות על אף הסנקציות. נתונים אחרונים שפורסמו הצביעו על כך שעתודות המט"ח של הבנק המרכזי עמדו על כ־80 מיליארד דולר, נתון היכול להבטיח "מרחב נשימה כלכלי" של כשנתיים לפחות עבור השלטונות. בנוסף, בתוך שלל הנתונים הקודרים עבור המשק האיראני שנרשמו בשנה החולפת, ניתן היה גם להבחין במספר אינדיקטורים חיוביים כמו ריסון קצב האינפלציה ושיעורי האבטלה. אך ספק עם המשק האיראני יוכל להמשיך ולתמוך במגמות חלקיות אלה בתנאי מתיחות גואה עם ארה"ב שלא לדבר על עימות אלים.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x