$
המזרח התיכון

פרשנות

הנסיגה האמריקאית מסוריה: הישג לציר מוסקבה-טהרן-אנקרה

הנסיגה שהחלה היום נתפסת במזרח התיכון כעוד הוכחה לכך שארה"ב אינה מעוניינת להתערב צבאית בסכסוכים האזוריים, ולכן לא ניתן לסמוך על הבטחותיה; החשש כעת: התמקדות הצבא הטורקי במיגור המיליציות הכורדיות תאפשר לדאעש להיערך מחדש

דורון פסקין 17:3407.10.19

נסיגת הכוחות האמריקאים מסוריה מהווה הצלחה נוספת לציר מוסקבה-טהרן-אנקרה, שלקח על עצמו את היוזמה לעיצוב פניה וגבולותיה של סוריה שלאחר המלחמה. בטווח הארוך, מה שיתרחש כעת בגבול סוריה-טורקיה יכול להשליך גם על מה שיקרה בגבול סוריה-ישראל - ולכך נגיע עוד בהמשך.

  

חיילים אמריקאים בשטח הכורדי חיילים אמריקאים בשטח הכורדי צילום: איי אף פי

 

עד כה החזיקה ארה"ב כ-200 חיילים בטריטוריה הכורדית; החיילים הללו היוו בפועל את המגן על המיליציות הכורדיות מפני התקפות של הצבא הטורקי בשטח הסורי. האמריקאים והכורדים שיתפו פעולה בניסיונות למנוע את הרמת ראשו מחדש של ארגון דאעש בקרבת הגבול הטורקי, והחשש עתה הוא שהתמקדות הצבא הטורקי במיגור המיליציות הכורדיות תאפשר לארגון הטרור הרצחני להיערך מחדש.

 

הנסיגה האמריקאית שהחלה היום (ב') מהווה שינוי מוחלט במדיניות ממשל הנשיא דונלד טראמפ, שרק בקיץ האחרון העביר לנשיא טורקיה ארדואן מסר בוטה שלא יאפשר לצבא הטורקי לפעול כנגד הכורדים בשטח סוריה. כעת הנסיגה האמריקאית נתפסת במזרח התיכון כעוד הוכחה לכך שארה"ב אינה מעוניינת להתערב צבאית בסכסוכים האזוריים, ולכן לא ניתן לסמוך על הבטחותיה.

 

אכזבה מארה"ב נשמעה באחרונה גם מבת הברית הקרובה סעודיה, לאחר שהאמריקאים נמנעו מלהגיב צבאית כנגד איראן לאחר המתקפה חסרת התקדים על מתקני הנפט של אראמקו במזרח הממלכה. 

 

הפגנת כורדים בסוריה הפגנת כורדים בסוריה צילום: איי אף פי

 

נוכח משיכת הידיים האמריקאית, רוסיה, איראן וטורקיה הגבירו את התיאום ביניהן על מנת להסדיר את העניינים. לכל אחת מהמדינות אינטרסים שונים בסוריה, אך כרגע מה שמאחד אותן הוא הרצון לפגוע באינטרס האמריקאי ולהביך את וושינגטון, כל מדינה מסיבותיה שלה.

 

המודל הרוסי שרלוונטי גם לישראל

 

הקמת "אזור החיץ" הטורקי בשטח הסורי אמורה להוביל בטווח הארוך יותר לסוג של תיאום סורי-טורקי בגבולות. נוכח חוסר האמון בין הצדדים, כבר הציע הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בעבר פריסת חיילים רוסיים בגבול החדש שייווצר בין סוריה לבין טורקיה. זהו בדיוק המודל עליו מדבר פוטין גם בהקשר של הגבול הסורי-ישראלי. כדי להפיג את החשש בירושלים שהגעת הכוחות הסורים מחדש לגבול תוביל להתבססות כוחות חיזבאללה ומשמרות המהפכה בגולן הסורי, הציע פוטין בעבר לראש הממשלה בנימין נתניהו כי לפרוס כוחות רוסיים שישמשו כחיץ. הצלחת המודל הזה בגבול הסורי-טורקי תוכל לחזק את הטיעון הרוסי בנושא ישראל. 

 

הפגנה של כורדים בסוריה הפגנה של כורדים בסוריה צילום: איי אף פי

 

ההתפתחות בסוריה מגיעה על רקע המתיחות ביחסי וושינגטון ואנקרה, הפעם על רקע המשך פעילות חיפושי הנפט והגז של טורקיה במים הכלכליים של קפריסין. שר החוץ האמריקאי מייק פומפיאו, שביקר ביוון וחידש את הסכם ההגנה איתה, גינה את הפעילות "הבלתי חוקית" של טורקיה בים התיכון, אך לא נראה כי הדבר ירתיע את ארדואן שמתעקש כי לא יאפשר מצב בו ארצו תישאר מחוץ ל"חגיגת הגז" האזורית.

 

בהקשר זה, המנהיג הטורקי יכול לשאוב עידוד מניצנים להתאוששות מסוימת בכלכלה הטורקית לאחר השנה הקשה שעברה ב-2018 עקב קריסת המטבע. אמנם בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הנוכחית הצמיחה במשק הטורקי המשיכה להיות שלילית, אך הרבה פחות מהציפיות הקודרות. הצריכה ברבעון האחרון הייתה גבוהה יותר מהצפוי, וגם הייצוא רשם צמיחה נאה עקב הירידה בשער הלירה הטורקית. גם הירידה באינפלציה ל-9.6% מסמנת אפשרות להורדת ריבית - דבר שאמור להגביר את הפעילות הכלכלית במשק הטורקי ולחזק מחדש - לפחות לעת עתה - את הפופולריות של הסולטן.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת - www.concordmena.com .
בטל שלח
    לכל התגובות
    x