$
חברה וסביבה

הנובל בפיזיקה הוענק על גילוי כוכבי לכת במערכת שמש אחרת

הזוכים בפרס נובל בפיזיקה: ג'יימס פיבלס מארצות הברית ומישל מאיור ודיידר קוואלז משוויץ. החוקר האמריקאי יקבל מחצית מהפרס על תגליות תיאורטיות במבנה היקום ואילו החוקרים משוויץ יקבלו את הפרס על גילוי חלוצי של כוכב לכת במערכת שמש אחרת

ynet 13:2408.10.19

אחרי שאתמול זכו שלושה חוקרים מארצות הברית ובריטניה בפרס נובל ברפואה, הוכרז בצהריים (יום ג') כי הזוכים בפרס נובל בפיזיקה הם ג'יימס פיבלס מארצות הברית ומישל מאיור ודיידר קוואלז משוויץ. החוקר האמריקאי יקבל מחצית מהפרס על תגליות תיאורטיות במבנה היקום ואילו החוקרים משוויץ יקבלו את הפרס על גילוי חלוצי של כוכב לכת במערכת שמש אחרת.

 

 

 

הזוכים בפרס הזוכים בפרס צילום: איי אף פי

 

בשנה שעברה הוענק הפרס בפיזיקה לשלושה חוקרים שהשיגו פריצות דרך בתחומי הלייזרים, המשמשות כיום במגוון רחב של יישומים, ממחקר ועד רפואה. מחצית הפרס הוענק לארתור אשקין (Ashkin) מארצות הברית על פיתוח "מלקחיים אופטיים", מכשיר לייזר חזק הממוקד בנקודה קטנה, מכשיר שיש לו יישומים רבים בפיזיקה וכן בתחומים מדעיים אחרים בהם כימיה וביולוגיה.

 

המחצית השניה חולקה בין ז'ראר מורו (Mourou) מצרפת ודונה סטריקלנד (Strickland) מקנדה, על פיתוח שיטה לייצר הבזקי אור קצרים וחזקים מאוד, גם היא בעלת יישומים רבים, בין השאר ברפואה. סטריקלנד הייתה האישה השלישית בהיסטוריה המקבלת פרס נובל בפיזיקה, והראשונה מאז 1963, אז זכתה בפרס מריה גופרט מאייר. כלת פרס נובל הראשונה בפיזיקה הייתה מארי קירי, שזכתה בפרס ב-1903.

 

 

הזוכים בפרס נובל לפיזיקה השנה הזוכים בפרס נובל לפיזיקה השנה צילום: איי אף פי

 

הזוכים בפרס הזוכים בפרס צילום: איי אף פי

 

ב-2017 הוענק הפרס בפיזיקה לפרופ' אמריטוס קיפ סטפן תורן מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה, לפרופ'-אמריטוס ריינר וייס מ-MIT ולפרופ' בארי באריש. השלושה, שהובילו את ניסוי LIGO, קיבלו את הפרס על הגילוי הראשון של גלי כבידה (2015), שאימת ניבוי מרכזי של תורת היחסות הכללית של איינשטיין ופתח צוהר חדש להבנת היקום. שניים מהחוקרים זכו השנה גם בפרס הארווי בטכניון על אותה תגלית.

 

 

כדור הארץ מהחלל כדור הארץ מהחלל באדיבות: youtube.com

 

בשנת 2016 זכו בפרס בפיזיקה - פרופ' דיוויד טאולס מאוניברסיטת וושינגטון בארצות-הברית יחד עם דאנקן הולדיין מאוניברסיטת פרינסטון ומייקל קוסטרליץ' מאוניברסיטת בראון. בשנת 2015 זכו בפרס היוקרתי טקאקי קג'יטה מיפן והקנדי ארתור בי מקדונלד. השניים קיבלו את הפרס על כך שגילו שלתנודות נייטרינו (חלקיק יסוד חסר מטען חשמלי) יש מסה. שנה קודם לכן הוענק הפרס לחוקרים היפנים איסאמו אקסאקי והירושי אמאנו ולחוקר האמריקאי יליד יפן שוג'י נאקמורה עבור המצאת נורות ה-LED הכחול (דיודה פולטת אור).

 

פרס נובל בפיזיקה הוא השני שעל זוכיו מכריזה ועדת הפרס. אתמול הוכרז כי פרס נובל ברפואה יוענק לויליאם קיילין מאוניברסיטת הרווארד, סר פיטר רטקליף מאוניברסיטת אוקספורד וגרג סמנזה מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, על תגליתם בתהליכי החישה של רמות חמצן בקרב התאים הנחוצים לקיום החיים. עבודתם שחקרה את אופן ההסתגלות של תאים לרמות החמצן רלוונטית למצבים כמו היריון, מחלת גבהים, סרטן וריפוי פצעים.

 

 

פרס נובל פרס נובל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x