$
המזרח התיכון

פרשנות

איראן מאיצה את מלחמת הנפט, שרחוקה מסיום

לראשונה מאז 2003 תפרוס ארה"ב כוחות סמוך לריאד כאיתות להכנת אופציה צבאית נגד טהרן. ההשתלטות האיראנית על עוד שתי מכליות נפט בהורמוז מעצימה את החששות לניתוק נתיב המעבר של חמישית מתצרוכת הנפט העולמית

דורון פסקין 18:1020.07.19

סוף שבוע סוער במיוחד עבר על המפרץ הפרסי כחלק מההסלמה הנמשכת בין איראן למערב בראשות ארצות הברית.

 

 

 

רצף האירועים מעלה שוב את החששות מפני התפרצות עימות מזוין באזור, גם אם מוגבל, אף כי נראה ששני הצדדים מבקשים להימנע מכך. המצב במפרץ יוצר השפעות אזוריות משמעותיות. בסוף השבוע אישרה סעודיה כי לראשונה מאז 2003 ייפרסו כוחות אמריקאיים בבסיס חיל אוויר סמוך לריאד כאיתות להכנת אופציה צבאית כנגד טהרן. מנגד, ארה"ב נמנעת מהטלת סנקציות על טורקיה, שרכשה מערכות הגנה רוסיות, זאת מתוך רצון להימנע מהסטת המאמץ כנגד איראן ויצירת חזית מול אנקרה, שגם היא מארחת כוחות אוויר אמריקאיים.

 

 

האירועים החלו להסלים ביום חמישי, כאשר איראן עצרה מכלית נפט הנושאת את דגל פנמה באזור מצרי הורמוז. בתחילה נטען כי המכלית נקלעה למצוקה, אך בהמשך טענו גורמים במשמרות המהפכה כי התברר שהיא ניסתה להבריח נפט. התפתחות נוספת נרשמה כאשר נשיא ארה"ב טראמפ הודיע על הפלת מל"ט איראני, דבר שהכחישו בטהרן. ביום שישי דווח על הפצצה מסתורית של אתר לאחסון טילים בליסטיים מתוצרת איראן בעיראק, והשיא הגיע עם דיווח כי משמרות המהפכה השתלטו על המכלית הבריטית סטנה אימפרו באזור מצרי הורמוז.

 

מעצר המכליות על ידי איראן מגיע בתגובה למעצרה של מכלית איראנית בגיברלטר מוקדם יותר החודש. ביום שישי הוארך מעצר המכלית לעוד 30 יום, זאת בעוד האיראנים מכחישים טענות כי שימשה להברחת נפט לסוריה תוך הפרת החוק הבינלאומי. במשמרות המהפכה, הזרוע הצבאית של משטר האייתולות, הבטיחו כי יגיבו בחומרה - ועמדו במילתם.

 

עלייה של 2% במחיר חבית

תפיסת המכליות במצרי הורמוז מדגישה כי מלחמת המכליות שהחלה בחודש מאי ושהביאה לפגיעה בשישה כלי שיט במפרץ רחוקה מסיום. בעבר תסריט הבלהות של תעשיית הובלת הנפט הימית היה סגירת מצרי הורמוז על ידי הצי האיראני. בהיבט זה האיראנים מוכיחים כי הם אינם זקוקים לסגירת המצרים כדי לזעזע את תעשיית הספנות והנפט העולמית. באמצעות שיבוש התנועה הימית איראן רוצה לא רק להביא לשחרור המכלית שלה בגיברלטר, אלא גם לאותת לקהילה הבינלאומית כי המשך הסנקציות, בייחוד בגזרת הנפט, יאיים על אספקתו לשוק העולמי. איתות לכך נרשם ביום שישי עם עלייה של כ־2% במחירי הנפט מסוג ברנט ל־62.8 דולר לחבית, דווקא אחרי שבוע של ירידות.

 

 

שדה נפט באיראן שדה נפט באיראן צילום: בלומברג

 

מצרי הורמוז הממוקמים בין איראן לבין סולטנות עומאן הם אחת מנקודות המעבר החשובות ביותר עבור שוק הנפט העולמי. ב־2018, עברה בהם כחמישית מתצרוכת הנפט העולמית או כשליש מכמות הנפט המובל באמצעות הים. בנוסף, רבע מתנועת הסחר הבינלאומית של גז טבעי עוברת בהם. אי־יכולת מעבר הנפט דרכם, אפילו באופן זמני, יוצרת עיכובים באספקה ומעלה את עלויות ההובלה, ומכאן גם את מחירי האנרגיה בשוק העולמי.

 

ב־2016, לאחר חתימת הסכם הגרעין ופתיחת שוק הנפט האיראני ליצוא, התייצבה תנועת מכליות הנפט במצרי הורמוז על יותר מ־20 מיליון חביות ביום, לעומת כ־18 מיליון בשנתיים שלפני כן. אף שתעשיית הנפט הבינה כי מדובר בנקודת תורפה עוד בסוף שנות השמונים, במהלך מלחמת איראן־עיראק, עד כה לא הוקמו חלופות משמעותיות. לסעודיה ולמדינת איחוד האמירויות יש מערכת צינורות שיכולה לעקוף את הורמוז, אבל בהיקף שאינו עולה על 6.5 מיליון חביות ביום לשתיהן. ב־2018 הועברו בצינורות הללו 2.7 מיליון חביות בלבד, מה שמדגיש את ההישענות של תעשיית הנפט במפרץ על מצרי הורמוז.

 

באופן אירוני, נתונים של השנים האחרונות מלמדים כי דווקא מדינות אסיה, שבאופן מסורתי לא נחשבו עוינות לאיראן, מסתמכות על הנפט העובר דרך המצרים. בשנה שעברה כ־75% מהנפט שעבר במצרים היה מיועד למדינות כמו סין, קוריאה הדרומית, יפן והודו. עבור ארה"ב, הנמצאת בחזית המאבק מול איראן, משלוחי נפט העוברים דרך הורמוז מהווים כ־7% מתצרוכת הנפט שלה.

 

כוח בינלאומי רק בסתיו

התגובה הרפה מצד האיחוד האירופי להפרות הסכם הגרעין על ידי איראן בשבוע שעבר חיזקה את ידיה של טהרן, שהעריכה, כנראה בצדק, כי תפיסת המכלית הבריטית לא תוביל בשלב זה להסלמה צבאית, בוודאי לא מול ארה"ב. היוזמה האמריקאית להקים כוח בינלאומי שיבטיח את תנועת השיט במימי המפרץ היא מדאיגה מבחינת האיראנים, שחוששים שנוכחות זו תשבש כליל את יכולת הברחת הנפט שלהם.

 

 

הקמת הכוח, גיוס המשאבים והגדרת המשימות אינם צפויים לפני אוקטובר. עד אז תמשיך איראן לנקוט כל פעולה שתעביר את המסר כי היא מעוניינת בהקלה בסנקציות תוך ניסיון למנוע עימות ישיר עם ארה"ב.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x