$
המזרח התיכון

פרשנות

שלטון חמאס רועד. לא צריך להאמין להכחשותיו

הכחשת חמאס לפיה לא ירה אמש על גוש דן היא חלק מטקטיקה שאסור שתטשטש את המציאות; יוזמי ההפגנות נגדו ברצועת עזה טוענים כי מדיניותו תרמה תרומה מכרעת לקריסת הכלכלה שם לא פחות מהסנקציות של ישראל, והוא מנסה להסיט את האש כלפיה

דורון פסקין 09:4715.03.19
ירי שתי הרקטות אמש (ה') לעבר תל אביב הפתיעה את המערכת הביטחונית, בייחוד לאור העובדה כי ירי מסוג זה נחשב ל"שבירת הכללים" בעימות הנמשך עם ארגוני הטרור ברצועת עזה. לפי הידוע, לשני ארגונים ברצועה יש את היכולת לשגר רקטות לעבר תל אביב – חמאס והג'יהאד האיסלאמי. ההכחשה המהירה של שני הארגונים הללו כי ידם במעשה היא חלק מטקטיקה שאסור שתטשטש את המציאות כי הם עמוסים באינטרסים הדוחפים אותם לשיגור מתוך הנחה כי ישראל תימנע מעימות כולל בעיתוי הנוכחי בשל מספר שיקולים ובכלל זה הבחירות הקרבות.

 

 

 

מדוע עכשיו

אז למרות שחמאס טוען כי איש מאנשיו לא שיגר את הרקטות לעבר גוש דן, הדעה הרווחת ברחוב הפלסטיני היא שהארגון האיסלאמיסטי בחר בצעד הלא שגרתי הזה (רקטות לא שוגרו לגוש דן מאז מבצע צוק איתן) בסיומו של אחד הימים הקשים לשלטונו ברצועה. אלפים מתושבי הרצועה נענו ביום חמישי לקריאת צעירים ממחנה ג'באליה לצאת ולמחות כנגד המצוקה הכלכלית הגוברת תחת הכותרת "מהפכת הרעבים". התמונות והסרטונים שיצאו מהרצועה על דיכוי אלים וחסר רחמים מצד כוחות הביטחון של חמאס הביכו אותו לא רק בזירה הפלסטינית אלא בכל העולם הערבי. ניתן לומר שבפעם הראשונה זה שנים בחמאס חשו שכס השלטון ברצועה מתחיל לרעוד. במצב דברים שכזה הדרך הנוחה ביותר היא להסיט את האש לעבר ישראל.

 

תקיפת צה"ל בעזה תקיפת צה"ל בעזה צילום: YNET

 

מעבר לכך, יש לזכור כי בשבועות האחרונים נמשכים כל העת המגעים בתיווך מצרי להסדרה ארכות טווח עם ישראל. אתמול החלו להתפרסם ידיעות כי ישראל דוחה את מרבית תנאי החמאס. הירי לעבר תל אביב יכול להתפרש כאיתות של החמאס לישראל מה יכול לקרות במקרה של אי הסדרה.

 

גם לארגון השני בגודלו ברצועה הג'יהאד האיסלאמי יש מספר סיבות טובות לשגר לעבר תל אביב. מדובר בארגון שהוא בעצם שלוחה איראנית בעזה. בימים האחרונים, הגבירה ישראל את הטון כנגד טהראן כולל איום מרומז לפעולה ישראלית נגד משלוחי הנפט מאיראן. במצב דברים שכזה, הירי לעבר תל אביב הוא מסר שנועד להרתיע.

 

בנוסף, בשבועות האחרונים עוד לפני הירי של יום חמישי בערב, התרבו הדיווחים על מתח הולך וגובר בין הג'יהאד האיסלאמי לבין חמאס. לפי הדיווחים, אנשי חמאס ניסו לבצע מעצרים של בכירים בג'יהאד, וזאת על רקע סירוב הארגון הפרו-איראני לקבל את חלק מההצעות הקשורות בהסדרה עם ישראל. לפיכך, ירי של הג'יהאד לעבר ישראל גם ללא לקיחת אחריות משיג את המטרה – להביך את חמאס. אפשרות זו היא הקלושה ביותר שכן חמאס שולט היטב בכל אזורי השיגור וקשה להאמין ששיגור לתל אביב נעלם מעיניו.

 

 

ההמונים בעזה רעבים ההמונים בעזה רעבים צילום: אי אף פי

 

תסכול כלכלי

כאמור, בעוד ישראל הופתעו מירי הרקטות, בחמאס הופתעו אתמול מעוצמת ההפגנות כנגד שלטונו. החמאס ששולט ביד ברזל ברצועה מזה 12 שנה לא ציפה להפגנות בעוצמה שכזו, דבר שמצביע על הייאוש הגובר בקרב תושבי הרצועה. בניגוד להפגנות המאורגנות על ידי חמאס, הפעם רוב המפגינים הפנו את האצבע המאשימה כלפי הארגון ומדיניותו הכלכלית חסרת הרחמים.

 

חמאס מנצל את כניסת הסחורות מישראל וממצרים לצרכיו. כל סחורה שנכנסת לרצועה דרך מעבר כרם שלום או רפיח נתונה למיסוי כבד שמעשיר את קופת ממשלתו. לא ידוע כמה כסף מרוויח חמאס מהמסים, אך מה שכן ידוע הוא שמאז עלה לשלטון ברצועה, עלו המסים על רוב המוצרים הנכנסים לרצועה ב-200% וזאת מבלי להתחשב במצב הכלכלי המידרדר. יוזמי ההפגנות טוענים כי מדיניות זו של חמאס תרמה תרומה מכרעת לקריסת הכלכלה בעזה לא פחות מאשר הסנקציות הישראליות והמצריות.

 

חמאס נדחק יותר ויותר לפינה בתקופה האחרונה וניצני ההתקוממות העממית הם סימן ראשוני מעודד למי שמעוניין לראות בקץ שלטון הדמים שלו ברצועה. חמאס מנצל את השחיקה בהרתעה הישראלית שהחלה עם בלוני ועפיפוני נפץ כדי להסיט את האש הפנימית לעבר ישראל באמצעות "ירי אסטרטגי". התגובה הישראלית הנוכחית חייבת להיות כזו שתבהיר לחמאס כי שינוי כללי המשחק אינו יכול להיות חד צדדי, אחרת ההסלמה הבאה תיראה אחרת.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x