$
חברה וסביבה

פריז בוערת: 80 פצועים ו-183 עצורים במחאות אלימות, בניין ומכוניות הוצתו

רבבות מפגינים התעמתו עם שוטרים במוקדים שונים בצרפת. המוקד הסוער היה בפריז, שם נפצעו עשרות מפגינים ושוטרים. המשטרה הפעילה גז מדמיע, רימוני הלם וזרנוקי מים. המפגינים מוחים על יוקר המחיה ועל מדיניותו של מקרון שהטיל עוד מסים על הדיזל

ynet 18:4501.12.18
עוד סוף שבוע של מהומות אלימות בצרפת. 80 בני אדם נפצעו היום (שבת) בפריז, בהם 16 שוטרים עימותים עם פעילי "האפודים הצהובים" בשאנז אליזה. 183 בני אדם נעצרו. בהפגנה השלישית נגד יוקר המחיה הציתו המפגינים בניין ליד שער הניצחון וכן הציתו מכוניות רבות. הפגנות דומות התקיימו במקומות נוספים בצרפת. משרד הפנים עדכן בערב כי 75 אלף בני אדם השתתפו במחאות, לעומת הערכה מוקדמת יותר של איגודי השוטרים שמסרו בצהריים כי 31 אלף הפגינו באזורים שונים וכי 582 מחסומים הוצבו בכבישים. עוד נמסר כי המפגינים גנבו רובה מניידת משטרה. לא פחות מ-19 תחנות של המטרו נסגרו.

 

המשטרה השתמשה בגז מדמיע, ברימוני הלם ובזרנוקי מים בשעה שהמפגינים גלגלו לעברם עגלות אשפה בוערות ושרפו כמה מכוניות. במשטרת צרפת חוששים כי ארגונים קיצוניים מימין ומשמאל מתדלקים את המהומות ושולחים פעילים להתעמת עם שוטרים. לצד המחאות האלימות נראו גם צעדות שקטות בפריז.

 

 

 

מה שהוביל לגל המחאה הנוכחי היה החלטת הנשיא עמנואל מקרון להעלות את המס על דיזל, הנחשב לדלק מזהם יותר, ובכך לעודד נהגים לעבור למכוניות מזהמות פחות או לתחבורה הציבורית. הצעד הזה התקבל בזעם רב, בעיקר באזורים הפריפריאליים בצרפת שבהם ראו את הצעד כהפניית עורף של האליטות העירוניות שממילא אינן נסמכות עוד על רכב פרטי בערים הגדולות בצרפת. "האפודים הצהובים" כינו את עצמם על-שם החובה להחזיק במכוניות אפודי בטיחות לשעת חירום. 

שער הניצחון שער הניצחון צילום: Stephane Mahe

 

בשיאה של ההפגנה היום ישבו מאות מפגינים מתחת לשער הניצחון, שרו את ההמנון הלאומי וקראו "מקרון תתפטר". הם נשאו שלטים שעליהם נכתב: "האפודים הצהובים ינצחו". מפגינים נוספים צעדו לאורך השאנז אליזה עם שלטים שעליהם נכתב: "מקרון, הפסק להתייחס אלינו כמו לאידיוטים". השדרה המפורסמת שמאכלסת מסעדות, חנויות, מלונות ובוטיקים הייתה אפופת עשן.

 

ראש ממשלת צרפת אדואר פיליפ ביטל נאום בעצרת של מפלגתו של הנשיא מקרון כדי לעקוב מקרוב אחר ההתרחשויות. מקרון עצמו אמר ביום שלישי כי הוא מבין את הזעם שחשים מחוץ לערים הגדולות בעקבות העלייה החדה במחירי הדלק. הוא אמר כי הוא מוכן לדון באופן שבו ייושם המס החדש על הדיזל, אך הבהיר כי "בריונים" לא ישנו את מדיניותו. גל המחאה הנוכחי תופס את מקרון בעיתוי לא נוח מבחינה פוליטית, כאשר שיעור התמיכה בו בסקרי שביעות הרצון צנח ל-30 אחוזים בלבד. המפגינים עצמם זוכים לתמיכה בעיקר מחוץ למרכזים העירוניים הגדולים. גל המחאה, שצבר תאוצה ברשתות החברתיות, זכה לתמיכה הן בימין הקיצוני והן בשמאל הקיצוני.

הפגנה בפריז הפגנה בפריז צילום: Stephane Mahe

 

 

בקרב הפעילים עצמם יש חילוקי דעות באשר לאופי ההפגנות. ז'קלין מורד, פעילה בארגון "האפודים הצהובים" אמרה: "איזה מסר אנחנו רוצים להעביר היום? שאנחנו רוצים להעלות באש את צרפת או שאנחנו מחפשים פתרונות? האלימות היא אבסורד", אמרה בריאיון לרשת הטלוויזיה BFM. פעיל לשעבר בארגון אמר כי "הממשלה לא מקשיבה. מהפכה לא יכולה להתרחש ללא אלימות".

 

אם ההערכות בדבר מספר המפגינים נכונות, הרי שמספר המפגינים ירד. לפני שבועיים השתתפו כ-300 אלף בני אדם בהפגנות בכבישים ברחבי צרפת, שגרמו לפקקי תנועה ארוכים ולכמה תאונות - בהן תאונה שבה נהרגה אישה כשנהג מבוהל האיץ ופגע בה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x