$
המזרח התיכון

פרשנות

חיסול סולימאני: איראן תחפש תגובה - ישראל וסעודיה גם על הכוונת

ראשי המשטר באיראן יתקשו לעבור לסדר היום אחרי חיסולו של מפקד "כוח אלקודס" של משמרות המהפכה. לא מן הנמנע שטהרן תפעל באמצעות הארגונים הנאמנים לה באזור, כולל תגובה של חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן וארגוני הטרור בעזה. הסלמה תוביל להמשך הזינוק במחירי הנפט

דורון פסקין 09:5203.01.20

חיסולו של קאסם סולימאני, מפקד "כוח אלקודס", הזרוע המבצעית בחו"ל של משמרות המהפכה בבגדד בלילה שבין חמישי לשישי מהווה מכה קשה עבור "ציר הרשע" אותו מנהיגה איראן באזור. החיסול בבגדד מזכיר את החיסול של בכיר החיזבאללה עימאד מורנייה בדמשק בשנת 2008 בפיצוץ מטען במכוניתו. אז למרות ההתלהמות בתקשורת של חסן נסראללה מזכ"ל חיזבאללה על תגובה כואבת, הארגון השיעי בלבנון לא מימש את האיומים.

 

עם זאת, הנסיבות היום שונות. מעבר להיותו בכיר מבצעי בהנחיית הטרור והכוח המניע ליצירת השפעה איראנית באזור, סולימאני הפך בשנים האחרונות לסמל המהפכה האיסלאמית הן בתוך איראן והן מחוצה לה. זו הסיבה שראשי המשטר באיראן יתקשו לעבור לסדר היום על אירוע שכזה ויחפשו תגובה. באיראן כמו באיראן, אין שליפות מהמותן וזו הסיבה שבשעות הקרובות "המועצה הביטחונית העליונה" הגוף החשוב המתווה את מדיניות הביטחון של המדינה תתכנס כדי להחליט על דרכי הפעולה.

 

הדילמה של איראן אינה פשוטה שכן תגובה ישירה כנגד מטרות אמריקאיות באזור או מחוצה לו עלולות מבחינת טהרן להוביל לעימות צבאי ישיר עם וושינגטון - דבר שכרגע משטר האייתולות אינו מעוניין. מובן שגם פעולה סמלית לצרכים תקשורתיים דוגמת סגירת מצרי הורמוז או שיבוש תנועת השיט עלולה מבחינת האיראנים להוביל לעימות ישיר עם האמריקאים אך גם לא להשיג מבחינתם את גביית המחיר הרצוי מממשל טראמפ.

החיסול בעיראק החיסול בעיראק

 

 

דפוס הפעולה של האיראנים בחודשים האחרונים מלמד כי הם מעדיפים לפעול באמצעות הארגונים הנאמנים להם באזור, ולכן לא ניתן לשלול תגובה באמצעות שימוש ביכולות של חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, ארגוני הטרור בעזה וכן כל הארגונים השיעים בסוריה ובעיראק. כרגע, לפי התגובות של הבכירים באיראן, נראה כי מעבר לאמריקאים מי שיהיו על הכוונת של טהרן כחלק מהתגובה לחיסולו של סולימאני הן ישראל וסעודיה.

 

סולימאני סולימאני צילום: איי אף פי

 

 

בכל אופן, האזור נכנס עתה לתקופה של מתיחות, דבר שבא לידי ביטוי מיידית בעליית מחירי הנפט בשיעור משמעותי של 4%. מגמת העלייה צפויה להימשך בתקופה הקרובה אם תחול הסלמה. הזינוק היומי המשמעותי במחירי הנפט מזכיר את ספטמבר האחרון, לאחר תקיפת מתקני הנפט הסעודים, אולם אז חלה רגיעה מהירה יחסית נוכח ההבנה כי סעודיה לא תגיב. בנקודת הזמן הנוכחית המסרים מטהרן מבטיחים את המשך המתיחות.

 

העובדה שסולימאני הגיע טרם חיסולו לבגדד מלמדת יותר מכל על מה שמטריד כיום את האיראנים. השבועות האחרונים ראו תסיסה חסרת תקדים בעיראק כנגד ההשפעה הגוברת של האייתולות במדינה זו. חוסר היציבות בעיראק מהווה איום חמור מבחינת טהרן ולכן ראשי המשטר הפנו באחרונה את עיקר המשאבים הפוליטיים והצבאיים שלהם כדי לשמר את האינטרסים במדינה השכנה. גם ללא סולימאני, זהו כרגע אינטרס איראני מובהק. מלחמה כוללת עתה עם ארה"ב בתנאים הפוליטיים האזוריים והכלכליים בתוך איראן יכולה לשבש את שימור האינטרס הזה. זהו בהחלט שיקול שיוכל לקבוע את אופי התגובה לחיסול.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x