$
חברה וסביבה

מחקר: המשך עליית גובה פני הים יסכן 300 מיליון בני אדם

לפי מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Nature Communications, ללא צעדים משמעותיים, בשנת 2050 כל ערי החוף הגדולות יהיו בסכנת הצפה לפחות פעם בשנה - וחלקן יימחקו מהמפה לגמרי. ההערכות העדכניות גבוהות יותר מפי שלוש מההערכות הקודמות

עומר כביר 11:1231.10.19

המשך עליית גובה פני הים יסכן את ביתם של 300 מיליון בני אדם, יותר מפי שלוש מההערכות קודמות – כך לפי מחקר חדש שהתפרסם השבוע בכתב העת המדעי Nature Communications. לדברי החוקרים, ללא הפחתה משמעותית בהיקף פליטות הפחמן, בתוספת חיזוק וייצוב חופים, כל הערים הגדולות שנמצאות לאורך חופים יהיו עד 2050 בסכנה הצפה לפחות פעם בשנה, וחלקן יימחקו מהמפה לגמרי.

 

 

 

המחקר החדש מתבסס על מודלים מתקדמים ומתוחכמים יותר לחישוב ההשפעה שתהיה לעליית פני המים על בני אדם שחיים לאורך חופים. מודלים קודמים התבססו על מידע מלוויינים, שלדברי החוקרים העריך ביתר את גובה הקרקע באזורים מסוימים, בגלל עצים ובניינים גבוהים. המודל הנוכחי עושה שימוש בבינה מלאכותית על מנת לקזז את הקריאות המוטעות ולספק מידע מדויק הרבה יותר.

 

כתוצאה, בשעה שמודלים קודמים חזו שעד 2050 80 מיליון איש יחיו באזורים שיוצפו לפחות פעם בשנה, המודל החדש מעריך שמדובר ב-300 מיליון איש. 150 מיליון מתוכם חיים כיום באזורים שעד אמצע המאה יהיו מתחת לפני הים בשעת השיא של הגאות.

מומבאי, הודו. אחת הערים שנמצאות בסכנה מומבאי, הודו. אחת הערים שנמצאות בסכנה צילום: iliketowastemytime

 

 

"ההערכות אלו מצביעות על היכולות של שינוי אקלים לעצב מחדש ערים, כלכלות, קווי חוף ואזורים עולמיים שלמים כבר בימי חיינו", הזהיר המדען הוביל במחקר, ד"ר סקוט קולפ מארגון Climate Central, בשיחה עם הגרדיאן. "כשקו המים יעלה מעל לקרקע שאנשים מכנים בית, מדינות יידרשו להתמודד עם סוגיות כמו האם להגן עליהם, ואם כן לאורך כמה זמן ועד איזו עלות".

 

השינויים הגדולים ביותר הצפויים להתרחש באסיה, שם מתגוררת מרבית אוכלוסיית העולם. עד 2050, הסיכון לשיטפון שנתי בבנגלדש יגדל פי 8, בהודו פי 7, בסין פי 3 ובתאילנד פי 12. בתאילנד עצמה, יותר מ-10% מהאזרחים חיים כעת באזורים שיהיו מועדים להצפה ב-2050, בניגוד ל-1% לפי הערכות קודמות. בנגקוק נמצאת בסיכון מיוחד. כמעט רבע מאוכלוסיית ויטנאם, 20 מיליון איש, חיה באזורים מוצפים, בהם גם הו צ'י מין סיטי - המרכז הכלכלי של המדינה.

 

באינדונזיה, שם הכריזה כבר הממשלה על תוכניות להעביר את הבירה מג'קארטה בגלל סכנת הצפות גוברת, 23 מיליון איש נמצאים בסיכון לעומת 5 מיליון לפי הערכות קודמות. "מדינות נוספות צריכות ללכת בעקבות אינדונזיה, או לחזק את ההגנות על החופים ולצמצם את פליטות הפחמן", אמר ד"ר בנג'מין שטראוס, המנכ"ל והמדען הראשי של Climate Central. "כמות אדירה ולא-פרופורציונלית של בני אדם חיה באזורים שטוחים ונמוכים בקרבת הים. אנחנו באמת מכינים את עצמנו לסבל".

 

בנגלדש בנגלדש צילום: רויטרס

 

 

בסין, הצפות מאיימות למחוק את מרכז שנגחאי, ממנועי הצמיחה החזקים של אסיה, וערים נוספות בקרבתה. 110 מיליון אנשים שם חיים באזורים שצפויים להיות מתחת לגובה פני הים. מומבאי, הבירה הכלכלית של הודו ואחת הערים הגדולות בעולם, נמצאת בסכנת הימחקות מוחלטת, וכך גם בצרה, העיר השנייה בגודלה בעיראק.

 

הבנק העולמי העריך בעבר שהנזק הכספי מעליית פני הים יעמוד על טריליון דולר בשנה עד אמצע המאה. הממצאים החדשים יחייבו לחשב מחדש גם את מספר זה. החוקרים מזהירים עוד שההערכות שבמחקר עלולות להיחשב כאופטימיות, שכן הן מתבססות על תחזיות לעליית גובה פני הים בתרחיש שבו המדינות השונות עומדות באמנת פריז. נכון להיום, מרבית המדינות לא עומדות ביעדי הביניים שנקבעו. בתרחיש הגרוע ביותר, עד סוף המאה יכולה עליית פני הים לאיים על ביתם של 640 מיליון איש.

 

דוב קוטב דוב קוטב צילום: Microsoft

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x