$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

בסין הנשים תמיד אשמות בתאונות דרכים

שיער פזור מגביל את זווית הראייה, נעלי עקב מאטות את הבלימה ומצבי רוח משפיעים על איכות הנהיגה. הסקסיזם כלפי נשים נוהגות בסין חוגג

אופיר דור, בייג‘ינג 18:2209.11.18

ביום ראשון לפני שבועיים בשעה 10 בבוקר נפל אוטובוס מגשר תלוי בעיר צ‘ונגצ'ינג אל הנהר מתחתיו. לפחות 13 נוסעים נהרגו בתאונה, ללא ניצולים. שעה וחצי לאחר האירוע, פרסם אתר אינטרנט מקומי בעיר צ‘ונגצ'ינג כי הסיבה לתאונה היתה נהגת אישה שסטתה עם רכבה האדום לכיוון הנגדי והתנגשה באוטובוס, מה שגרם לו לאבד שליטה וליפול מהגשר.

 

הדיווח הראשוני הזה, שפורסם בעיתון הצעירים של צ‘ונגצ'ינג צוטט על ידי שורה ארוכה של גופי תקשורת ברחבי סין, כולל ה-People's Daily וחדשות בייג‘ינג, שניים מהעיתונים החשובים בסין. הנהגת כבר נלקחה לחקירה על ידי המשטרה, נכתב בדיווחים שהתבססו על שיחה עם גורמים במקום.

 

 

 

הרשת החברתית הסינית לא נשארה אדישה ופתחה בהתקפה ארסית על הנהגת, שהתרחבה למתקפה על נהגות בכלל. ”הנהגת הזו חייבת לקבל עונש מוות“, כתב גולש אחד. ”נשים באופן כללי לא נוהגות טוב כמו גברים. זאת פשוט עובדה“, כתב אחר. ”לאסור על נשים לנהוג זה הדבר האחראי למען חייהם של סינים“, הוסיף גולש שלישי. ”נשים חסרות יכולות נהיגה וגרוע מזה, אין להן מוסר נהיגה“, נכתב עוד.

 

מדריך לנהיגת נשים. "שיער ארוך אמנם יפה, אבל הוא גם מונע מנשים לראות את המכוניות המתקרבות" מדריך לנהיגת נשים. "שיער ארוך אמנם יפה, אבל הוא גם מונע מנשים לראות את המכוניות המתקרבות"

 

לדיווחים בתקשורת צורפה תמונה של האישה, האחראית לתאונה לכאורה, כשהיא יושבת ליד רכבה האדום המרוסק המומה. הגולשים הבחינו כי היא נועלת נעלי עקב, מה שהחריף עוד יותר את הטון נגדה. "האוטובוס היה צריך להמשיך לנסוע ולמעוך אותה“, נכתב בין השאר.

 

מאוחר יותר באותו יום פרסמה המשטרה הודעה שונה לפיה בניגוד לפרסומים האשם בתאונה היה דווקא האוטובוס שסטה מנתיבו, התנגש במכונית האדומה ונפל לנהר היאנגצה. הנהגת, מסתבר, אמנם תושאלה בקצרה על ידי המשטרה אך מייד שוחררה. גופי התקשורת הסינים מיהרו לתקן את הדיווח וחלק מהתגובות נמחקו, אבל רוב הנזק כבר נעשה. כמה ימים אחר כך פורסמו צילומי וידאו מתוך האוטובוס, שגילו כי הנהג סטה מנתיבו בעקבות עימות פיזי עם נוסעת, אחרי שלא עצר היכן שביקשה.

 

חניה לנשים בלבד. "האוטובוס היה צריך להמשיך לנסוע ולמעוך אותה“, נכתב נגד האשה שהואשמה לשווא בתאונה חניה לנשים בלבד. "האוטובוס היה צריך להמשיך לנסוע ולמעוך אותה“, נכתב נגד האשה שהואשמה לשווא בתאונה צילום: Weibo: Hudishuideyu

 

חנייה רחבה במיוחד לנשים

 

הסקסיזם בכל הנוגע לכישורי הנהיגה של נשים בסין עמוק מאוד ומקרה האוטובוס הוא רק דוגמה אחת לקלות בה מואשמות נשים ברשלנות ואחריות לתאונות דרכים. בנובמבר לפני שנה למשל, נשלח לתושבי ותושבות שנחאי מדריך נהיגה על ידי הממשלה העירונית. המדריך כלל פרק מיוחד עם עצות המיועדות ספציפית לנהגות נשים, כמו לא לנהוג עם שיער ארוך פזור. לא היה פרק מקביל לגברים. “שיער ארוך אמנם יפה, אבל הוא גם מונע מנשים לראות את המכוניות המתקרבות משני הצדדים“, נכתב במדריך. ”במקרה חירום, כשהנהגת צריכה לפנות, השיער הארוך לא רק ימנע ממנה לראות, אלא גם עלול להסתבך עם ההגה והמושבים“. גם נעלי עקב מעל ארבעה סנטימטרים יכולים להיות סכנה, על פי המדריך, כיוון שהן משפיעות על האצה ובלימה.

 

הרשויות בשנחאי היו עדינות יחסיות למשטרה במחוז ג‘ג'יאנג שבמזרח סין. לרגל יום האישה הבינלאומי במרץ שנה שעברה, פרסמה משטרת המחוז רשימת עצות לנהגות. לצד הדגשת הסכנה בשליחת הודעות ושיחות טלפון בזמן נהיגה, הופיעה שם אזהרה נגד התאפרות במהלך הנסיעה ונהיגה במצב רוח לא טוב. ”מצב הרוח של נהגות נשים מושפע בקלות ומשפיע על כישורי הנהיגה שלהן“, מסרה המשטרה.

 

לפעמים הסקסיזם נגד נשים נהגות בא לידי ביטוי ביוזמה שכולה מלאת כוונות טובות. במחוז ג‘ג'יאנג החליטו להקצות חניות מיוחדות לנשים במקום שיהיה בטוח ומואר יותר בלילה, אלא שרוחבן של החניות המיוחדות לנשים נקבע על 3.2 מטרים, פי 1.5 מהרוחב של חנייה נורמלית, והן סומנו בצבע ורוד עם ציור של נעלי עקב גבוהות. בסקר שערך אתר סינה וויבו הסיני נמצא כי 63% מ-1,700 משיבים חשבו שהקצאת מקומות חנייה מיוחדים לנשים היא רעיון טוב, אך גולשים ובעיקר גולשות רבות מחו על הסקסיזם הבא לידי ביטוי ברוחב החניות.

 

הנתונים הסטטיסטיים שהתפרסמו בסין בשנים האחרונות לא משאירים מקום לספק כי נהגות מעורבות בהרבה פחות תאונות מאשר נהגים גברים, גם ביחס לגודלן באוכלוסיית הנהגים. בסין יש כ-360 מיליון נהגים, כשהיחס בין נהגים גברים לנשים נהגות עומד על 1 ל-2.7 לטובת הגברים. לעומת זאת, על פי נתוני 2016, היו גברים מעורבים בתאונות דרכים פי 6 מאשר נשים בעיר האנגג'ואו, באותו מחוז ג‘ג'יאנג. בעיר נאנג‘ינג עמד היחס על פי 2.4 יותר מעורבות של גברים ובעיר ג‘ינאן על פי 3.7. בשנחאי נמצא כי נשים היו מעורבות רק בתאונה רצינית אחת מתוך 20 במהלך 2017, כאשר השיעור ירד עוד יותר בתאונות קטלניות.

 

החניה לנשים בלבד. גולשים מחו על הסקסיזם הבא לידי ביטוי ברוחב החניות החניה לנשים בלבד. גולשים מחו על הסקסיזם הבא לידי ביטוי ברוחב החניות צילום: WEIBO / SINA

 

אלא שהדיווחים התקשורתיים בסין מציגים תמונה אחרת לגמרי. בניגוד לעברית, בסינית אין מילה נפרדת לנהג ונהגת, וכדי לדעת מה מינו של הנוהג ברכב יש לציין בפירוש את מינו במילה נפרדת. מאז 2016 הופיעו בתקשורת הסינית 1,385 כתבות שקישרו בין נהגות נשים למקרים של נהיגה רעה. לעומת זאת רק ב-38 מקרים צוין בפירוש כי מדובר בנהג גבר שנהג בצורה רעה.

 

מקבלות פחות ממחצית מהשמיים

 

האפליה נגד נשים נהגות אינה מנותקת כמובן מהמתרחש בזירות אחרות בחברה הסינית, כמו במקום העבודה. סרטון שהופץ בשנה שעברה ברשתות החברתיות מתוך אירוע של עובדי טנסנט, חברת הטכנולוגיה השנייה בסין, תיעד משחק בו עובדות נשים יושבות על הברכיים ופותחות בעזרת הפה בקבוקים שהקולגות הגברים מחזיקים בין רגליהם. ב-2014, במטרה למשוך יותר עובדים גברים לשורותיה, הפיקה עליבאבא סרטון בו מוצגות בין השאר עובדות נשים בחברה רוקדות על עמודים. שתי החברות התנצלו על המקרים.

 

ב-2017 סין הידרדרה במדד השוויון העולמי בין המינים של הפורום הכלכלי העולמי ודורגה במקום ה-100 מתוך 144 (לשם השוואה ישראל דורגה במקום ה-44). סין דורגה במקום ה-60 בעולם במונחי השתתפות נשים בשוק העבודה ובמקום ה-70 מבחינת שוויון בשכר. על פי המדד, גברים בסין משתכרים 19,000 דולר בממוצע, בעוד נשים 7,000 דולר בלבד. ”נשים מחזיקות חצי מהשמיים“, היתה אמירה מפורסמת של מאו דזה-דונג, היו“ר הראשון של סין הקומוניסטית, ואכן שנות הקומוניזם היו טובות יותר מבחינת שוויון בין המינים. כיום, בעידן השוק החופשי של סין, הנשים מקבלות הרבה פחות מחצי מהשמיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x