$
תעשייה ופיננסים

הונג קונג מאבדת את המוניטין שלה כמרכז פיננסי יציב ובטוח

המחאה הציבורית השוטפת את הונג קונג הסלימה לשיאים חדשים ומניות של חברות בנייה, רכבות וקמעונאות צנחו בחדות. הממשל המקומי הזהיר מפגיעה בהשקעות עתידיות בטריטוריה. יצרנית השעונים השוויצרית סווטש: "הירידה במכירות מורגשת"

תמר טוניק 00:0506.08.19

גל המהומות ששוטף את הונג קונג מאז ראשית חודש יוני הגיע לשיאים חדשים כאשר לווה בשביתה כללית חוצת מגזרים שכמותה לא נראתה בעיר זה חצי מאה. המשטרה נאלצה להשתמש בגז מדמיע כדי לפנות מפגינים מצירי תנועה מרכזיים ברחבי העיר, זאת על רקע אזהרותיה של מנהיגת הונג קונג קארי לאם כי המרכז הפיננסי האסייתי נמצא על סף "מצב מסוכן מאוד".

 

 

 

הודעות שנשלחו באמצעות אפליקציית המסרים טלגרם קראו למפגינים עוד ביום ראשון להתחיל את יום המחאות בשבע וחצי בבוקר ולפגוע בתנועת הרכבות. ארגון העל של איגודי הסחר הודיע כי רוב 95 האיגודים המסונפים לו התחייבו להצטרף לשביתה. ההבטחות הללו אכן נראו בשטח כאשר עובדי ציבור מכ־30 משרדים ממשלתיים, נוסף על טייסים, מורים, עובדי בניין, מהנדסים וצוותי אוויר הצטרפו לשביתה, במהלך שהמחיש את תחושות הזעם הגוברות כנגד הממשלה.

 

מטריות בדלתות הרכבת

 

פעילים ארגנו עצרות בשבעה מוקדים ברחבי הטריטוריה, זאת למרות תחנוני הממשל לשמירה על השקט וברקע עשרות מעצרים שבוצעו במהלך הלילה נגד מארגני ההשבתה.

 

מפגינים מחוץ לבניין הממשל המרכזי בהונג קונג מפגינים מחוץ לבניין הממשל המרכזי בהונג קונג צילום: רויטרס

 

 

מספר קווים של רשת הרכבות המקומית נאלצו להפסיק לפעול לאחר שמפגינים עטויי מסכות ולבושי שחורים חסמו את הדלתות, נעצו בהן מטריות ובכך מנעו מהרכבות לעזוב את הרציפים. באתר נמל התעופה הבינלאומי של הונג קונג נרשמו היום כ־230 ביטולים של טיסות, רובן של חברת התעופה הלאומית קאתיי פסיפיק.

 

ההסלמה מגיעה אחרי למעלה מחודשיים של גלי הפגנות שפרצו בתגובה לכוונת הממשל לאכוף צו הסגרה שהיה מאפשר לשפוט חשודים במעשים פליליים, בסין. אף כי הצו בוטל בחודש שעבר, לאחר שלאם הכריזה כי המהלך נחל "כישלון חרוץ", המפגינים ממשיכים לדרוש דמוקרטיזציה נוספת של הממשל.

 

המושבה הבריטית לשעבר, שחזרה לשליטת סין ב־1997, אמורה ליהנות מדרגה גבוהה של אוטונומיה במסגרת מדיניות "מדינה אחת, שתי מערכות". עם זאת, המקומיים טוענים כי חירותם ניטלת מהם בהדרגה בהשפעת סין.

 

במסגרת מסיבת העיתונאים הראשונה שקיימה זה שבועיים, ספגה לאם ביקורת מתומכי הממשל בבייג'ינג על כך שלא יזמה מהלכים להרגעת המתיחות. בעקבות התבטאויותיה על הסכנות האורבות לטריטוריה, נרשמו ירידות חדות בשווקים ומדד בורסת הונג קונג, הנג סנג, צנח ב־2.85%, הנפילה היומית החדה ביותר שלו מאז תחילת מאי. מאז אפריל צנח המדד ב־13% ומחק כמעט את כל העליות שרשם מתחילת השנה.

 

אחת המפסידות הגדולות היתה סאן האנג קיי פרופרטיז, מחברות הבנייה הגדולות בעיר, שצללה ב־5.2%. חברת הרכבות MTR רשמה ירידה של 3.4% בעוד קאתיי פסיפיק נחלשה ב־4.2%. את אחת הצניחות החדות ביותר ספג מותג

התכשיטים ההונג קונגי טסה סואי לואן שנפל ב־12.1%.

 

המסכים האדומים היום הם רק תזכורת לכך כי גל המהומות גבה מחיר כבד מכלכלת הונג קונג, עוד קודם לפרוץ השביתה. מדד מנהלי הרכש, שסוקר את הפעילות העסקית במגזר הפרטי, צנח ל־43.8 נקודות ביולי מ־47.9 נקודות ביוני והשלים בכך את הירידה החדה ביותר מאז מרץ 2009.

 

בהצהרה שפרסמה ממשלת הונג קונג ערב פרוץ השביתה, בתקווה למנוע את קיומה, הודגש כי הכלכלה משלמת מחיר, הן כתוצאה מהשפעות חיצוניות והן בשל המשבר הפנימי. עוד הזהיר הממשל כי הנתונים הכלכליים האחרונים, הגרועים ביותר זה עשור, מוכיחים כי הסיכונים להמשך הידרדרות המצב רק גוברים.

 

"הסיכונים קיימים ממילא"

 

"שביתות רחבות היקף ומעשי אלימות רק יוסיפו לערער את הכלכלה שממילא מתמודדת עם סיכונים", נאמר בהודעה של הממשל בהונג קונג. "במקביל יתערער הביטחון של הקהילה הבינלאומית והמשקיעים הזרים בחברה ובכלכלה של הונג קונג, מה שיגרום לאובדן ולנזקים לחוק ולסדר, לכלכלה, לתעסוקה ובסופו של דבר לפגיעה בכל שכבות החברה".

 

הונג קונג, מהמרכזים הכלכליים המובילים בעולם, נחשבה עד כה ליציבה ולבטוחה לפעילות חברות זרות ומשקיעים. עם זאת, גל ההפגנות משנה את המצב ורשויות הונג קונג החלו לשגר אזהרות כי העיר מצטיירת כמקום מסוכן עבור חברות ותיירים. מי שיכול להעיד על כך הם מותגים בינלאומיים וסוחרים, שחשים את הפגיעה על בשרם. כך למשל, יצרניות השעונים השוויצריות סווטש וריצ'מונט ציינו לאחרונה כי המכירות שלהן בהונג קונג נמצאות במגמת ירידה כתוצאה מגל המחאות. "משקיעים בינלאומיים מודאגים שההפגנות יוסיפו לגרור מטה את כלכלת הונג קונג, במיוחד במגזרי התיירות והקמעונאות", כך לפי אלכס וונג, אנליסט נכסים בחברת הייעוץ אמפל קפיטל בהונג קונג, שאמר את הדברים לרשת סי.אן.אן.

 

"הבעיה כעת היא שלא ברור מה המפגינים מבקשים להשיג", אמר שון דרבי, אסטרטג שווקים בחברת ג'פריז הונג קונג, בשיחה עם סוכנות בלומברג. "הפרות הסדר שמתרחשות כעת בתחבורה, במרכזי הקניות ובתנועת האנשים המגיעים להונג קונג מתחילות להשפיע באופן משמעותי למדי על הכלכלה", הזהיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x