$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

חגיגות 70 השנה תופסות את סין בתזמון הגרוע ביותר

ביום שלישי הקרוב יציינו בבייג‘ינג שבעה עשורים לייסוד סין הקומוניסטית במצעד צבאי גרנדיוזי. אלא שעל חגיגות הענק יעיבו האתגרים הגדולים איתם צריך הממשל הסיני להתמודד, ממגפת החזירים הקטלנית דרך מלחמת הסחר עם ארה“ב ועד המהומות בהונג קונג

אופיר דור, בייג‘ינג 08:0028.09.19
בשבועות האחרונים בייג‘ינג היא עיר תחת אבטחה כבדה מאוד. בארבע השנים שלי בעיר לא ראיתי מעולם כל כך הרבה שוטרים בבייג‘ינג כמו בימים אלה, בהם נראה כי כמעט כל צומת במרכז העיר מאוכלס לובשי מדים. המקום השמור ביותר הוא כיכר טיאננמן, מרכז השלטון, שבכניסות אליו הוצבו תחנות לבדיקת תעודות מזהות וסריקת פנים לתיירים המבקרים, סינים וזרים.

 

 

 

האבטחה הקפדנית מתחילה עוד מחוץ לעיר. הרשויות הוסיפו בדיקה כפולה לכל הנוסעים המתכוונים להיכנס לבייג‘ינג, מה שגרם לי כמעט לפספס את הרכבת משנחאי חזרה הביתה בשבוע שעבר. אחרי שעברתי את הבדיקה הרגילה בכניסה לתחנת הרכבת בשנחאי התמהמהתי לקניות אחרונות, בטוח שכל מה שנותר לי זה רק לעלות לרכבת בנינוחות. אך כאשר הגעתי לשער, גיליתי להפתעתי סבב נוסף של שיקוף מזוודות וחיפוש גופני. אחרי דחיפות וריצה בהולה הגעתי עם הלשון בחוץ לקרון בדקה הכמעט אחרונה.

 

מתכוננים לחגיגות מתכוננים לחגיגות צילום: רויטרס

 

הגברת הפיקוח לא נעצרת רק במרחב הפיזי. בשבועות האחרונים החלו לשבוק חיים אחת אחרי השנייה תוכנות ה-VPN, המאפשרות בזמנים רגילים לסינים ולזרים החיים בסין להיכנס לאתרים מערביים חסומים כמו פייסבוק וגוגל. חסימת הפרצה הפופולארית בחומת האש הסינית עוררה ביקורת ממקור מאוד לא צפוי. חו שיג‘ין, העורך הקולני של העיתון הממשלתי הסיני גלובל טיימס, הוא לרוב דובר קולני של השלטון הסיני, אך הפעם דווקא הוא צייץ נגד הפיקוח המופרז על האינטרנט, שפוגע לדבריו בעבודת העיתון. חו מחק את הציוץ אחרי זמן קצר.

 

”היום יש לנו מספיק מטוסים“

 

האבטחה המוגברת מגיעה לקראת אירוע השנה בסין - המצעד הצבאי הענק לציון 70 שנה לכינון הרפובליקה העממית של סין, שיערך בבייג‘ינג ביום שלישי הקרוב (1 באוקטובר). במסגרת המצעד, שימשך 80 דקות, צפויים לצעוד כ-15 אלף חיילים לאורך שדרות צ‘אנג אן ודרך כיכר טיאננמן במרכז העיר. כששמעתי לראשונה על המצעד בבייג‘ינג, התלהבתי מהאפשרות להצטופף בצד הכביש עם סינים נרגשים ולחזות בטנקים החולפים בלייב, ממש כמו באירועי יום העצמאות בישראל. אלא שבסין דברים לא עובדים בדיוק ככה והצפייה במצעד תהיה פתוחה למוזמנים מכובדים בלבד ובראשם נשיא סין שי ג‘ינפינג. השאר יראו אותו בטלוויזיה.

 

מצעדים בלי הפסקה מצעדים בלי הפסקה צילום: רויטרס

 

במצעד, שאמור להציג לעולם את עוצמתה הכלכלית, הטכנולוגית והצבאית החדשה של סין, צפויים להשתתף 580 כלים צבאיים, כולם מתוצרת מקומית. בצבא השחרור העממי הסיני הבטיחו הפתעות בדמות כלי נשק חדשניים שלא נחשפו בעבר, כאשר השאלה הפתוחה המרכזית היא האם סין תציג לראשונה באופן רשמי את מערכת הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים Dongfeng-41 שיכולים להגיע לארה“ב. דובר משרד ההגנה הסיני דחה במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר את הטענה כי המצעד מבטא התגרות סינית. ”יש כאן לוגיקה פגומה לפיה אם הצבא מציג את כלי הנשק שלו הוא מואשם בעשיית שרירים ואם אינו מציגם אז הוא פועל בחוסר שקיפות“, טען הדובר.

 

מטרה נוספת של המצעד והמטס שילווה אותו היא לחזק את הגאווה הלאומית והלהט הפטריוטי של הציבור הסיני. בעקבות פרסום ראשוני של תמונות מטוסים סינים מתאמנים למטס, כבשה את האינטרנט הסיני השוואה בין חיל האוויר הקומוניסטי ב-1949, כשמאו דזה-דונג הכריז על הקמת הרפובליקה החדשה, לבין זה של היום. אז היו לחיל האוויר הסיני רק 17 מטוסים שהשתתפו במטס מעל. כדי להעצים את האפקט הורה ראש הממשלה הסיני הראשון ג‘ואו אנלאי למטוסים לטוס פעמיים מעל הקהל בכיכר. לעומת זאת, במטס הנוכחי ישתתפו 160 מפציצים ומטוסי קרב לצד רחפנים סופרסוניים. ”ראש הממשלה ג‘ואו, היום יש לנו מספיק מטוסים והם לא צריכים לטוס פעמיים“, קרא הפוסט שכבש את הרשת.

 

בסין, כמו בסין, לא חוסכים במשאבים בסין, כמו בסין, לא חוסכים במשאבים צילום: רויטרס

 

בסין, כמו בסין, לא חוסכים במשאבים כדי שהכל יעבוד כשורה ולכן בשלושת סופי השבוע האחרונים נסגרו חלקים גדולים במרכז העיר לצורך חזרות גנרליות למצעד. במלונות הסמוכים לשדרות צ'אנג אן הוכנסו התיירים לעוצר ונאלצו להישאר בחדרים לשעות ארוכות כדי לא לפגוע בחזרות. מספר קילומטרים מזרחה מהשדרות, נסגר לגמרי מתחם אצטדיון הפועלים, מרכז חיי לילה שוקק של העיר בזמנים רגילים, לצורך ההכנות למצעד. מלבד החיילים צפויים להשתתף במצעד עוד עשרות אלפי עובדי ממשלה וסטודנטים. בראיון לתקשורת הסינית חשפו חלק מהמשתמשים פרט מעט מביך: בחזרות סופקו להם חיתולים למבוגרים, פשוט כי אין זמן לעצור להפסקות שירותים.

 

המצעד לא יפיג את החששות מסין

 

אלא שמרהיב ככל שיהיה המצעד, הוא יתקשה למחוק את השנה הקשה שעברה על סין ואת האתגרים הכבדים המונחים לפתחם של מנהיגי המפלגה הקומוניסטית השולטת ובראשם שי. דפדוף בשפע הכתבות שפרסמה העיתונות הסינית הרשמית לסיכום 70 שנות סין החדשה יגלה עובדה מעניינת: הכתבות מתעלמות כולן די באלגנטיות משלושת העשורים הראשונים של הרפובליקה העממית, שנות הקמפיינים הפוליטיים של מאו שהסתיימו באסון, ומתמקדות בתקופת הרפורמות הכלכליות החל מסוף שנות ה-70, שהפכו את סין במהירות חסרת תקדים ממדינה כפרית ענייה לכלכלה השנייה בעולם.

 

 צילום: רויטרס

 

אחרי שהאידיאולוגיה המקורית קרסה והשיטה הכלכלית הסוציאליסטית הוכחה ככישלון, המפלגה הקומוניסטית מיצבה עצמה מחדש בעשורים האחרונים כגוף שהצליח להביא לסין צמיחה כלכלית יוצאת דופן . אלא שנס הצמיחה הסיני הזה הולך ומתכווץ ובשנה שעברה רשם המשק הסיני צמיחה של 6.6%, הנתון הנמוך ביותר מזה 28 שנה. המשבר בכלכלה הסינית, שתודלקה במשך שנים באשראי זול, החל עוד לפני מלחמת הסחר אבל הוחרף בעקבות המכסים שהטיל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ על מוצרים סינים.

 

אם התקווה הסינית היתה כי ניתן יהיה לסיים את מלחמת סחר בעסקה גדולה עם טראמפ שתגשר על כל המחלוקות ותשיב את המצב לקדמותו, כרגע תסריט זה נראה פחות סביר. המסלול שמסתמן כעת הוא כי סין וארה“ב צועדות לתקופה ארוכה של מלחמה קרה כלכלית ולא צריך להיות היסטוריון גדול כדי לזכור מה עשתה מלחמה קרה עם ארה“ב לברה“מ האימתנית.

 

 צילום: רויטרס

 

לאורך ההיסטוריה המשימה הראשונה שמנהיגי סין נדרשו לה היתה תמיד לדאוג לספק את צרכי המזון של האוכלוסיה המקומית האדירה, לכן מגפת דבר החזירים האפריקאי איתה מתמודדת סין היא אתגר מורכב לא פחות מההתמודדות עם הנשיא טראמפ. לפי הנתונים האחרונים שפורסמו בסין, המגיפה, שהמקרים הראשונים שלה התגלו בסין באוגוסט 2018, אחראית לשחיטת כרבע מהחזירים במדינה ולנזקים ישירים בהיקף של 140 מיליארד דולר. התוצאה של המגיפה היא יותר מהכפלה במחירי בשר החזיר בתוך שנה, מה שמעורר באופן טבעי חוסר שביעות רצון בקרב האזרחים. בשר חזיר מהווה 60% מצריכת הבשר הסינית הכוללת ולכן נחשב למזון בסיסי מאוד.

 

האתגרים הסינים לא מסתכמים בכלכלה. בעוד המנהיגות הסינית עסוקה בניסיון לפתור את הפלונטר מול ארה“ב, פרצו בהונג קונג ההפגנות המוניות נגד החוק להסגרת מבצעי עבירות לסין. החוק אומנם בוטל אך ההפגנות לא פסקו והמפגינים הפרו-דמוקרטים מאיימים לחזור לרחובות ב-1 באוקטובר, כדי להביך את המנהיגות הסינית ביום חגה. גם מול טייוואן, האי המורד שסין שואפת לאחד עם המולדת, העניינים לא פשוטים. האסטרטגיה ארוכת הטווח של סין לקרב את אזרחי טייוואן דרך פיתויים כלכליים לא הוכיחה את עצמה עד כה וכוחם של המצדדים ביותר עצמאות לאי דווקא גדל. במקום הגזרים בייג‘ינג הוציאה לאחרונה את המקלות והודיעה על איסור נסיעה לטיוואן למטיילים סינים שלא דרך קבוצה מאורגנת, צעד קשה עבור עסקי התיירות באי.

 

70 שנה לאחר שכבשה את השלטון ועל אף אינספור תחזיות לנפילתה הקרובה, המפלגה הקומוניסטית ממשיכה לשלוט ביד רמה בסין. מבחינת הממשל המצעד ביום שלישי יבטא שוב את הכפיפות של צבא סין למפלגה הקומוניסטית.

 

אלא שלמצעד עלולות גם להיות השפעות מזיקות. הצמיחה הכלכלית הסינית של העשורים האחרונים התבססה במידה רבה על שיתוף הפעולה מוצלח בין המערב ויפן לסין. אלא שהאקלים ביחס לסין מסביב לעולם השתנה משמעותית בשנים האחרונות לכיוון חשדן הרבה יותר, כפי שבא לידי ביטוי בצורה המובהקת ביותר ביחס לענקית התקשורת וואווי. לא בטוח שמצעד צבאי ראוותני יעזור במיוחד להפיג את החששות סביב סין בעולם, כנראה שדווקא להפך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x