$
עולם

ניתוח כלכליסט

הילד הרע של הברקזיט עלול לגרור את בריטניה למיתון

בוריס ג'ונסון, התומך הקולני ביותר של הברקזיט, ייכנס היום למעון ראש הממשלה בלונדון עם שק הבטחות שמימושן תלוי באיחוד האירופי השנוא עליו. התרחיש הסביר ביותר הוא דחייה נוספת של היפרדות בריטניה מהאיחוד, אך במחיר הימשכות אי־הוודאות ומשבר במשק

תמר טוניק 07:2524.07.19

ראש הממשלה הבריטי הנבחר בוריס ג'ונסון, שיתחיל את כהונתו היום, מחזיר אל הזירה הבריטית הנפיצה את התרחיש של ברקזיט ללא הסכם. כלומר, פרישה מהאיחוד האירופי בתאריך היעד של ה־31 באוקטובר תוך גדיעתה בן לילה של שותפות הסחר הבריטית בשוק האירופי.

 

 

 

ג'ונסון, מתומכי הברקזיט הוותיקים והנחרצים ביותר, לשעבר ראש העיר של לונדון ושר החוץ בממשלתה של תרזה מיי, הביס ברוב של 66.4% את שר החוץ ג'רמי האנט בבחירות על ראשות המפלגה השמרנית. עם זאת, כניסתו הדרמטית בשערי דאונינג 10 אינה ערובה לכך שיצליח לממש את התחייבותו לאותם 52% מהבריטים שהצביעו בעד ברקזיט ביוני 2016.

 

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה צילום: רויטרס

 

מיי תעזוב את תפקידה היום אחרי ביקור רשמי אצל מלכת בריטניה אליזבת השניה בארמון בקינגהאם, במהלכו המלכה תמנה רשמית את ג'ונסון, לפני שיעשה את דרכו למעון ראש הממשלה. בנאום ניצחון שלא הצטיין בתקינות פוליטית ציין אתמול ג'ונסון כי אפילו חלק מתומכיו "בוודאי תוהים מה בדיוק הם עוללו" כאשר הצביעו עבורו.

 

ואכן, ערב ההצבעה, הפילוג במפלגתו לא היה נתון בספק. שישה שרים הודיעו כי אם ג'ונסון ינצח, הם יתפטרו בשל התנגדותם לברקזיט ללא הסכם. אחד הפורשים, שר המשפטים דיוויד גוק, אף אמר כי עזיבת האיחוד ללא הסכם תוביל ל"השפלה לאומית". שרת החינוך אן מילטון הגישה את התפטרותה אתמול בבוקר, והיום צפוי להודיע על התפטרותו שר האוצר פיליפ האמונד. מילטון, שמסרה על כוונתה לעזוב את תפקידה בציוץ בטוויטר חצי שעה לפני שהוכרז נצחונו של ג'ונסון, אמרה: "בריטניה חייבת לפרוש מהאיחוד האירופי באופן אחראי". במקביל לגל ההתפטרויות, חברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית מאיימים לערוק למפלגה הליברל־דמוקרטית.

 

ג'ונסון צפוי להיתקל בהתנגדות העזה ביותר לגישתו הלוחמנית בקרב מפלגת הלייבור, שעשויה להגיש נגדו הצעת אי אמון כבר מחר. עם זאת, התרחיש הסביר יותר הוא כי תעשה זאת בספטמבר, אחרי שהפרלמנט ישוב מפגרת הקיץ, שמתחילה ביום שישי הקרוב. "ג'ונסון זכה בתמיכתם של פחות מ־100 אלף מחברי המפלגה השמרנית אבל הוא לא זכה בתמיכה של המדינה שלנו", כך צייץ מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין עם היוודע תוצאות ההצבעה. "הברקזיט ללא הסכם של ג'ונסון פירושו קיצוץ משרות, מחירים מאמירים בחנויות וסכנה למערכת הבריאות שלנו שתימכר לתאגידים אמריקאיים במסגרת הסכמים חבריים עם דונלד טראמפ. העם צריך לבחור ראש ממשלה בבחירות כלליות", סיכם.

 

אל מול אופוזיציה מתוסכלת ולחוצה, ראש הממשלה הנכנס מתכנן לפתוח במשחק צ'יקן עם המוסדות האירופיים בבריסל. לדבריו, הוא יעלה הילוך בהיערכות לפרישה ללא הסכם כדי ללחוץ את האיחוד האירופי לקיר ולאלצו להכניס שינויים בהסכם שהשיגה מיי. "אנחנו הולכים לבצע את הברקזיט ב־31 באוקטובר ולנצל את כל ההזדמנויות שהוא יביא לנו. אנחנו נחזור להאמין בעצמנו, וכמו ענק מנומנם אנחנו נתרומם ונסיר מעלינו את כבלי ההססנות והשליליות", הכריז בנאום הניצחון.

 

סכנה למגזרים מובילים בכלכלה

 

ג'ונסון טען בשבועות החולפים כי אם בריטניה תיערך באופן הולם, תרחיש של ברקזיט ללא הסכם יהיה "ממש לא יקר". אך המומחים חולקים עליו. עזיבה ללא הסכם פירושה מכסים חדשים שיושתו על סחורה בריטית שמגיעה לאיחוד האירופי וביטול אלפי חוקים המשפיעים על כל תחומי החיים, מסחר דרך תעופה ועד לטלקומוניקציה.

 

הוועדה הפרלמנטרית הממונה על הפרישה מהאיחוד ציינה כי ברקזיט ללא הסכם יוביל להפרה חמורה של סדרי הכלכלה, יציב סיכונים מהותיים עבור התחרותיות של מגזרים מובילים בכלכלה הבריטית ויעמיד בסכנה משרות רבות. בעוד ישנם מחוקקים בריטיים הסבורים כי האיומים הללו מוגזמים ונגועים בהיסטריה, הרוב נחוש בכל זאת למנוע ברקזיט לא מוסדר.

בשבועות שקדמו לחזרתו של ג'ונסון לזירה הפוליטית התגברו באופן טבעי החששות מפני תרחיש של ברקזיט אגרסיבי, וכלכלת בריטניה הראתה סימנים כי היא מתקרבת למיתון.

 

בתזמון מדויק לקראת הקאמבק של הפוליטיקאי השנוי במחלוקת, המכון הבריטי לכלכלה ומחקר חברתי (NIESR), אחד מגופי החיזוי הכלכליים העצמאיים החשובים בממלכה, פרסם שלשום הערכות לפיהן הסבירות שבריטניה נמצאת כעת במיתון עומדת על 25%. זאת לאחר שבחודשים האחרונים נעצרה הצמיחה והליש"ט נחלשה במידה משמעותית.

 

על פי הערכות אנליסטים, כלכלת בריטניה התכווצה ברבעון שהסתיים ביוני, לראשונה זה שבע שנים. הם תולים את המגמה בסגירות מפעלים שתוכננו לקראת תאריך הברקזיט המקורי, 29 במרץ, על מנת להקדים תרופה לכאוס העלול להתעורר. נתוני הצמיחה הרשמיים עבור הרבעון יתפרסמו בחודש הבא.

 

דרכים שבהן המשק הבריטי כבר מרגיש את הברקזיט דרכים שבהן המשק הבריטי כבר מרגיש את הברקזיט

 

המכון חתך את תחזית הצמיחה של בריטניה ב־2019 ו־2020 ל־1.2% ו־1.1%, בהתאמה, לעומת 1.4% ו־1.6% בתחזית הקודמת. בטווח הקרוב, גדלים הסיכויים להאטת הצמיחה ברבעון השלישי של 2019. "התחזית קצרת המועד עבור כלכלת בריטניה היא אכן מאוד קודרת, עם סיכון להיחלשות כלכלית משמעותית שתתחיל בתוך ששת החודשים הבאים", כך לפי NIESR. עוד הזהיר המכון, כי ברקע הסיכון הגובר של פרישה ללא הסכם, המשבר הכלכלי העלול לפקוד את בריטניה בסתיו יהיה חמור.

 

הצמיחה הכלכלית בטווח הרחוק, לפי NIESR, עלולה להיפגע בשיעור של כ־5% בשנה במקרה של ברקזיט ללא הסכם. "ההשפעה של ברקזיט ללא הסכם תהיה כמו לזרוק בטון לתוך גלגלי הסחר הבריטי עם האיחוד האירופי בתקופה שבה בריטניה כבר פגיעה ושברירית בשל האטה בצמיחה", הזהיר מנהל המכון, ג'אגז'יט צ'אדהא. "איך שלא נסתכל על זה, הכלכלה לא תרווה נחת מפרישה כזאת", סיכם.

 

עוד על פי תחזיות המכון, הליש"ט עלולה להיחלש בכ־10% לעומת הדולר, לכ־1.10 דולרים. במקביל, בגלל העלייה הצפויה במחירי המוצרים המיובאים לבריטניה צפויה האינפלציה לזנק לכ־4% — הרמה הגבוהה ביותר בשמונה שנים, ופי שניים מהיעד של הבנק המרכזי.

 

בנסיבות הללו, הבנק המרכזי של אנגליה צפוי לנסות ולעמעם את עוצמת הפגיעה על ידי הורדת הריבית ל־0.25% מ־0.75% כיום. ההמלצה של המכון לממשלה של ג'ונסון היא להתעלם לפחות באופן זמני מחוקי התקציב שלה ולהנהיג מדיניות פיסקאלית מרחיבה.

 

בעקבות נצחונו של ג'ונסון העריכו אתמול כלכלני בנק UBS, כי הסיכויים לברקזיט ללא הסכם עומדים עתה על 50%. עם זאת, הם מציינים כי הלך הרוח בפרלמנט הבריטי הוא של התנגדות לתרחיש כזה, ונצחונו של ג'ונסון לא צפוי לשנות זאת. התרחיש הסביר לטווח הקצר, על פי הניתוח של UBS, הוא מתן ארכה לבריטניה ליציאה מהאיחוד, אחרי התאריך של ה־31 באוקטובר, זאת בעקבות התגמשות אפשרית של ג'ונסון אל מול יריביו מבית, או בתרחיש של בחירות כלליות.

 

לא הכל סובב סביב הברקזיט. ג'ונסון יורש ממיי גם מספר תיקים רגישים בזירה הפוליטית הבינלאומית, הבעייתי שבהם הוא המתיחות מול איראן, שעצרה בעת האחרונה שתי מכליות נפט בריטיות במיצרי הורמוז. ג'ונסון יצטרך להחליט האם להמשיך ליישר קו עם מדינות אירופאיות אחרות המעוניינות לשמר את הסכם הגרעין עם איראן, ממנו פרשה ארה"ב, או להסתכן בעימות עם איראן על ידי אימוץ הגישה הלוחמנית של הנשיא האמריקני.

 

היחסים המיוחדים לכאורה בין ארה"ב לבריטניה מגיעים, אפוא, לשעת מבחן אמיתית. ג'ונסון ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ חולקים הערצה הדדית ואתמול היה טראמפ מראשוני המברכים על נצחונו וצייץ "הוא יהיה נפלא!". עם זאת, וושינגטון כבר אותתה כי לונדון לא תזכה ליחס מועדף כשזה מגיע להפעלת לחץ על איראן, כינון הסכמי סחר לאחר הברקזיט, או החלטות שתקבל ממשלת בריטניה לגבי השימוש בטכנולוגיות של וואווי הסינית, שנכנסה לרשימה השחורה של טראמפ.

 

עונת פגרה מנומנמת באירופה

 

אך בינתיים, ראש הממשלה החדש של בריטניה עולה היום על מסלול התנגשות עם האיחוד האירופי והפרלמנט הבריטי בשאלת הברקזיט. מהסיבה הזו, בריטניה עלולה להיקלע למשבר פוליטי, מיתון, בחירות חדשות, משאל עם חדש, או כמה מהתרחישים הללו בו זמנית. ג'ונסון אמר כי יתחיל באופן מיידי לקיים סבבי שיחות עם האיחוד האירופי בנוגע לשינוי הסכם הפרישה שעליו הוסכם עם ראשת הממשלה מיי ואשר הפרלמנט דחה ברוב מוחץ בשלושה סבבים של הצבעות.

 

מנהיגי האיחוד חזרו ואמרו כי לא יחזרו לשולחן המשא ומתן, ומול ג'ונסון, שהתחיל את הקריירה שלו כעיתונאי בבריסל ופרסם שלל גוזמאות על הבירוקרטיה האירופית, המוטיבציה שלהם תהיה נמוכה עוד יותר.

 

ג'ונסון אמר כי המפתח לקבלת התמיכה של הפרלמנט הבריטי להסכם ברקזיט הוא הוויתור על סעיף ה"בקסטופ", אותה תעודת ביטוח שמטרתה לוודא כי הגבול היבשתי היחיד של בריטניה עם האיחוד האירופי, בין צפון אירלנד לאירלנד, יישאר פתוח וללא מכסים ושאר חסמים. האיחוד האירופי, עם זאת, חזר והדגיש בפני מיי כי ללא בקסטופ לא יהיה הסכם. משקיפים סבורים כי קלושים הסיכויים שהאיחוד יבצע ויתורים דווקא מול ג'ונסון אחרי שסירב לבצעם עבור קודמתו.

 

לפי הגדרת החוק היבש, בריטניה תחדל להיות חברה באיחוד האירופי ב־31 באוקטובר, עם הסכם או בלעדיו, זאת אלא אם האיחוד האירופי יחליט להעניק לה דחייה. המתיחות מול מנהיגי אירופה, שקצו כבר באופרת הסבון הנגררת הזו, עשויה להגיע לשיאה הדרמטי בפסגת האיחוד האירופי שתתקיים ב־17 באוקטובר. על פי נשיאת הנציבות האירופית הנכנסת אורסולה פון דר ליין, בריטניה תוכל לקבל ארכה ליציאה מהאיחוד אם הסיבה לכך תהיה מוצדקת מספיק, כמו בחירות כלליות בממלכה או משאל עם חדש.

 

"המצב נזיל מאוד", אמר לסוכנות רויטרס ניק רייט, מומחה לפוליטיקה של האיחוד האירופי ביוניברסיטי קולג' בלונדון. "משלב זה, הכל יכול לקרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x