$
המזרח התיכון

פרשנות

באסיה, לכסף הסעודי אין ריח

בזמן שגוברים הקולות בארה"ב להטיל סנקציות על סעודיה, ביקר השבוע יורש העצר מוחמד בן סלמאן בפקיסטן, בהודו ובסין. במוקד המסע: הנסיונות לחזק את הקשרים הכלכליים בשוק המרכזי של הנפט הסעודי

דורון פסקין 08:3321.02.19

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן יכול לסמן לעצמו הצלחה גדולה השבוע, בעקבות מסע מתוקשר היטב שערך באסיה, ואשר כלל את פקיסטן, הודו וסין.

 

 

 

ההצלחה באסיה מגיעה בתקופה שבה מניותיו של האיש החזק בסעודיה נמצאות בשפל במדינות המערב, וזאת בשל החשדות הגוברים כי הוא זה שהורה על חיסולו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול, ב־2018. מה שמדאיג ביותר מבחינתו של בן סלמאן אלה הקולות הגוברים בקונגרס האמריקאי להטיל עליו סנקציות.

מבחינת המנהיג הסעודי הצעיר, לביקור באסיה ישנה חשיבות מדינית לא מבוטלת. עם זאת, במוקד המסע עמדו הנסיונות לחיזוק הקשרים הכלכליים, שכן בעשור האחרון הפכו מדינות אסיה לשוק המוביל לנפט הסעודי, תוך שהן דוחקות משם את ארה"ב.

 

הביקור מרמז גם, כי הפנייה של הסעודים למזרח הרחוק צפויה להימשך, בוודאי נוכח הרוחות הקרירות מהמערב.

 

בפקיסטן, התחנה הראשונה של בן סלמאן, הוא התקבל בכבוד השמור למנהיגים בודדים. מלבד ליווי מטוסי קרב ומטחי כבוד, ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן המתין לבן סלמאן במכונית מרצדס שחורה, אותה הוא נהג בעצמו עד למלון של האורח.

 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ובן סלמאן. משתלבים בתוכנית של יורש העצר ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ובן סלמאן. משתלבים בתוכנית של יורש העצר צילום: EPA

 

הכבוד כלפי הנסיך הסעודי מוסבר בצורך הדחוף של פקיסטן למזומנים, כדי להימנע ממשבר כלכלי חמור. יתרות המט"ח בבנק המרכזי של פקיסטן צנחו לשפל של כ־8 מיליארד דולר וההסכמים שנחתמו לרגל הגעתו של בן סלמאן, בשווי כ־20 מיליארד דולר, מבטיחים לה עתיד טוב יותר, כך מקווים באיסלאמאבד. ההשקעות הללו מתווספות להלוואה שהעניקה סעודיה לפקיסטן בשווי של כ־6 מיליארד דולר, המאפשרת לממשלה הפקיסטנית לנהל מו"מ עם קרן המטבע הבינלאומית בדבר תוכנית חילוץ בשווי 12 מיליארד דולר, בתנאים נוחים יותר מבחינתה.

 

במוקד ההסכמים שנחתמו במהלך ביקורו של בן סלמאן, הסכם בשווי 10 מיליארד דולר להקמת בית זיקוק של ענקית הנפט הסעודית אראמקו בנמל גוודאר. לפי מחקרי ההיתכנות, בית הזיקוק יחסוך למשק הפקיסטני 2 מיליארד דולר בשנה, הסכום שהם מוציאים על יבוא מוצרי אנרגיה. הפרויקט בגוודאר משתלב היטב עם המסדרון הכלכלי הפקיסטני־סיני, שכן עיר הנמל נחשבת למרכז העצבים של המגה־פרויקט השאפתני הזה. ההשקעות בו נאמדות ב־60 מיליארד דולר והוא אמור לשדרג את התשתיות הכלכליות בפקיסטן, בעיקר במימון ובביצוע סיני.

 

העניין שמגלה ריאד בפקיסטן לא החל עם עלייתו של בן סלמאן, אלא מדובר בקשרים היסטוריים. אין ספק כי העובדה שאיראן, יריבתה האזורית המרה של סעודיה, גובלת בפקסיטן, מדרבנת את בן סלמאן ואנשיו להגביר את ההשפעה על פקיסטן, כדי למנוע בה דריסת רגל איראנית. מעבר לכך, מתוקף תפקידו כשר ההגנה, בן סלמאן מעוניין לחזק את הקשרים הצבאיים עם פקיסטן.

 

העיתוי הנוכחי של ביקור יורש העצר הסעודי בפקיסטן ובהודו משחק לידיו. בין שתי המדינות ניכר מתח מחודש וזאת לאחר פיגוע קשה וחריג בהיקפו, שארע סמוך לביקורו של בן סלמאן, ואשר בו נהרגו למעלה מ־40 אנשי ביטחון הודים בחבל קשמיר הנתון במחלוקת. התקשורת בסעודיה העריכה, כי בן סלמאן יעביר מסר של הרגעה מפקיסטן להודו, ואולי אגב כך יזכה בנקודות במערכת הבינלאומית. כרגע, מבחינת הנסיך הסעודי, אין דבר חשוב מכך.

 

גם אם ההבטחות של בן סלמאן להשקעות ישירות בהודו בשווי כמיליארד דולר צנועות יותר מאשר בפקיסטן השכנה, להודים יש סיבות טובות להקשיב לאורח. די לציין כי הקהילה ההודית בסעודיה מונה כמעט 3 מיליון אנשים, שבכל שנה מעבירים למשק ההודי 11 מיליארד דולר. שתי המדינות העמיקו בשנים האחרונות את שיתוף הפעולה הבטחוני והצבאי, והדבר משתלב היטב עם תוכניותיו של יורש העצר לפתח את ענף התעשיות הביטחוניות כחלק מחזון 2030 לגיוון מקורות ההכנסה. הסחר בין הודו לערב הסעודית עומד על כ־30 מיליארד דולר בשנה, כשסעודיה מספקת כ־20% מתצרוכת הנפט של הודו. לפי הערכות, לסחר בין המדינות פוטנציאל צמיחה של 10% בשנים הקרובות.

 

התחנה השלישית של בן סלמאן, בסין, היא אולי המשמעותית ביותר מבחינת המערכת הבינלאומית והיחסים המורכבים כיום בין ריאד לבת הברית המסורתית בוושינגטון. בחמש השנים האחרונות הפכה סין לשותף הסחר המוביל של ערב הסעודית, לאחר שדחקה את ארה"ב. הסחר עם סין מהווה כיום כ־15% מסחר החוץ של הממלכה, פי שניים לעומת עשור קודם לכן. הצמיחה ביחסים הכלכליים בין המדינות עונה על האינטרסים של שתיהן. בעוד הסעודים מעוניינים להגדיל את נתח שוק הנפט שלהם באסיה, כתחרות מול איראן, הסינים מעוניינים בחוזי הענק שמציעה סעודיה במסגרת שדרוג התשתיות שלה.

 

מבחינת הסעודים, הידוק היחסים עם סין הוא איתות ברור לאמריקאים כי באמתחתה של הממלכה שותף מעצמתי כלכלי וצבאי. זהו מסר שחשוב לבן סלמאן להעביר לוושינגטון, בייחוד לנוכח הסלמת הטון כלפיו מצד בית הנבחרים. עם זאת, ההערכה הרווחת היא, שהסעודים מעוניינים לשקם את היחסים עם ארה"ב ולשים את פרשת חשוקג'י מאחוריהם. כוונתם להמשיך ולפתח השקעות בארה"ב קיבלה חיזוק לפני כשבוע, כאשר זרוע ההשקעות של ממשלת סעודיה דיווחה על תוכניתה לפתוח משרדים בניו יורק ובסן פרנסיסקו. קרן זו צפויה לשמש כלי מפתח במימוש חזונו של יורש העצר למשק הסעודי בעשור הקרוב, ולכל הצדדים ברור, כי פעילותה בארה"ב תצטרך להתבצע בסביבה הפוליטית המתאימה.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת   

בטל שלח
    לכל התגובות
    x