$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

זמן בייג'ינג

זיהום אוויר? המטרד מספר אחד בסין הוא דווקא רעש השיפוצים

בהתחלה חשבתי שמדובר במזל הרע שלי, שנפלתי על השכנים המרעישים ביותר, אבל עם הזמן התברר לי כי קדחת השיפוצים היא מכת מדינה בסין - תוצאה של עלויות נמוכות, שוק נדל"ן רותח ואיכות בנייה ירודה

אופיר דור, בייג’ינג 20:2920.09.19

קצת יותר משבעה חודשים חלפו מאז עברתי לדירה חדשה בבייג‘ינג, נוטש את השכונה עמוסת הזרים לטובת שכונה סינית למהדרין מערבה יותר בעיר. הדירה דווקא יחסית בסדר, אבל בכל זאת יש עניין לא קטן שמעכיר את האווירה. במהלך שבעת החודשים מאז שהגעתי, קשה לי להיזכר אפילו בשבוע אחד במהלכו לא שמעתי רעש של שיפוצים בוקע מאחת הדירות בבניין. באורח פלא, איך שהשיפוץ בדירה אחת מסתיים, מיד מתחיל שיפוץ במקום אחר. השיא הגיע בחודש האחרון, כאשר בדירה שנמצאת היישר מעלי החל שיפוץ מקיף שמפגיש אותי בעל כורחי מידי בוקר עם רעשי דפיקות פטישים, מקדחות קודחות ומעל הכל הטרטור הבלתי נסבל של מלך השיפוצים הסינים: פטיש האוויר.

 

בתחילה חשבתי לתומי שמדובר פשוט במזל הרע שלי, שנפלתי על הבניין הלא נכון בזמן הלא נכון, אבל ככל שחלף הזמן ושום דבר לא השתנה, כשהרעש המשיך לבקוע כל פעם מכיוון אחר, הבנתי שאולי יש כאן יותר מאשר רק נאחס. שיחה עם כמה חברים סינים וזרים החיים שנים ארוכות בסין הבהירה לי שכולם מכירים היטב את התופעה של שיפוצים בלתי פוסקים.

 

 

בנייה בבייג'ינג בנייה בבייג'ינג צילום: רויטרס

 

”במהלך חמש שנים בישראל הספקתי לעבור דירה פעמיים, ועדיין במהלך כל התקופה לא שמעתי פעם אחת שיפוצים. איך שחזרתי הביתה לבייג‘ינג אני שומעת רעשי שיפוצים מגיעים במקביל מלמעלה ולמטה“, חיזקה אותי סינית שגרה בארץ. לכל מי שפגשתי, סיני או זר, היה הסבר משלו מה עומד מאחורי המטרד המתמשך.

 

עונות השיא לשיפוצים: האביב והסתיו

 

סין היא באופן כללי מקום לא שקט במיוחד. השוואה בינלאומית של 50 ערים גדולות בעולם שנערכה לפני שנתיים מצאה כי העיר גואנגג'ואו בדרום סין מדורגת במקום הראשון והלא מכובד ברמת זיהום הרעש. העיר שלי, בייג‘ינג, מוקמה לא הרחק מאחור, במקום הרביעי, אחרי קהיר ופריס. ציריך נבחרה לעיר השקטה ביותר בעולם. בדיקה אחרת מ-2016 מצאה כי רבע מערי סין סובלות מרמות גבוהות מידי של רעש. חשיפה ממושכת לרעש מקושרת לפי מחקרים לעלייה במתח, יותר מקרי חרדה ודיכאון, סוכרת, השמנת יתר ואפילו התקפי לב ושבץ. בהחלט לא משחק ילדים.

 

עם רוב מקורות הרעש בסין אני דווקא מסתדר לא רע. במשך כל שנותי בבייג'ינג גרתי תמיד בדירות בקומה גבוהה, כך שהחשיפה שלי לרעשי רחוב בדמות צפצוף מכוניות או עבודות תשתית (שגם הן פופולריות להחריד בסין) היתה סבירה. בכל מקרה, ברוב השנה בבייג’ינג קר או חם מדי מכדי לפתוח חלון. בניגוד לחברים האירופאים שלי, שמזדעזעים מהקולניות של הקהל הסיני, אני אף פעם לא הרגשתי שיש כאן משהו מיוחד. שיפוצים הם עבורי מטרד הרעש היחיד בבייג‘ינג.

 

אחת מחברותי הסיניות ניסתה לנחם אותי כי אנחנו נמצאים כרגע בלב ליבה של עונת השיפוצים העירונית. הסינים מאמינים כי לא מומלץ לשפץ בחורף הקר, כיוון שהצבע והבטון מתייבשים לאט ופוגעים באיכות השיפוץ. עדיף להימנע גם מהעונה הגשומה של שיא הקיץ, כשרמת הלחות הגבוהה מפריעה לעבודות עץ. זה הופך את האביב, ובעיקר את הסתיו, לתקופות האידיאליות. רק ששתי אלו נחשבות לתקופות היפות ביותר בשנה בבייג'ינג, לא חבל לבלות אותן עם רעשי פטיש אוויר?

 

 צילום: גטי אימג'ס

 

בערי סין ישנן תקנות המגבילות את השעות בהן ניתן לבצע שיפוצים רועשים. לפי התקנות ניתן להתחיל עבודות שיפוץ ב-8 בבוקר וחובה לסיימו לפני 18 בערב. כמו כן, אסור לשפץ ב-12-14 בצהריים, שעות בהן מקובל לנמנם שנת צהריים בסין, ובמהלך סופי שבוע וחגים. אלא שהניסיון שלי מראה שהמשפצים לא תמיד מקפידים על קיום התקנות כלשונן, ולא פעם שעת התחלת השיפוץ מוקדמת ל-7 וחצי ושעת הסיום מתעכבת אחרי שש. בסופי שבוע אולי מדמימים את פטיש האוויר, אך רעשי דפיקות עדיין נשמעים היטב.

 

אני בהחלט לא לבד בהתמודדות עם פגעי השיפוצים. סקר שנערך ב-2014 בשנחאי גילה כי תושבי העיר סיווגו את רעש השיפוצים כסוג המרגיז ביותר של רעש עבורם, לפני קולות מוזיקה. שנה אחר כך, ב-2015, דיווחה התקשורת הסינית כי רוב התלונות על רעש המגיעות מאזרחים ברחבי המדינה קשורות לבנייה. מתוך 345 אלף תלונות על רעש באותה שנה, כ-50.1% התייחסו לבנייה.

 

גם באינטרנט הסיני אפשר למצוא שפע של מדריכים כיצד להתמודד עם שכנים משפצים רעשניים. התקנות מאפשרות להתלונן במשטרה על שכן החורג מהשעות המותרות לשיפוצים, אך רוב הסינים יעדיפו שלא לעשות כן, אולי מפחד מעימותים ישירים ואולי כי הם עצמם מתכננים שיפוץ עתידי. באינטרנט הסיני אפשר למצוא גם המלצות איך צריך בעל הדירה המשפץ לנהוג, החל מפרסום הודעה על השיפוץ בבניין ועד חלוקת מתנות כאשר השיפוץ מתארך מעבר לצפוי. אני עדיין מחכה למתנה שלי.

 

לפחות אני עדיין יכול להתנחם בכך שמצבי טוב יותר ממצבה של הגברת דנג מהעיר ג'יוגיאנג במזרח סין. הגברת דנג התלוננה לכתב העיתון המקומי כי רעשי השיפוצים הנמשכים אל שעות הלילה המאוחרות מקשים על בנה בן השנה וחצי להירדם. על פי הידיעה שפורסמה בשבוע שעבר בעיתון המקומי, כאשר העיתונאי פנה לבעל הדירה המשפץ לבקש את תגובתו על התלונות של גברת דנג, התנצל האחרון וטען כי לא היה מודע לשעות העבודה של החברה אותה שכר. בעל הדירה הבטיח לטפל בנושא ולהורות לחברת השיפוצים להימנע מעבודה בשעות הערב. חברות השיפוצים מקבלות תשלום בגמר העבודה ולכן ינסו לסיים את הפרויקט בזמן המהיר ביותר, כולל עבודה בשעות הלילה.

 

 צילום: גטי אימג'ס

 

מרחב ציבורי מוזנח, בתים מושקעים

 

השאלה המעניינת ביותר מבחינתי היא מדוע הסינים כל כך אוהבים לשפץ. עבור הסינים, מסתבר, זהו כמעט הכרח לשפץ דירה אחרי הרכישה. אחרי השיפוץ יחכו הסינים בדרך כלל מספר חודשים כדי לאפשר לאדים רעילים מהשיפוץ להתנדף לפני שהם עוברים לדירה בפועל. לפעמים אפילו מי ששוכר דירה לטווח ארוך יקח על עצמו את מלאכת השיפוץ כדי להיכנס לדירה מדוגמת. במידה רבה המחיר משמעותי כאן. בעוד בישראל שיפוץ זה עניין יקר למדי, בסין, מעצמת הבנייה העולמית, אפשר למצוא אנשי מקצוע שיעבדו במהירות ובזול.

 

החיבה הסינית לשיפוצים בבית עומדת בניגוד מוחלט למצב המזעזע של המרחבים הציבוריים בבנייני מגורים. חדרי מדרגות בבניינים בבייג'ינג הם מופת להזנחה עם קירות בטון חשוף ללא צבע ורצפה מוכתמת. תופעה זו קשורה להיעדר הקהילתיות בחברה הסינית, בה כל אדם ממוקד בעצמו וברכושו הפרטי. אז בתוך הבית משפצים, וכל מה שמסביב נשאר מוזנח.

 

השיפוצים המרובים הם גם עוד סממן לשוק הנדל"ן הרותח בערים הגדולות כמו בייג'ינג. בעשור האחרון מחירי הדירות זינקו בעשרות אחוזים ומשכו ספקולנטים רבים הקונים דירות, מנסים להשביח אותן ולמכור אותן ברווח. לכל זה אפשר להוסיף גם חברות שחוכרות דירות לטווח ארוך, משפצות ומשכירות ללקוחות בחוזה לשנה במחיר גבוה בהרבה. השיפוצים המרובים קשורים גם לאיכות הבנייה הירודה של בניינים רבים בסין, שסובלים מבלאי מהיר מאוד. לעיתים בניין חדש יחסית שנבנה בשנות ה-90 נראה כבר כמו מבנה המיועד לשימור מהתקופה הקיסרית.

 

"לאנשים אין כסף לעבור דירה, אז הם משפצים במקום", טען חבר סיני אחר שלי, מקשר בין המצב הכלכלי הלא מזהיר בסין בימים אלו וקדחת השיפוצים. אם זה המצב, אין לי אלא לצאת בקריאה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ להשאיר את האגו בצד ולמהר לחתום על הסכם סחר חדש עם סין. הפעם מדובר בעניין קריטי הנוגע לשינה שלי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x