$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

ענני המיתון מתקבצים, אבל הכלים להתמודד איתם מוגבלים

נגידי הבנקים המרכזיים יתכנסו השבוע לפסגה השנתית בג'קסון הול כאשר ברקע מתגברים סימני האזהרה להיחלשות הכלכלות הגדולות בעולם. מומחה לכלכלה פוליטית בהרווארד: "אין מאיפה להוריד ריבית כדי להתמודד עם מיתון"

אדם סמסון, טומי סטבינגטון וברנדן גרילי, פייננשל טיימס 22:0119.08.19

המשקיעים נערכים לגל חדש של מהלכי תמריצים שיושתו בתגובה להאטה העולמית בצמיחה, זאת לאחר שהבית הלבן מסר כי הוא שוקל סבב חדש של הורדות מסים על מנת לתמרץ את הכלכלה.

 

 

 

ביום חמישי יתכנסו נגידי הבנקים לפגישה השנתית בג'קסון הול, וויומינג, זאת ברקע התגברות סימני האזהרה שזורמים מהשווקים הפיננסיים, והלחץ הגובר כתוצאה מכך למצוא דרכים לתמוך בכלכלה הגלובלית.

 

 

יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול אמר בחודש שעבר, כאשר הודיע על הורדת הריבית ב־0.25%, כי התיקון במדיניות אינו מהווה איתות לתחילתו של סבב הקלות רחב היקף. בשלב זה עדיין לא ברור אם יסטה מהצהרתו זו, גם לאחר ההתפתחויות האחרונות בשווקים.

 

רכיב מפתח בעקום התשואות האמריקאי, המשקף את ציפיות השווקים לגבי שיעורי ריבית עתידיים, התהפך בשבוע שעבר לראשונה מאז קיץ 2007, אירוע אשר רבים מחשיבים כסימן למיתון קרב. בנוסף, נתונים חלשים שזרמו ממספר מדינות, כולל גרמניה וסין, ליבו את החשש כי הכלכלה הגלובלית נמצאת על סף משבר.

 

החששות בדבר התקדרות האקלים הכלכלי שלחו את המשקיעים אל האג"ח הריבוניות הנחשבות מפלט בטוח. כתוצאה, התשואות על אג"ח אמריקאיות ל־30 שנה נפלו לראשונה אל מתחת ל־2% בשבוע שעבר, בעוד באירופה, לכמה מדינות אין כיום אג"ח ריבוניות הנסחרות בתשואה חיובית. "קיים סיכון כי לא נקבל יותר תשואה חיובית על נכס בטוח, אז תקנו אותם כעת", אמר גארת' קולסמית', ראש מחלקת ריביות גלובליות בחברת ההשקעות אינסייט.

 

משקיעים הזרימו כמעט 500 מיליארד דולר לקרנות נאמנות נושאות הכנסה קבועה במחצית הראשונה של השנה, הקצב המהיר ביותר בעשור לפחות, כך לפי מורנינגסטאר. כתוצאה, מחיר החוב של מדינות בעלות דירוג גבוה זינק בממוצע ב־6.4% השנה, והראלי על החוב בדירוג זה מסתמן כחזק ביותר מאז 1995.

 

 

השווקים ממתינים למוצא פיו של פאוול השווקים ממתינים למוצא פיו של פאוול צילום: רויטרס

 

"לשווקים יש תיאבון בלתי נלאה לתמריצים", אמר ניקולא מיי, מנהל תיקי השקעות בפימקו. "לא משנה מה יעשו בנקים מרכזיים, הם רוצים עוד".

 

סוכנות הדירוג S&P הזהירה בשבוע שעבר כי קיימת "רמת התרעה גבוהה" לגבי כלכלת ארה"ב וכי ישנו כעת סיכוי של אחד לשלושה לערך כי השוק הגדול בעולם ישקע למיתון בשנה הבאה.

 

עם זאת, היועץ הכלכלי של הבית הלבן לארי קודלו אומר כי מצבה של כלכלת ארה"ב "טוב למדי" וכי הוא אינו צופה מיתון. בראיון לפוקס ניוז הוא אמר כי ממשל טראמפ "בודק" את האפשרות של קיצוצי מסים, שייתכן וימומנו על ידי ההכנסות מהמכסים המושתים על סחורות סיניות.

 

בנקים מרכזיים כבר החלו לנקוט מהלכים בתגובה להתקבצות ענני הסערה. יותר משליש הבנקים המרכזיים נקטו צעדים מקלים בששת החודשים האחרונים, ההיקף הגדול ביותר מאז 2009. כך לפי סוכנות הדירוג פיץ'.

 

הציפיות למהלכים מקלים נוספים תמרצו את שוקי אסיה עם תחילת המסחר היום. מדד האנג סנג של בורסת הונג קונג טיפס ב־1.9% ואלו CSI 300 הסיני עלה ב־1.4%. זאת לאחר שהבנק המרכזי של סין הודיע על מדד ריבית חדש. מדד טופיקס ביפן, הרחב יותר מהניקיי, התחזק ב־0.5% ומדד קוספי של בורסת סיאול, ב־0.6%.

 

עם זאת, בתקופה שבה שיעורי הריבית בעולם נעים סביב רמות שפל ובנקים מרכזיים רבים ניזונים עדיין מתוכניות תמריצים שהושתו לאחר המשבר הגלובלי, או לחילופין מאותתים על הקלות צפויות, ישנם כלכלנים הסבורים כי הכלים העומדים לרשותם מוגבלים מאוד.

 

ג'יימס סטוק, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת הרווארד, הסביר כי הפד האמריקאי נוטה להגיב למיתון עם הורדת ריבית של חמש נקודות אחוז. אבל הפעם, הוא אומר, "אין לנו חמש נקודות אחוז".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x